24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ξεκίνησε η μάχη της Κρήτης για την προστασία της καρέτα καρέτα

Ημερομηνία:

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα ιδιαίτερο είδος, χαρακτηριστικό της Κρήτης που δεν απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση και που επισκέπτεται κάθε χρόνο παραλίες της Κρήτης την ίδια περίοδο με τους τουρίστες.

Φέτος, η πρώτη φωλιά της Κρήτης εντοπίστηκε στις 30  Μαΐου στο Κολυμπάρι Χανίων από την τοπική ομάδα εθελοντών ISKA, η οποία συνεργάζεται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ακολούθησε ο εντοπισμός τεσσάρων ακόμα φωλιών καρέτα καρέτα στις παραλίες δραστηριοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ: οι τρεις βρέθηκαν στις περιοχές Σκαλέτα και Αδελιανός Κάμπος του νομού Ρεθύμνης στις 2 Ιουνίου και ακόμα μία στην περιοχή Κομμός του Κόλπου της Μεσσαράς στις 3 Ιουνίου.

paphos-july-2012-010

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε χειρωνακτικός καθαρισμός απορριμάτων σε παραλίες του Ρεθύμνου από την ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, με σκοπό να αποτραπεί η χρήση βαρέων οχημάτων καθαρισμού, τα οποία θα όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά πριν την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας.

Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν την επόμενη μέρα κιόλας οι πρώτες φωλιές.

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι περαστικοί επισκέπτες από την Κρήτη: είναι μόνιμοι, πανάρχαιοι κάτοικοι αυτού του νησιού και όπως επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ ο σεβασμός απέναντί τους αποτελεί ηθική μας υποχρέωση.

caretta_12

Οι θαλάσσιες χελώνες προτιμούν την Κρήτη για τους ίδιους λόγους που τις επιλέγουν και οι τουρίστες: για τις καθαρές αμμουδερές παραλίες και τα σχετικά ζεστά νερά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διατηρεί τρεις ομάδες εθελοντών στις ισάριθμες πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της Κρήτης, οι οποίες αναλαμβάνουν το έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στο νησί και τα μέτρα προστασία της.

—Οι απειλές και οι προτάσεις

maxresdefault

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει το πρόβλημα της κάλυψης των παραλιών από έπιπλα θαλάσσης τα οποία περιορίζουν δραματικά τον ελεύθερο χώρο ωοτοκίας, αλλά και τη διέλευση βαρέων οχημάτων στην άμμο με συνέπεια την αλλοίωση του ανάγλυφου, την παρεμπόδιση της ωοτοκίας και συχνά την καταστροφή μεγάλου αριθμού φωλιών.

Ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας προτείνει τη συγκέντρωση των επίπλων θαλάσσης σε άξονα κάθετο κατά μήκος της ακτογραμμής μετά το τέλος της εργάσιμης μέρας και τον καθαρισμό των παραλιών εκτός περιόδου ωοτοκίας, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και μέσα Μαΐου.

"google ad"

Πρόκειται για υλοποιήσιμες προτάσεις που εφαρμόζονται ήδη από ορισμένους ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες στην Κρήτη, οι οποίοι αφενός προστατεύουν το περιβάλλον και αφετέρου ενισχύουν το “πράσινο” πρόσωπο των επιχειρήσεών τους.

Tartaruga-marina-01

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θαλάσσια χελώνα είναι ένα είδος που προϋπήρχε του ανθρώπου στον πλανήτη. Έχει καταφέρει να επιβιώσει από φυσικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές τεράστιας κλίμακας και τώρα παλεύει να συμβιώσει με τον άνθρωπο. Ας κάνουμε αυτή τη συμβίωση να πετύχει.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες στην Κρήτη μπορείτε επισκεφθείτε τους Σταθμούς Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που θα λειτουργούν προσεχώς καθημερινά στο Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, στην παλιά πόλη των Χανίων και στα Μάταλα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...