Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα ιδιαίτερο είδος, χαρακτηριστικό της Κρήτης που δεν απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση και που επισκέπτεται κάθε χρόνο παραλίες της Κρήτης την ίδια περίοδο με τους τουρίστες.
Φέτος, η πρώτη φωλιά της Κρήτης εντοπίστηκε στις 30 Μαΐου στο Κολυμπάρι Χανίων από την τοπική ομάδα εθελοντών ISKA, η οποία συνεργάζεται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ακολούθησε ο εντοπισμός τεσσάρων ακόμα φωλιών καρέτα καρέτα στις παραλίες δραστηριοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ: οι τρεις βρέθηκαν στις περιοχές Σκαλέτα και Αδελιανός Κάμπος του νομού Ρεθύμνης στις 2 Ιουνίου και ακόμα μία στην περιοχή Κομμός του Κόλπου της Μεσσαράς στις 3 Ιουνίου.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε χειρωνακτικός καθαρισμός απορριμάτων σε παραλίες του Ρεθύμνου από την ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, με σκοπό να αποτραπεί η χρήση βαρέων οχημάτων καθαρισμού, τα οποία θα όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά πριν την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας.
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν την επόμενη μέρα κιόλας οι πρώτες φωλιές.
Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι περαστικοί επισκέπτες από την Κρήτη: είναι μόνιμοι, πανάρχαιοι κάτοικοι αυτού του νησιού και όπως επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ ο σεβασμός απέναντί τους αποτελεί ηθική μας υποχρέωση.
Οι θαλάσσιες χελώνες προτιμούν την Κρήτη για τους ίδιους λόγους που τις επιλέγουν και οι τουρίστες: για τις καθαρές αμμουδερές παραλίες και τα σχετικά ζεστά νερά.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διατηρεί τρεις ομάδες εθελοντών στις ισάριθμες πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της Κρήτης, οι οποίες αναλαμβάνουν το έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στο νησί και τα μέτρα προστασία της.
—Οι απειλές και οι προτάσεις
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει το πρόβλημα της κάλυψης των παραλιών από έπιπλα θαλάσσης τα οποία περιορίζουν δραματικά τον ελεύθερο χώρο ωοτοκίας, αλλά και τη διέλευση βαρέων οχημάτων στην άμμο με συνέπεια την αλλοίωση του ανάγλυφου, την παρεμπόδιση της ωοτοκίας και συχνά την καταστροφή μεγάλου αριθμού φωλιών.
Ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας προτείνει τη συγκέντρωση των επίπλων θαλάσσης σε άξονα κάθετο κατά μήκος της ακτογραμμής μετά το τέλος της εργάσιμης μέρας και τον καθαρισμό των παραλιών εκτός περιόδου ωοτοκίας, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και μέσα Μαΐου.
Πρόκειται για υλοποιήσιμες προτάσεις που εφαρμόζονται ήδη από ορισμένους ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες στην Κρήτη, οι οποίοι αφενός προστατεύουν το περιβάλλον και αφετέρου ενισχύουν το “πράσινο” πρόσωπο των επιχειρήσεών τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θαλάσσια χελώνα είναι ένα είδος που προϋπήρχε του ανθρώπου στον πλανήτη. Έχει καταφέρει να επιβιώσει από φυσικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές τεράστιας κλίμακας και τώρα παλεύει να συμβιώσει με τον άνθρωπο. Ας κάνουμε αυτή τη συμβίωση να πετύχει.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες στην Κρήτη μπορείτε επισκεφθείτε τους Σταθμούς Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που θα λειτουργούν προσεχώς καθημερινά στο Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, στην παλιά πόλη των Χανίων και στα Μάταλα.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.