20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Κρήτη και Κύπρος αλληλοκαθρεπτίζονται

Ημερομηνία:

Όλοι οι Κρήτες είναι και αισθάνονται «σύμψυχοι μετά του ηρωϊκού και φιλογενούς κυπριακού λαού», διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Λευκωσία.

Ο κ. Ειρηναίος κόμισε για προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, το οποίο, ανέφερε, για πρώτη φορά από το 1733 εξέρχεται από τον Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχήθηκε να είναι καθοριστική η αρωγή του Αγίου Μηνά «διά το ποθούμενον και θεόσδοτον δώρον και αγαθόν της ελευθερίας».

Ο κ. Ειρηναίος, αφού ανέφερε ότι Κύπριοι και Κρήτες έχουν βαθύτατη ιστορική και πολιτιστική σχέση, τόνισε:

«Αλληλοκαθρεπτίζονται Κύπρος και Κρήτη».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στην Εκκλησία Κύπρου, ο κ. Ειρηναίος επισήμανε ότι διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο εις την Πανορθόδοξη Πραγματικότητα , κυρίως δε εις την προετοιμασίαν της συγκλίσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκτός απροόπτου, εντός του προ ολίγου αρξαμένου νέου έτους, αλλά και εις τον ποικίλως ευαίσθητον χώρον της Μέσης Ανατολή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς, που συνδέουν τους Κυπρίους με τους Κρήτες Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε λύπη, που λόγω -όπως είπε- της παρατεινόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης σε ολόκληρη την νήσο. Τέλος, είπε ότι προσβλέπει στην ημέρα, κατά την οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά και δημιουργικά μαζί, όπως έζησαν μέσα στους αιώνες.

antenna.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ