17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αρωμα Χρυσής Αυγής στη δίκη για τον Κ. Κατσούλη

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Πολλαπλές σκιές συγκάλυψης βαραίνουν τη δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, η οποία συνεχίζεται στο Κακουργιοδικείο της Νεάπολης Λασιθίου.

Η προσπάθεια απόδοσης των αιτιών του θανάτου του Κατσούλη σε παθολογικά αίτια, η… αφωνία βασικών μαρτύρων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και εσχάτως η μεθοδευμένη προσπάθεια προστασίας συγκεκριμένου κατηγορουμένου στιγματίζουν τη δίκη για το περιστατικό στο γήπεδο του Ηροδότου, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η βασική κατηγορία για τους έξι έχει ήδη μετατραπεί από «ανθρωποκτονία με πρόθεση» σε «θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως σε ολόκληρο το κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «συμπλοκή», ενώ η οικογένεια του Κώστα Κατσούλη μιλά για απρόκλητη επίθεση προς τους φιλάθλους του Εθνικού και προς το παιδί τους.

Η Νέα Αλικαρνασσός, έδρα της ομάδας του Ηροδότου, είναι η περιοχή όπου η Χρυσή Αυγή διατηρεί τους ισχυρότερους πυρήνες της στον Νομό Ηρακλείου, ενώ εκεί βρίσκονται και τα γραφεία της οργάνωσης.

Η εξάπλωση της δράσης της στον χώρο των -νέων κυρίως- φιλάθλων της τοπικής ομάδας είναι κοινό μυστικό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει και αντίστοιχη ταύτιση του επίσημου συλλόγου.

Εξακριβωμένες σχέσεις

Οι σχέσεις με τη Χ.Α. έχουν πλέον διαπιστωθεί για τουλάχιστον έναν από τους έξι κατηγορουμένους στην υπόθεση του Κώστα Κατσούλη και φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «προστασία» του κατά την ακροαματική διαδικασία.

Φαίνεται μάλιστα οι σχέσεις αυτές να διαπερνούν την αντιπαράθεση μεταξύ Εθνικού και Ηροδότου και να καθορίζουν τα στρατόπεδα, στα οποία τάσσονται οι μάρτυρες.

Σχεδόν από την πρώτη μέρα της δίκης δημιούργησε εντύπωση η μεταστροφή βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος, ενώ είχε υπάρξει και ο ίδιος θύμα της επίθεσης, όταν έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου μίλησε για «έναν εκ των κατηγορουμένων που μας βοήθησε», αναφέροντας πως έσκυψε πάνω από τον Κώστα για να δει αν είναι καλά, όταν πια εκείνος είχε πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η κατάθεση άλλου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος, ενώ αρχικά είχε πει με σαφήνεια ότι ο συγκεκριμένος ήταν μεταξύ αυτών που τον χτυπούσαν, στο δικαστήριο είπε πως τον αναγνώρισε, όταν κάποιος άλλος τού έδειξε το προφίλ του στο facebook.

Η… κοινή ομάδα

Από όλα τα παραπάνω έχει ήδη προκληθεί σοβαρή αντιπαράθεση, όχι τόσο μεταξύ δικηγόρων της οικογένειας και των φερομένων ως δραστών όσο μεταξύ των ίδιων των συνηγόρων των έξι κατηγορουμένων.

"google ad"

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση μιας εξ αυτών για το «αν μάρτυρες από την πλευρά του Εθνικού και ο εν λόγω κατηγορούμενος έχουν συνυπάρξει ή συνυπάρχουν σε κοινή ομάδα» ή αν αληθεύει πως «βασικός μάρτυρας κατηγορίας φιλοξενήθηκε στο σπίτι τού εν λόγω κατηγορουμένου πριν από τη δίκη».

Πάντως, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, που συντάχθηκε με βάση τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις μετά το επεισόδιο, αναφέρει πως «τον χτυπούσε [σ.σ. τον Κατσούλη] με γυμνά χέρια στο πρόσωπο και στο κεφάλι και από τις κινήσεις του έδειχνε ότι είχε ηγετικό ρόλο απέναντι στους υπολοίπους».

Και σε άλλο σημείο, ότι «είπε στους υπόλοιπους που χτυπούσαν τον Κατσούλη να σταματήσουν και προσπάθησε να τον κοιτάξει στα μάτια, ενώ πριν από μισό λεπτό τον χτυπούσε και είχε δει ότι έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και έβγαζε αίμα από το στόμα».

Οι αόρατοι αστυνομικοί

Εντύπωση προκάλεσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου και οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη του γηπέδου στον επίμαχο αγώνα.

Ενώ περιέγραψαν με ακρίβεια τα γεγονότα μέχρι και την έναρξη του επεισοδίου, στάθηκε αδύνατο να περιγράψουν τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Κώστα Κατσούλη.

«Οι δύο αυτοί αστυνομικοί φαίνεται να είναι πραγματικά άφαντοι την κρίσιμη ώρα και για ένα δεκάλεπτο πραγματικά αγνοείται η τύχη τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θύμιος Κατσούλης, αδελφός του θύματος.

Τα παθολογικά αίτια

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες της οικογένειας Κατσούλη για τη συντονισμένη προσπάθεια, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια ο θάνατος του παιδιού τους.

Αφ’ ενός από την πρώτη -λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε- διάγνωση για «ανεύρυσμα» από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, την οποία περιέργως γνώριζαν οι αστυνομικοί και μάλιστα την ανέφεραν, δημιουργώντας κλίμα κατά την εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων.

Κυρίως όμως από τη νεότερη ένδειξη για «εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια» που αποκάλυψαν οι ιστολογικές εξετάσεις, μια ασθένεια που -όπως λέει ο πατέρας του θύματος, Βασίλης Κατσούλης- ακόμα και αν υπήρχε, δεν εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 80-85 ετών.

«Τώρα προσπαθούν να πουν ότι η ασθένεια ήταν εκεί και περίμενε να χτυπήσει τον Κώστα, στα 46 του χρόνια, ακριβώς την ώρα του ματς με τον Ηρόδοτο…», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...