16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ασθενείς υποστηρίζουν ότι χάνουν τα δόντια τους λόγω κορονοϊού

Ημερομηνία:

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη προβλήματα με τα δόντια τους μπορεί να δουν επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα τους, ακόμη και να χάσουν δόντια, λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους New York Times, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορονοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...