Η άφιξη κρουαζιερόπλοιου έδωσε την ευκαιρία για τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος
Προσαρμοσμένο στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, είναι πλέον το λιμάνι της Σούδας καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς κώδικα περί ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων «Isps».
Η χερσαία ζώνη, τόσο στο εμπορικό όσο και στο επιβατικό τμήμα του λιμανιού, άλλαξε όψη και σήμερα η άφιξη στη Σούδα κρουαζιερόπλοιου έδωσε την ευκαιρία για τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, η ενεργοποίηση του οποίου καθιστά «αστακό» το λιμάνι.
Όπως ειπώθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Κώστα Μπροκαλάκη, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν και οι εντατικές δοκιμές για τη λειτουργική ένταξη του δικτύου ασφαλείας, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, έως τις 24 Νοεμβρίου.
Το έργο υποβλήθηκε στις 11-12-2012 από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων προς την Περιφέρεια Κρήτης για ένταξη στο ΕΣΠΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», εντάχθηκε σε αυτό στις 16-1-2013, δημοπρατήθηκε στις 24-6-2014, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στις 24-7-2015. Η συνολική δαπάνη ήταν 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Στο σύστημα συμπεριλαμβάνονται:
– Λογισμικό διαχείρισης συστήματος ελέγχου πρόσβασης εισερχομένων επιβατών και οχημάτων.
– Δύο φορητά τερματικά ελέγχου επιβατών.
– Δώδεκα δικτυακές σταθερές κάμερες εξωτερικού χώρου δύο δικτυακές κινούμενες κάμερες, δύο πανοραμικές κάμερες, δύο εξωτερικές θερμικές κάμερες και δεκαοκτώ ιστοί στήριξης καμερών.
– Ακόμα, ψηφιακό υβριδικό καταγραφικό σύστημα 16 καναλιών Video, οπτικό σύστημα ανακοινώσεων με 2 οθόνες προβολής 42 ιντσών, καθώς και σύστημα φωνητικών ειδοποιήσεων και συναγερμού.
Στο λιμάνι εγκαταστάθηκαν 5 φυλάκια και ένας οικίσκος, μεταφερόμενοι φράκτες ύψους 2 μέτρων, 4 μεταλλικές σταθερές θύρες, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση 6 μεταφερόμενων θυρών. Ακόμα ηλεκτρικές μπάρες ελέγχου πρόσβασης, μαγνητική πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, φορητός ανιχνευτής μεταλλικών αντικειμένων και σύστημα ελέγχου ασυνόδευτων δεμάτων.
Στο λιμάνι της Σούδας αναπτύσσεται παράλληλα σύστημα παρακολούθησης με ραντάρ, σύστημα εσωτερικών επικοινωνιών, δίκτυο wi-fi και σύστημα συναγερμού.
Το σύστημα προβλέπει, ακόμα, προμήθεια δορυφορικού τηλεφώνου εκτάκτων αναγκών και εγκατάσταση 10 προβολέων με ηλιακό συλλέκτη και ένα μεταφερόμενο σύστημα φωτισμού. Όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται στο κέντρο ελέγχου του λιμανιού με τη βοήθεια δικτύου 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το κέντρο ελέγχου εγκαταστάθηκε σε υπάρχον κτήριο του λιμανιού και από εκεί εξειδικευμένο προσωπικό θα ελέγχει και θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία του συστήματος.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Κώστας Μπροκαλάκης, με δήλωση στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικά σημαντικό για το λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά, καθώς, όπως είπε, «είναι στρατηγικής και καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή Αποκτά δε μεγαλύτερη βαρύτητα και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία η υλοποίηση του έργου μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Σύμφωνα με τον ίδιο «με την ολοκλήρωση του έργου, ο λιμένας της Σούδας, τόσο το επιβατικό όσο και το εμπορικό τμήμα, αλλάζει ριζικά εικόνα και αποτελεί πλέον ένα λιμάνι που παρέχει πλήρη ασφάλεια σε επιβάτες, πλοία και χρήστες, δίνοντας προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξής του και κατατάσσοντας το πλέον ανάμεσα στα πιο ασφαλή λιμάνια της Ελλάδας και της Μεσογείου και στα ελάχιστα που διαθέτουν τέτοιου επιπέδου εξοπλισμό ασφαλείας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για τις εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει ως Λιμενικό Ταμείο να προσελκύσουμε στο Λιμένα της Σούδας και στα Χανιά, όσο και για αυτές τις οποίες προσπαθούμε να προσελκύσουμε, να γνωρίζουν ότι ο λιμένας της Σούδας είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, καθώς η ασφάλεια ενός λιμένα αποτελεί μία πρωταρχική και σημαντική παράμετρο για τις εταιρείες προκειμένου να τον επιλέξουν και να τον διατηρήσουν ως προορισμό κρουαζιέρας».