13.8 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Αστερούσια: Σφοδρές αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων και κατοίκων της ενδοχώρας του Ηρακλείου, όπως του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων αλλά και άλλων φορέων έχει προκαλέσει η πρόθεση επενδυτών να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα στα Αστερούσια την ώρα που γίνεται προσπάθεια για την ένταξή τους στον Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας MAB/UNESCO.

Την οργή του, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, αναφέροντας ότι η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ανάβει το “πράσινο φως” στη γνωμοδότησή της παρά τις αντιρρήσεις που ο ίδιος κατέθεσε προχθεσινή της συνέδριαση.

Δεν είναι δυνατόν είπε ο κ. Κοκοσάλης την ώρα που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια ήπια ανάπτυξη με διαφορετικό όμως χαρακτήρα από αυτή που προωθείται να υπάρχουν βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις όπως αυτές που θα κατασκευαστούν.

Η επένδυση αυτή ανέφερε θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στο βουνό από την πλευρά του Τσούτσουρα που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων και ανεμογεννητριών ισχύος 70 μεγαβάτ.

Μάλιστα τόνισε ότι στην περιοχή περιλαμβάνεται και έκταση 65 στρεμμάτων που ανήκουν στο Δήμο του και για την οποία οι μελετητές δέχτηκαν να εξαιρεθεί.

Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την επένδυση που βρίσκει κάθετα αντίθετους και άλλους φορείς ενώ η αντίδραση σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη θα είναι καθολική καθώς τέτοιου είδους επενδύσεις σε περιοχές Νατούρα (κάτι που επιτρέπεται) αλλά χωρίς χωροταξικό σχέδιο έχει προκαλέσει και την αντίδραση όμορων με το βουνό δήμων.

Πρόκειται είπε για μια δυσάρεστη εξέλιξη που δεν συνάδει με το όραμα για ήπια τουριστική ανάπτυξη, δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της φύσης.

Δεν είμαστε ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη αλλά όχι να γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Όσον αφορά τα 65 στρέμματα εάν δεν έχουν αφαιρεθεί όταν υπογραφεί η σχετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη τότε ο δήμος θα την προσβάλλει δικαστικά.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...