12.1 C
Chania
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026

Αστερούσια: Σφοδρές αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων και κατοίκων της ενδοχώρας του Ηρακλείου, όπως του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων αλλά και άλλων φορέων έχει προκαλέσει η πρόθεση επενδυτών να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα στα Αστερούσια την ώρα που γίνεται προσπάθεια για την ένταξή τους στον Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας MAB/UNESCO.

Την οργή του, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, αναφέροντας ότι η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ανάβει το “πράσινο φως” στη γνωμοδότησή της παρά τις αντιρρήσεις που ο ίδιος κατέθεσε προχθεσινή της συνέδριαση.

Δεν είναι δυνατόν είπε ο κ. Κοκοσάλης την ώρα που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια ήπια ανάπτυξη με διαφορετικό όμως χαρακτήρα από αυτή που προωθείται να υπάρχουν βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις όπως αυτές που θα κατασκευαστούν.

Η επένδυση αυτή ανέφερε θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στο βουνό από την πλευρά του Τσούτσουρα που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων και ανεμογεννητριών ισχύος 70 μεγαβάτ.

Μάλιστα τόνισε ότι στην περιοχή περιλαμβάνεται και έκταση 65 στρεμμάτων που ανήκουν στο Δήμο του και για την οποία οι μελετητές δέχτηκαν να εξαιρεθεί.

Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την επένδυση που βρίσκει κάθετα αντίθετους και άλλους φορείς ενώ η αντίδραση σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη θα είναι καθολική καθώς τέτοιου είδους επενδύσεις σε περιοχές Νατούρα (κάτι που επιτρέπεται) αλλά χωρίς χωροταξικό σχέδιο έχει προκαλέσει και την αντίδραση όμορων με το βουνό δήμων.

Πρόκειται είπε για μια δυσάρεστη εξέλιξη που δεν συνάδει με το όραμα για ήπια τουριστική ανάπτυξη, δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της φύσης.

Δεν είμαστε ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη αλλά όχι να γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Όσον αφορά τα 65 στρέμματα εάν δεν έχουν αφαιρεθεί όταν υπογραφεί η σχετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη τότε ο δήμος θα την προσβάλλει δικαστικά.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων: Έξω η Ελλάδα από τη σφαγή – Κάλεσμα στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 12ης Μαρτίου

Το Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 12/3, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τον ρόλο της Βάσης της Σούδας.

Ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοίνωσε ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος στις 12-13 Μαρτίου 2026. Αποφυγή διέλευσης από την περιοχή ζητά η Ακτοφυλακή.

ΕΛΜΕ Χανίων: «Φτάνει πια» – Ανακοίνωση για τον θάνατο της εκπαιδευτικού Χρηστίδου

Η ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο εκπαιδευτικού, καταγγέλλοντας συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και απαξίωσης των εκπαιδευτικών.

Μόνο εγώ αισθάνομαι σα να ζούμε τις τελευταίες ημέρες;

Του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη ...τι συμβαίνει; Tι αληθινά μας συμβαίνει; Mόνο εγώ...