17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

«Αστυνομία, αστυνομία» – Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης ακροδεξιών στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle

Ημερομηνία:

Την επίθεση στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle Θωμά Ιακόμπι καταγράφει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο του zougla.gr ο Ιακόμπι ακούγεται να φωνάζει «αστυνομία, αστυνομία», ενώ είναι περικυκλωμένος από ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες. Στη συνέχεια φαίνεται πεσμένος στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ την επίθεση πραγματοποίησε ομάδα χρυσαυγιτών που συμμετείχε στο ρατσιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με σύνθημα «πρόσφυγες μη καλοδεχούμενοι».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ομάδα των συγκεντρωμένων εντόπισαν τον Ιακόμπι και του ζήτησαν να τους επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Όταν εκείνος αρνήθηκε, τον ξυλοκόπησαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρούσες -σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του σταθμού του Φαλήρου- σε ρόλο θεατή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μεταξύ των συγκεντρωμένων βρίσκονταν και στελέχη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Ιακόμπι είχε δεχτεί επίθεση και στο παρελθόν, στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όντας συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή – προσωπική υπόθεση» έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» της νεοναζιστικής οργάνωσης και όχι μόνο.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο φωτορεπόρτερ δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από άγνωστα άτομα, μόλις τον είδαν να τραβάει φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, ενώ όταν έσπευσαν αστυνομικοί στο σημείο για να τον βοηθήσουν εκείνος τούς είπε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του και πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση. Η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια προσαγωγή έως αυτήν την ώρα.

Ιακόμπι: Κανείς δεν επενέβαινε και αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίθεση που δέχτηκε, ο Θωμάς Ιακόμπι δήλωσε:

«Ακριβώς πέρυσι έγινε το ίδιο σε ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”. Μου την πέσανε και με χτυπούσαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν επέμβαινε και αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό. Δεν περίμενα τίποτε άλλο από αυτούς, δεν έχουν τίποτε άλλο στη γκάμα των δραστηριοτήτων τους παρά βία και μίσος. Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ, σιδερογροθιές. Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος. Δεν θα κρυφτώ όμως και δεν θα φοβηθώ. Και θα βγει και αυτό στη δεύτερη μας ταινία που ετοιμάζουμε για τη Χρυσή Αυγή».

"google ad"

Παρών και ο Τζήμερος

Το «παρών» στο ρατσιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «πρόσφυγες μη καλοδεχούμενοι» έδωσε ο Θάνος Τζήμερος.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» συμμετείχε στη συγκέντρωση στην οποίαν παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το ρατσιστικό συλλαλητήριο είχε την επίσημη στήριξη του «Δημιουργία Ξανά», καθώς σε ανακοίνωση -την οποία ο Θ. Τζήμερος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook- καλούσε σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, κάνοντας λόγο για «εισβολή» που δέχεται η Ελλάδα από τους πρόσφυγες. Μάλιστα σημείωνε ότι η στήριξη είναι δεδομένη ανεξαρτήτως του αν «οι συμμετέχοντες έχουν την Α ή τη Β άποψη σε άλλα θέματα».

«Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ στηρίζει αυτή τη διαμαρτυρία, χωρίς να εξετάζει ποιοι την διοργανώνουν ή αν οι συμμετέχοντες έχουν την Α ή τη Β άποψη σε άλλα θέματα. Την Κυριακή η διαμαρτυρία είναι μονοθεματική: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση.

Πέτσας: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη φασιστική επίθεση στον Θωμά Ιακόμπι

«Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι «η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Η στάση της κυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ