21.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Ασυδοσία στο Μαράθι με τα ομπρελοκαθίσματα

Ημερομηνία:

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ύστερα από βροχή καταγγελιών να ασχοληθούμε εμπεριστατωμένα με τις παραλίες στα Χανιά μας.

Ξεκινήσαμε την έρευνα από το Μαράθι και είναι γεγονός ότι ταλαιπωρηθήκαμε διότι εμπλέκονται διάφοροι δημόσιοι φορείς και ο νόμος που αφορά τους όρους της παραχώρησης στους επιχειρηματίες της συγκεκριμένης περιοχής είναι ασαφής.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικές διατάξεις που να καθορίζουν επακριβώς επί του συνολικού  εμβαδού του αιγιαλού το ποσοστό της παραχώρησης.

Όμως ειλικρινά πιστέψτε με άξιζε τον κόπο!

Είναι όντως απίστευτα όλα αυτά που ανακαλύψαμε!

Έχοντας κάνει δημοσιογραφική έρευνα επί τόπου στο Μαράθι την Κυριακή 06/08/23 διαπιστώσαμε  ότι στο βωμό του χρήματος έχει θυσιαστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και  η τουριστική υστεροφημία του νομού μας. Η εικόνα ήταν τραγική αφού η ανάπτυξη των ομπρελοκαθισμάτων  κάλυπτε όλο το εμβαδόν της παραλίας. Ούτε διάδρομοι υπήρχαν, ούτε αποστάσεις και ούτε χώρος διαθέσιμος ακόμα και για μία πετσέτα! Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στα Χανιά μας!

Κάποιοι λοιπόν θα πρέπει να μάθουν τι εστί σεβασμός και τι εστί νομιμότητα.

Οι ξαπλώστρες έχουν αναπτυχθεί παράνομα εκεί που σκάει το κύμα!

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν ξεκινήσαμε τις επαφές μας.

  • Δήμος Χανίων, ο Δήμαρχος κος Σημαντηράκης μας ενημέρωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα στο Μαράθι αλλά αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το λιμενικό ταμείο Χανίων το οποίο διαχειρίζεται την συγκεκριμένη παραλία. Όμως ο Δήμος από την πλευρά του είναι σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να πιέσει την κατάσταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
  • Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου νομού Χανίων, ο κος Πισσαδάκης αναπληρωτής προϊστάμενος & πολιτικός μηχανικός μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη χερσαία λιμενική ζώνη (έτσι αναφέρεται το Μαράθι διότι δεν υπάγεται στις διατάξεις περί αιγιαλού) έχει παραχωρηθεί & επίσημα προς εκμετάλλευση στο Λιμενικό Ταμείο Χανίων το οποίο και παραχωρεί κάθε χρόνο μέρος της χερσαίας λιμενικής ζώνης (παραλίας)  στους επιχειρηματίες ώστε να μπορούν νόμιμα να αναπτύξουν ομπρελοκαθίσματα στους χώρους που τους έχουν ορισθεί βάσει συγκεκριμένου σχεδιαγράμματος (κάτοψη).
  • Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ο πρόεδρος κος Βιβιράκης επειδή απουσίαζε την συγκεκριμένη ημέρα από το γραφείο του μας παρέπεμψε στην προϊσταμένη οικονομικού τμήματος κα Μαυροπούλου & στην προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών κα Σκουμπάκη. Ήταν και οι δύο αρκετά ευγενικές & συνεργάσιμες και μάλιστα μας έδωσαν ότι στοιχεία τους ζητήσαμε απλόχερα.

Λοιπόν σας θέτουμε στην διάθεσή σας τι αποκαλύψαμε:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Νο 1

Ο φετινός διαγωνισμός για την παραχώρηση ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων  διεξήχθη στις 11/05/23, η έγκριση πρακτικού της λιμενικής επιτροπής έγινε στις 12/05/23 , η έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο Ηράκλειο έγινε στις 14/06/23 & το παραχωρητήριο δόθηκε στους δικαιούχους στις 21/07/23! Αυτό σημαίνει ότι όσοι πριν τις 21/07/23 ανέπτυξαν ομπρελοκαθίσματα ήταν παράνομοι! Άραγε γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν διεξάγεται αρχές τους έτους ; μήπως αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί κάποιο κατεστημένο ;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Νο 2

Έχει ορισθεί μέσω του παραχωρητηρίου από το λιμενικό ταμείο Χανίων ανώτατη τιμή χρέωσης ημερησίως 8 ΕΥΡΩ ΜΕ ΦΠΑ που περιλαμβάνει δύο ξαπλώστρες & μία ομπρέλα (ΑΡ.ΠΡΩΤ. 3129,3130,3131,3132,3133/21-07-23 άρθρο 14)! Για  όσους χρεώνουν παραπάνω μπορείτε να το καταγγείλετε στην αρμόδια ΔΟΥ καταθέτοντας την αντίστοιχη απόδειξη(έχουν αντίγραφο του παραχωρητηρίου).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Νο 3

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό μας αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε αναπτύξει ομπρελοκαθίσματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων χωρίς παραχωρητήριο! 100% ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Και μάλιστα τα χρέωνε 20€ το σετ!

Βέβαια ενημερώθηκαν άμεσα ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείο κος Βιβιράκης & η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία που είναι το λιμεναρχείο Χανίων προκειμένου να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες (πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, πρωτόκολλο αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κ.λ.π.).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Νο 4

Ο λιμενάρχης Χανίων κος Βαλυράκης σε  επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας διαβεβαίωσε ότι σε πολύ πρόσφατους ελέγχους που διεξήγαγε στο Μαράθι ήταν όλα νόμιμα!

Επίσης όταν ρωτήθηκε εάν μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κάποιες παραβάσεις και έχουν αποδοθεί τα ανάλογα πρόστιμα μας είπε ότι δεν έχει διαπιστωθεί γενικά καμία παράβαση.

Συμπέρασμα: η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία δηλαδή το λιμεναρχείο δεν ελέγχει…. Ή δεν προλαβαίνει διότι επικαλείται έλλειψη προσωπικού όπως ήδη συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια . Όμως αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μία απομακρυσμένη περιοχή αλλά το Μαράθι. Στο οποίο μάλιστα κολυμπάει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και όλη του η οικογένεια από μικρά παιδιά και σίγουρα δεν θα αισθάνεται υπερήφανος γι’αυτή την εικόνα.

Και επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε το λιμενικό σώμα σίγουρα λειτουργούν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπό αντίξοες συνθήκες & με πολύ φόρτο εργασίας . Πρέπει λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό το κεντρικό λιμεναρχείο Χανίων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στις αυξημένες απαιτήσεις μίας παραμεθορίου & στρατηγικής σημασίας περιοχή όπως είναι τα Χανιά μας.

Επίσης δημοσιεύουμε την κάτοψη σύμφωνα με την οποία δόθηκαν τα παραχωρητήρια. Έχουν παραχωρηθεί περίπου 900 τετραγωνικά και πάνω από 1000 τετραγωνικά είναι ελεύθερα για το κοινό. Το λιμενικό ταμείο Χανίων στο συγκεκριμένο θέμα λειτούργησε σωστά όσο αφορά τα έγγραφα. Στην πράξη όμως;

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ: MΑΡΑΘΙ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 2023(εκτος ΠΒΚ) ψηφ.υπογραφη-Model

τα πορτοκαλί διαγραμμισμένα τετραγωνάκια στον παραπάνω πίνακα είναι οι χώροι που έχουν καθοριστεί από το λιμενικό ταμείο για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Όπου δεν υπάρχει τετραγωνάκι είναι ελεύθερος χώρος για το κοινό.

cretavoice.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...