24.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Αυστραλιανές οικογένειες που έχουν εμπλακεί στο Χανιώτικο σκάνδαλο παρένθετης μητρότητας εκλιπαρούν απεγνωσμένα για λύση

Ημερομηνία:

Δεκάδες Αυστραλοί έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της ελληνικής παρένθετης μητρότητας και περιμένουν με αγωνία νέα σχετικά με τις προοπτικές τους να φέρουν τα μωρά τους στην πατρίδα.

Χάρη στην αυστηρή ρύθμιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη δικαστική εποπτεία, η Αυστραλία θεωρείται “αρκετά ασφαλές στοίχημα” για την παρένθετη μητρότητα. Αυτή η φήμη ώθησε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Page, ειδικού στο οικογενειακό δίκαιο και το δίκαιο γονιμότητας με έδρα το Μπρίσμπεϊν, να συστήσουν την Ελλάδα ως προορισμό παρένθετης μητρότητας.

“Η ύπαρξη μιας ισχυρής ρυθμιστικής αρχής εξωσωματικής γονιμοποίησης και ενός πραγματικού επιπέδου δικαστικής εποπτείας μας έδινε πάντα την άνεση ότι η Ελλάδα είναι γενικά ένας καλός προορισμός για τους υποψήφιους γονείς”, δήλωσε ο Page στο ABC.

Ο Sam Everingham, ιδρυτής του Growing Families, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που καθοδηγεί αυστραλιανές οικογένειες μέσω της παρένθετης μητρότητας, είχε κατευθύνει πολλές οικογένειες στην κλινική που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Το περιέγραψε ως οικογενειακή επιχείρηση με στενή ατμόσφαιρα, γεγονός που το καθιστά να φαίνεται ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες. – “Δεν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια για εμάς τους ξένους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά”, δήλωσε ο Everingham.

Ο Everingham βοηθάει τώρα ενεργά 35 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων επτά με συνεχιζόμενες εγκυμοσύνες και 40 με αποθηκευμένα έμβρυα και γενετικό υλικό στην κλινική. Ορισμένες οικογένειες της Αυστραλίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στα παιδιά τους εάν έχουν γεννηθεί μετά το σκάνδαλο- ωστόσο, όσοι δεν έχουν γενετικό σύνδεσμο αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις.

Η Σάρα, κλείνοντας την δεκαετία των 40, ξεκίνησε το ταξίδι της γονιμότητας μετά το τέλος μιας προηγούμενης σχέσης. Ξόδεψε μεταξύ 200.000 και 250.000 δολαρίων για θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων 80.000 ευρώ (135.000 δολάρια) στην ελληνική κλινική.

“Είναι αυτό που είμαι, και δεν μπορώ να φανταστώ να μην έχω ένα παιδί”, δήλωσε η ίδια. η κατάστασή της περιπλέκεται περισσότερο από την έλλειψη γενετικής σύνδεσης με το παρένθετο μωρό.

Η Everingham συνεργάζεται τώρα με τις αυστραλιανές και ελληνικές αρχές για να βρει μια λύση για τη Σάρα και άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια δύσκολη θέση.

Ελπίζει ότι ένα τεστ DNA θα αποδείξει ότι η παρένθετη μητέρα δεν έχει γενετική συγγένεια με το παιδί, ώστε να δικαιολογηθεί η τοποθέτηση του παιδιού στη φροντίδα της Σάρας. Η Σάρα είχε λάβει δικαστική απόφαση που επιβεβαίωνε τη συμφωνία παρένθετης μητρότητας πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. “Υπάρχουν πολλά θύματα σε αυτό το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένων των παρένθετων και των υποψήφιων γονέων. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε και τα παιδιά θύματα”, δήλωσε ο Έβερινχαμ.

Αυστραλή γυναίκα μοιράζεται την ιστορία της

Μετά από χρόνια δαπανηρών και συναισθηματικά φορτισμένων θεραπειών και χειρουργικών επεμβάσεων γονιμότητας, η Σάρα (η οποία μίλησε στο ABC ανώνυμα, το όνομα έχει αλλάξει) πίστεψε τελικά ότι η μητρότητα ήταν κοντά.

Οι αυστηροί νόμοι περί παρένθετης μητρότητας της Αυστραλίας ανάγκασαν τη Σάρα, όπως και πολλές άλλες, να αναζητήσει μια επιλογή στο εξωτερικό. Το 2022, βρήκε μια κλινική γονιμότητας στο νησί της Κρήτης. Όπως και πολλοί άλλοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο του σκανδάλου, της άρεσε η ποιότητα και η προσέγγιση στην κρητική κλινική και δημιούργησε σχέση με μια παρένθετη μητέρα. Η Σάρα περίμενε με ανυπομονησία τη γέννηση του παιδιού της μέσω παρένθετης μητρότητας τον Σεπτέμβριο.

Ο κόσμος της γκρεμίστηκε τον περασμένο μήνα, τον Αύγουστο, όταν οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην κλινική παρένθετης μητρότητας και συνέλαβαν το ανώτερο προσωπικό, αφού τους απήγγειλαν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, παραποίηση αρχείων και κακομεταχείριση πολλών γυναικών που είχαν προσφερθεί εθελοντικά ως παρένθετες μητέρες.

Η Σάρα είναι πλέον ανήσυχη και έχει κρίσεις σοβαρού άγχους. “Είμαι πολύ αγχωμένη. Είναι δύσκολο να κοιμηθώ ή να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.” Η έλλειψη επίσημης επικοινωνίας από την κλινική μετά το κλείσιμο της από τις αρχές επιδείνωσε το άγχος της Σάρα.

Βασίζεται στο Facebook και σε μεσάζοντες στην Κρήτη για ενημερώσεις. “Είναι συγκλονιστικό, το σοκ και η άγνοια. Δεν ήταν εύκολο να καταλάβω τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή.

Όταν δεν ξέρεις, είναι εξίσου κακό με το να ξέρεις μερικές φορές.

Ήταν τρομερό”, δήλωσε η Σάρα. Η Σάρα διατηρεί καθημερινή επαφή με την παρένθετη μητέρα της, η οποία φέρεται να είναι καλά κάτω από αυτές τις συνθήκες, και παραμένει σε επαφή με πολλές οικογένειες της Αυστραλίας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

“Δεν ακολουθείς αυτή τη διαδρομή χωρίς να έχεις μια ιστορία και ένα οδυνηρό ταξίδι πίσω σου για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Ελπίζω και προσεύχομαι να πετύχει για όλους μας”, δήλωσε η Σάρα.

Σύμφωνα με τον Everingham, τα εμπόδια για την παρένθετη μητρότητα στην Αυστραλία περιλαμβάνουν την αδυναμία επαρκούς αποζημίωσης των παρένθετων μητέρων, τις επιπλοκές με την εγγραφή των υποψήφιων γονέων στα πιστοποιητικά γέννησης, την απαγόρευση της διαφήμισης για παρένθετες μητέρες και την έλλειψη υποστήριξης της παρένθετης μητρότητας από το Medicare.

Τόνισε την ανάγκη για υποστηρικτικές οργανώσεις που θα διευκολύνουν τις ρυθμίσεις της παρένθετης μητρότητας, θα προσφέρουν συμβουλές και θα αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα χωρίς να παρεμποδίζονται από ξεπερασμένους νόμους.

Ο Stephen Page δήλωσε ότι για κάθε παιδί που γεννιέται μέσω παρένθετης μητρότητας στην Αυστραλία, τέσσερα πραγματοποιούνται σε Αυστραλούς υποψήφιους γονείς στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα του 2016, η οποία συνέστησε τη δημιουργία ενιαίων εθνικών νόμων για τη διευκόλυνση της παρένθετης μητρότητας στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της νομιμοποίησης της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.

Η πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan, συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την εξεύρεση λύσεων για τις αυστραλιανές οικογένειες που επηρεάζονται από το σκάνδαλο της κλινικής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη βοήθειά του προς τις πληγείσες οικογένειες.

neoskosmos.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...