23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στο 40% προβλέπει το ξακουστό Oxford Economics

Ημερομηνία:

Μία μελέτη από το Ινστιτούτο Oxford Economics διέρρευσε στην Κουμουνδούρου και σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας. Η μελέτη υπογράφεται από τον Γκάμπριελ Στερν, έχει τον εύγλωττο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατώφλι αποφασιστικής νίκης» – κάνει λόγο μάλιστα για ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που θα φτάνει το 40,8%! Φυσικά με ένα τέτοιο ποσοστό η αυτοδυναμία είναι δεδομένη.

Στην μελέτη, που διαβάζεται με προσοχή από την Κουμουνδούρου, επισημαίνεται πως οι εκτιμήσεις για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό 40% προκύπτουν από την επεξεργασία των τελευταίων 20 δημοσκοπήσεων. Δύο είναι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το Oxford Economics:

α) από την επεξεργασία των τελευταίων 8 ερευνών προκύπτει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 38% και 145 έδρες

β) από τις 5 πιο πρόσφατες έρευνες το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 40%.

Οι σημαντικότερες εκτιμήσεις του Οxford Economics είναι:

  • δεν υπάρχει «τάση» για κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα περί του αντιθέτου ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
  • το δίλημμα «έξοδος ή παραμονή στο ευρώ» προκαλεί πόλωση, αποδυναμώνει τα μικρά κόμματα και θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια αποφασιστική νίκη. «Δεν είναι ότι η ΝΔ τα πάει ιδιαίτερα άσχημα στις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητά της έχει διατηρηθεί καλά για ένα κόμμα που εφαρμόζει τέτοια σκληρή λιτότητα. Αλλά η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί μετά από τον περασμένο Μάιο, εν μέρει διότι ο ηγέτης του κόμματος έχει μαλακώσει την ριζοσπαστική ρητορική του», σημειώνεται.
  • η ΝΔ έχει λιγότερα κόμματα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα οποία θα μπορέσει να αντλήσει ψήφους.

Η μελέτη εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει το 36% που είναι κατά βάση το όριο της αυτοδυναμίας, αναφέροντας πως στις έρευνες της κοινής γνώμης «οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνες με αυτό, σε κάθε μία από τις τελευταίες 20 δημοσκοπήσεις». Στις περιπτώσεις αυτές έχει σημασία η μέθοδος που επιλέγεται για να προκύψει η τελική εκτίμηση.

Η Οxford Economics απέκλεισε τα κόμματα που είναι κάτω από το όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις (δηλαδή την ΔΗΜΑΡ από τις ευρωεκλογές και μετά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τις 21 Δεκεμβρίου και εντεύθεν) και ακολούθως «μοίρασε» τους αναποφάσιστους στα εναπομείναντα κόμματα ανάλογα με το ποσοστό που παρουσιάζουν σε κάθε δημοσκόπηση.

Η Oxford Economics είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως σε οικονομικές αναλύσεις και προγνώσεις την οποία εμπιστεύονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις και ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα για την εταιρεία εδώ και εδώ.

huffingtonpost.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...