21.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Αυτός ο πόλεμος στη Γάζα είναι διαφορετικός – Οι Παλαιστίνιοι απόκτησαν φωνή κι ακούγεται δυνατά μέσω των social media

Ημερομηνία:

Είναι μία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα στην ιστορία του Παλαιστινιακού. Αυτή τη φορά τα εγκλήματα μεταδίδονται ζωντανά. Όχι από το CNN αλλά από απλούς Παλαιστίνιους πολίτες.

Κάθε πολίτης της πολύπαθης Γάζας είναι και ένας φορέας του μηνύματος ότι στον τόπο τους συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και μέσω του πολλαπλασιαστή των social media αυτή η φωνή αποκτά ένταση τέτοια που σπάει την μονοφωνία που εδώ και δεκαετίες με ελάχιστες εξαιρέσεις επικρατούσε στο ζήτημα της κάλυψης των γεγονότων στην πολύπαθη περιοχή.

Είναι η πρώτη πραγματικά φορά που το Ισραήλ βλέπει το μήνυμά του να αμφισβητείται με τέτοια ένταση, το δικαίωμά του στο μονοπώλιο της βίας που απαιτεί να κατακρίνεται, βρίσκει ακόμη και στενούς σύμμαχούς του να του ζητούν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Οι πολίτες του κόσμου μέσα από τα μηνύματα των πολιτών της πολιορκημένων Γάζας, μέσα από τα βίντεο με τα νεκρά παιδιά και τους γονείς που κλαίνε, με τα τρομαγμένα βλέμματά τους, με τις φωνές του των οποίων τα λόγια μεταφράζονται και εξανθρωπίζονται, κατανοούν τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Συνειδητοποιούν ότι το Ισραήλ έχει επιβάλλει σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα σκληρό απαρτχάιντ. Μαθαίνουν για τους βάρβαρους, φασιστικούς εποικισμούς. Καταλαβαίνουν ότι ένα έγκλημα δεν δικαιολογεί ένα μεγαλύτερο και συνεχιζόμενο έγκλημα. Αναγνωρίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν ισχύει για τους ισχυρούς. Κατανοούν την οργή που νοιώθει ο αραβικός κόσμος και κυρίως οι Παλαιστίνιοι, επειδή τα δικαιώματά τους δε γίνονται σεβαστά, επειδή τους φέρονται ως πολίτες β’ κατηγορίας, ως σχεδόν ζώα. Και οργίζονται.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης εδώ και πολλές δεκαετίες. Ίσως τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία του Παλαιστινιακού. Από την Αγγλία ως την Αυστραλία και από τη Γερμανία ως την Ελλάδα οι πολίτες βγαίνουν στο δρόμο και με μια φωνή φωνάζουν:

“Λευτεριά στην Παλαιστίνη!”

Ακόμα και σε χώρες που έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης, οι πολίτες σπάνε την τρομοκρατία, αρνούνται την απαγόρευση, αποδέχονται τις πιθανές συνέπειες και πλημμυρίζουν τους δρόμους. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ οι πολίτες απαιτούν να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη σε ένα έγκλημα που έχει κρατήσει πολλά χρόνια, που στο έδαφός του μεγαλώνουν κάθε λογής τέρατα, που κάνουν πιο πιθανό το καταστροφικό για την ανθρωπότητα σενάριο ενός μεγάλου πολέμου.

Σήμερα, που οι Ισραηλινοί εισβάλλουν ξανά στην πολύπαθη Γάζα, οι λαοί γνωρίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους για τις δεκαετίες κατοχής που βιώνουν και απαιτούν ελευθερία, δικαιοσύνη για να επέλθει Ειρήνη. Γιατί χωρίς ελευθερία, η ειρήνη είναι η σιωπή που επιβάλλει ο καταπιεστής στον καταπιεζόμενο, ο κατακτητής σε αυτόν που βρίσκεται από Κατοχή.

Αλλά ο Παλαιστινιακός λαός δε σιωπά. Κι η φωνή του σήμερα ακούγεται πιο δυνατά από ποτέ!

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί...

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα...

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή...