Το σχέδιο Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος το 2015 αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του, Γκλεν Κιμ.

Η αποκάλυψη έγινε σε εκδήλωση του κόμματος των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλλο, στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για εξόφληση οφειλών στην Εφορία.

Εφόσον το σύστημα είχε επιτυχία, θα επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς.

Κατά τον Κιμ –  ο οποίος παραμένει σύμβουλος και του Ευκλείδη Τσακαλώτου – το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν υπήρχε χρόνος.

Αναλυτικά, όπως είπε ο ίδιος, σε μια χώρα όπου η χρήση πλαστικού χρήματος ήταν το 2015 για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σχεδόν άγνωστη λέξη έπρεπε να βρεθεί ένα μέσο για να λειτουργήσει το σχέδιο όσο πιο ομαλά γινόταν. Έτσι αναζητήθηκε η μορφή που θα είχε αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα. Και έπεσε η ιδέα για ένα κουπόνι, ίσως σαν αυτά που… μοιράζουν οι εφημερίδες, όπου στην μια του πλευρά θα αναγραφόταν η αξία η διάρκεια της ισχύος του, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ο λόγος αυτός λοιπόν θα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των φόρων – τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Όπως είπε ο Γκλεν Κιμ πρώτα απ’ όλα αυτό το νόμισμα θα έπρεπε να περάσει το λεγόμενο «τεστ του οκτάχρονου», να είναι δηλαδή ένα σύστημα τόσο απλό στη χρήση του, ώστε να μπορεί να το καταλάβει και ένα παιδί ηλικίας οκτώ ετών.

Ο οκτάχρονος λοιπόν ήταν ο γιος του Κιμ, ο οποίος του είπε πως το νόμισμα θα έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα.

Επιπλέον, επειδή υπάρχει συνταγματικός περιορισμός και απαγορεύεται η κυκλοφορία νομίσματος για την αποπληρωμή χρεών, αποφασίστηκε το νόμισμα αυτό να κυκλοφορήσει μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Για να αναγκαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια είχε επίσης αποφασιστεί να ισχύουν μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανεκδίδονται με μειωμένη αξία. Όποιος λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούσε, θα έχανε μέρος της αξίας τους.

Ο Κιμ ανέφερε επίσης πως το σχέδιο ήταν πιλοτικό και όχι μόνιμο και για τον λόγο αυτό θα είχε και περιορισμένη ημερομηνία λήξης το κουπόνι, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να το αποσύρει σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που είχε αρνητική εξέλιξη.