ΤΟΠΙΚΑ

Αυτό είναι το ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου: Ο εγγονός του δώρισε το κειμήλιο στη Βουλή

Ένα μοναδικό δώρο στη Βουλή των Ελλήνων έκανε ο εγγονός του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριος Βενιζέλος την Παρασκευή.

Το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου έκανε δώρο σήμερα ο εγγονός του, Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το συγκεκριμένο ρολόι είναι χρυσό 18 καρατίων, προσφορά των Κρητών της Αιγύπτου το 1914, κατόπιν πρωτοβουλίας του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Μάλιστα, με συνοδευτική επιστολή ο κ. Βενιζέλος εκθέτει την ιστορία του κειμηλίου.

«Πρόθεσή μου θα ήταν να το κληροδοτήσω κι εγώ στον υιό μου τον οποίο δεν απέκτησα, καθώς έχω μόνο κόρη. Έτσι αποφάσισα να το κληροδοτήσω σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, όπως γνωρίζω ότι θα το κάνετε εκθέτοντας το στην αίθουσα της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας πολιτικό» αναφέρει.

Το ρολόι φέρει στο σκέπασμά του χάρτη που παρουσιάζεται με σμάλτο και γράφει «Νέας Ελλάδος» και αναγράφεται περιμετρικά «Τω δημιουργώ μεγάλης Ελλάδος Ελευθερίω Βενιζέλω, οι Κρήτες Καΐρου 1914».

Το ρολόι το είχε παραγγείλει ο Εμμανουήλ Μπενάκης και στη συνέχεια δωρίστηκε με πρωτοβουλία του στον Βενιζέλο, ενώ ένα πανομοιότυπο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Στο πίσω μέρος το ρολόι φέρει πάλι με σμάλτο το μονόγραμμα Ε.Κ.Β.

Το ρολόι κληροδοτήθηκε στον εγγονό από την Έλενα Βενιζέλου, μετά τον θάνατο του παππού του.

«Πρόθεσή μου ήταν να το δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων την προηγουμένη χρονιά, που ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη συνθήκη των Σεβρών, όμως οι δυσκολίες που βιώσαμε όλοι μας δεν μου επέτρεψαν να το πράξω. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και πιστεύοντας ότι η ασφαλής διαφύλαξη και η ανάδειξη ενός τέτοιου εθνικού θησαυρού, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, σας παραδίδω κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη συγκίνηση ένα κειμήλιο της ιστορίας της χώρας μας, που για μένα προσωπικά έχει και τεράστια συναισθηματική αξία» καταλήγει.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

5 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

5 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

5 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

5 hours ago

This website uses cookies.