13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Αυτό που συνέβη στη Λέσβο, δεν έχει ξανασυμβεί. Ήταν μέρες Ιστορίας”

Ημερομηνία:

Της Ανθής Παζιανού

Η μάχη του τετραήμερου αγώνα, του σύσσωμου λαού της Λέσβου, κερδήθηκε, σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των ΜΑΤ, αλλά και το πάγωμα της επίταξης της περιοχής της Καράβας. Τα χαμόγελα των κατοίκων της Λέσβου, πριν ακόμα ανακοινωθεί το πάγωμα της επίταξης που δημοσίευσε χτες το «Ν» έκαναν αίσθηση στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, κατά τη δεύτερη μέρα Γενικής Απεργίας, όπου είχαν παραλύσει τα πάντα και όλοι βρίσκονταν στους δρόμους ή στο σπίτι με βάρδιες. Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, φορείς και επιστημονικοί Σύλλογοι, Επιμελητήριο, όλοι εκεί.

«Η Καράβα μπάρκαρε. Καλημέρα σας» σχολίασε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν αποβιβάστηκαν από το εξπρές Πήγασος οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ψέκασαν απρόκλητα τον συγκεντρωμένο κόσμο, η «εντολή» που φαίνεται ότι είχε δοθεί για άμεση αποτελεσματικότητα έμοιαζε σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μυτιλήνης, Στρατής Δαγκλής και η Εριφύλη Γιαννάκα από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ήταν εκεί. Κανένας άλλος. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στην Καράβα, όπου από τις 11 το βράδυ είχαν χτυπήσει οι καμπάνες στον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά. Ως και από τη Συκαμιά είχαν φτάσει κάτοικοι περιμένοντας στο ψοφόκρυο.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ περίμεναν το πρώτο φως της ημέρας για να ψεκάσουν και πάλι απρόκλητα- αφού δεν είχαν δει καν ακόμα τους κατοίκους! Ο πρόεδρος του χωριού, Χαράλαμπος Τζελαϊδης, να έχει προειδοποιήσει το συγκεντρωμένο πλήθος και η κατάσταση να είναι τεταμένη ήδη. Με το πρώτο ψέκασμα έκαναν όλοι πίσω. Όμως δεν έφυγαν. Μπορεί να ζαλίστηκαν, να έβηχαν, να ένιωθαν το χημικό δηλητήριο στα πνευμόνια τους και κάποιοι να έκαναν εμετό, αλλά δεν έφυγαν. Έμειναν εκεί.

Ξημέρωσε για τα καλά Τρίτη, και το Διαβολόρεμα, έγινε πεδίο μάχης. Το απόγευμα οι μάχες επεκτάθηκαν και στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, όπου η Αστυνομία είχε χωρίσει στα δύο τις συγκεντρώσεις, από την πλευρά της Μυτιλήνης που κατέφταναν με εκατοντάδες αυτοκίνητα οι κάτοικοι και από την πλευρά του Μανταμάδου. «Μας έχουν σαπίσει στα δακρυγόνα, απρόκλητα, δεν υπάρχει Εισαγγελέας;» φώναζαν οι κάτοικοι.

Και ήρθε αυτή η Τετάρτη. Η μέρα μπορεί να έχει 24 ώρες, αλλά φάνηκε αιώνας. Στο Διαβολόρεμα οδοφράγματα, δέντρα στο δρόμο. Στην Καράβα και από τη μία πλευρά και από την άλλη κόσμος να προσπαθεί να αντέξει τα δακρυγόνα.

Και ύστερα μια διαπραγμάτευση που κράτησε ώρες. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν εκεί. Ο Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ.

Τα ΜΑΤ ήθελαν να φύγουν. «Να φύγουν μια και καλή ή προσωρινά;» ρωτούσε η Καράβα. «Προσωρινά» απαντούσε ο επικεφαλής της επιχείρησης των ΜΑΤ. (σ.σ. Είναι εκείνος ο επικεφαλής που αφού οι άντρες των ΜΑΤ κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα πολιτών στη Χίο και κάποιοι εξ αυτών μπαίνοντας στο λιμάνι έκαναν άσεμνες χειρονομίες, εκείνος χαιρετούσε τα πλήθη…)

«Τότε να παν από κει που ‘ρθαν!» απαντούσε η Καράβα με μια φωνή και ο πρόεδρος εκεί. Να μεταφέρει τα αιτήματα της Καράβας. Και ο Δημήτρης Κόνσουλας να επιβλέπει τα μηχανήματα να κατεβαίνουν από το επιταγμένο Καβακλή.

"google ad"

Και έτσι κι έγινε. Πήγαν από κει που ήρθαν. Οπισθοχώρησαν με την όπισθεν. Και τότε το βουνό της Καράβας έβγαλε αμέτρητο κόσμο έτοιμο για… μακελειό. Και ο πρόεδρος να τους συγκρατεί! Και τους συγκράτησε. Αλλά τα ΜΑΤ έριξαν ξανά και ξανά.

Και πηγαίνοντας προς την Παγανή, στρίβοντας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ κατέβηκαν από τις κλούβες και έδερναν με γκλομπ τον κόσμο που ήταν στα μηχανάκια!

Και η Παγανή είχε γίνει ήδη πεδίο μάχης με κόσμο που δεν άφησε ποτέ η αστυνομία να πάει στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. «Είναι το Πολυτεχνείο από την ανάποδη» έλεγε χτες στο Live του «Ν» από την πλατεία Σαπφούς ένας κάτοικος. «Τα ΜΑΤ μέσα και εμείς έξω». Αποπνικτικά δακρυγόνα, κρότου λάμψης και οι διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες. Και ύστερα να έρχονται νεες διμοιρίες και η αύρα και να διαλύει τη μεγάλη συγκέντρωση. Και πετροπόλεμος να συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Όχι όλη τη νύχτα. Μέχρι τη στιγμή που οι κλούβες βγαίνουν από την Παγανή και μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Για να αποχωρήσουν.

Και η Πέμπτη βρήκε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Σαπφούς με αυτά τα χαμόγελα.

Και το ίδιο απόγευμα ο Ταξιάρχης Βέρρος άκουγε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα έρθει στα νησιά, αλλά ότι παγώνει και η επίταξη.

Αυτό που συνέβη στη Λέσβο, δεν έχει ξανασυμβεί. Ήταν μέρες Ιστορίας.

stonisi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...