16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αφγανός διώκεται για τον πνιγμό του γιου του σε ναυάγιο στη Σάμο

Ημερομηνία:

Η υπόθεση έλαβε δημοσιότητα από το Associated Press – Για δίωξη που θα δημιουργήσει εμπόδια στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο δικηγόρος του 25χρονου Αφγανού – «Δεν σηματοδοτεί σκλήρυνση της ελληνικής στάσης, θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» απαντά ο Νότης Μηταράκης

Μία πρωτοφανής υπόθεση απασχολεί τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, με έναν Αφγανό μετανάστη, πατέρα ενός εξάχρονου παιδιού να κατηγορείται για τον πνιγμό του γιου του σε ναυάγιο μεταναστών στη Σάμο. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου και ο 25χρονος πατέρας διώκεται από τις ελληνικές Αρχές για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Αν καταδικαστεί, ο Αφγανός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη.

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη υπέρ του πελάτη του, ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του 25χρονου Αφγανού κάνει λόγο για δίωξη που θα δημιουργήσει εμπόδιο στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές ότι καθυστέρησαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εξηγεί ότι η υπόθεση θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τονίζει ότι η δίωξη σε βάρος του πατέρα δεν συνιστά δείγμα σκλήρυνσης της στάσης των ελληνικών αρχών στο μεταναστευτικό.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος του 25χρονου πατέρα από το Αφγανιστάν είναι η πρώτη υπόθεση αυτού του είδους στην Ευρώπη και από τον δικηγόρο του Αφγανού χαρακτηρίζεται «ευθεία επίθεση εναντίον του δικαιώματος για άσυλο».

Ο Αφγανός πατέρας μίλησε στο Associated Press αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το πρόσωπό του και το όνομα του γιου του.

«Ο γιος μου ήταν στην αγκαλιά μου μέσα στη βάρκα, η οποία διαλύθηκε στην ακτή», είπε χαρακτηριστικά ο 25χρονος πατέρας. Και συνέχισε περιγράφοντας την στιγμή της τραγωδίας: «Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι έγινε. Ξαφνικά βρέθηκα μέσα στο νερό. Έχασα τον γιο μου μέσα από την αγκαλιά μου. Ξαφνικά βρέθηκα έξω από το νερό και δεν έβρισκα τον γιο μου. Έψαχνα τριγύρω και δεν μπορούσα να τον βρω. Δεν μπορούσα να τον βρω. Η βάρκα διαλύθηκε. Φυσούσε πολύ», προσθέτει.

«Πάντα με ρωτούσε, πότε θα μεγαλώσω να πάω στο σχολείο. Αυτό ήταν το όνειρό του, να πάει σχολείο και να σπουδάσει. Ήθελε να γίνει αστυνομικός», καταλήγει συγκινημένος ο 25χρονος πατέρας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Πατέρας και γιος επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα μαζί με άλλα 25 άτομα από τις ακτές της Τουρκίας με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Η βάρκα ανατράπηκε στο Αιγαίο. Η σορός του εξάχρονου βρέθηκε στις ακτές της Σάμου, δίπλα σε μια έγκυο, η οποία επέζησε και λίγες ημέρες αργότερα έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Ο Δημήτρης Χούλης, συνήγορος του Αφγανού μίλησε στον Guardian για την περιπέτεια του πελάτη του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης υποστήριξε ότι πέρασαν ώρες μέχρις ότου δοθεί εντολή για την αποστολή διάσωσης από τις αρχές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει γνώση αν ζητήθηκε η συνδρομή της Frontex. «Η ανησυχία μου για αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο η ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τη διάσωση των ναυαγών. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι αυτές οι διώξεις σε βάρος του πελάτη μου θα χρησιμοποιηθούν ως ακόμα ένα εμπόδιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

Ο 25χρονος έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, όπως προβλέπει αυτήν την περίοδο λόγω κορωνοϊού η διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο. Ο κ. Χούλης σημειώνει ότι η επιθυμία του πελάτη του είναι να εξεταστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον κορωνοϊό προκειμένου να τεθεί εκτός καραντίνας και να οργανώσει την κηδεία του παιδιού του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Associated Press, εξήγησε ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν ο πατέρας φέρει ευθύνη για τον πνιγμό του εξάχρονου Αφγανού γιου του. «Δεν σηματοδοτεί αυστηροποίηση της ελληνικής στάσης» επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης αντικρούοντας τις αιτιάσεις που εγείρει ο συνήγορος του 25χρονου Αφγανού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2014 έως το 2020 περισσότεροι από 1,2 εκατ. μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το Αιγαίο

Από αυτούς, περισσότεροι από 2000 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

"google ad"

Δείτε βίντεο: Απίστευτη ιστορία : Πατέρας μετανάστης από το Αφγανιστάν κατηγορείται για τον θάνατο του γιου στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ