22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Αφιέρωμα στην εορτή του Αγίου Λουκά

Ημερομηνία:

Του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

Άγιος Λουκάς, Απόστολος και Ευαγγελιστής, γιατρός και ζωγράφος.

Μαθητής γενόμενος του Αγίου Αποστόλου Παύλου έγραψε το τρίτο από τα συνοπτικά ευαγγέλια, προς χάρη και κατανόηση της αποκάλυψης των εξ’ εθνών χριστιανών.

Ελληνικής καταγωγής ο ίδιος γράφει το Άγιο Ευαγγέλιό του καθώς και το βιβλίο των πράξεων των Αποστόλων για χάρη κάποιου διακεκριμένου προσώπου, πιθανώς φίλου του  με το όνομα Θεόφιλος, και τον χαρακτηρισμό που ο ίδιος του αποδίδει «κράτιστε Θεόφιλε».

Στο ευαγγέλιο εξιστορεί το έργο του Ιησού, γέννηση, δημόσια δράση, σταύρωση, ανάσταση και ανάληψη και στο βιβλίο των πράξεων εξιστορεί πώς ιδρύθηκε η εκκλησία και πως πραγματώνεται το έργο των Αγίων Αποστόλων.

Αν και για τους Έλληνες το ευαγγέλιο είναι «μωρία» καταφέρνει κοντά στον Άγιο Απόστολο Παύλο και κάνει την υπέρβαση της κατά κόσμον ευαγγελικής μωρίας και ζει ο ίδιος μέσα στη σμικρότητα της δικής του σοφίας, την πληρότητα της σοφίας του Θεού, την κατανόηση της αποκάλυψης, την βίωση του μυστηρίου, περιγελώντας κυριολεκτικά τον ευαγγελικό σκανδαλισμό των Ιουδαίων με την υπερτελή πίστη και αφοσίωσή του στο πρόσωπο του αναστάντος Χριστού.

Είναι ο μόνος από τους ιερούς ευαγγελιστές που προσεγγίζει το πρόσωπο της Παναγίας κα κυριολεκτικά τραγουδεί και εξυμνεί τη ζωή της με την περίφημη ωδή της Θεοτόκου (Λουκ. Ι, 46-56): «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον… ότι επέβλεψε επί της ταπείνωσιν της δούλης αυτού… ότι εποίησέ μοι μεγαλεία ο δυνατός… εποίησεν κράτος εν βραχίωνι αυτού…καθείλε δυνάστας από θρόνου… καθώς ελάλησε προς τους πατέρας ημών…».

Γιατρός και ζωγράφος ο ίδιος άφησε δείγματα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας, χειροποίητες εικόνες της Παναγίας, έργα θαυμαστά και μεγάλα που μια σώζεται στο Μέγα Σπήλαιο του Μυστρά, η άλλη σε κάποιο ναό της ρωσικής εκκλησίας και η Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

Πέραν τούτων αναφέρεται με πολλή διάκριση στους γονείς για τη γέννηση της Παναγίας.

Στους γονείς και τη γέννηση του Προδρόμου καθώς και το έργο του στην έρημο του Ιορδάνη και κυρίως τη βάπτιση του Χριστού.

Επίσης αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Ιησού και σε όλη τη σωτηρολογική ζωή και δράση του, ως τη σταύρωση, την ανάσταση και ανάληψή του. Είναι ένας από τους Ευαγγελιστές που καταξιώνεται να συνπερπατήσει με τον Αναστάντα Κύριο λίγες μέρες μετά την Ανάσταση και να συνομιλήσει μαζί του στον δρόμο προς Εμμαούς μαζί με τον φίλο του Κλεώπα.

Στο βιβλίο των πράξεων των Αποστόλων κάνει σαφή λόγο για το έργο των ίδιων των Αποστόλων, τη ζωή της εκκλησίας του πρώτου καιρού και αναφέρεται στις αποστολικές οδοιπορίες του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύνοδο των Ιεροσολύμων που αποτελεί βασικό σταθμό στη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα της εκκλησίας με την οριστική αποκοπή της από τον ιουδαϊσμό.

Με τη σύνοδο αυτή η εκκλησία αποκαθαίρεται από κάθε ιουδαϊκό  στοιχείο και κυρίως εκείνο της περιτομής ως απαραίτητου τάχα για τη χριστιανική ζωή.
Ονομαστό, ιερό και ευλογημένο το πρόσωπο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.

"google ad"

Μεγάλη ευλογία για την πόλη μας που τιμά το πρόσωπό του με τον ομώνυμο ναό του στο κέντρο του ιστορικού κοιμητηρίου των Χανίων.

Μακαρίζουμε και τιμούμε τους προγόνους μας που είχαν την ιστορική γνώση για το πρόσωπο του Αγίου και ταυτόχρονα την ευαισθησία να τιμήσουν το αποστολικό αυτό πρόσωπο στην πόλη μας και να συνδέσουν  το άγιο όνομά του με τον τόπο μας.

Ο Άγιος Λουκάς του οποίου τη μνήμη γιορτάζουμε  την Κυριακή 18 τ. μηνός ως νεκροταφιακός ναός συνδέει το παρελθόν με το παρόν  και το μέλλον της πόλης μας μέσα στο αιώνιο παρόν του Θεού και της ίδιας της εκκλησίας.

Στον Άγιο εμπιστευόμαστε μαζί με το πρόσωπό μας και τα πρόσωπα των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων μας και τιμούμε τη μνήμη του και χαιρόμαστε το πρόσωπό του που αποπνέει την ίδια τη δόξα του Θεού, καθ’ όσον «ο Θεός είναι θαυμαστός εν τοις Αγίοις Αυτού»

Ευλογημένοι οι ιερείς που διακονούν τον Ιερό Ναό του Αγίου και ευλογημένοι όλοι οι άνθρωποι που περιποιούν τιμή στον Άγιο και συμβάλλουν να αναδείχνεται ολοένα και περισσότερο όχι μόνο η λαμπρότητα του Ναού, η καθαρότητα και η εύρυθμη λειτουργία του κοιμητηρίου των Χανίων, που λογιάζεται και απ’ αυτή την άποψη μοναδικό στη χώρα μας, αλλά που και ο ίδιος ο Άγιος καταξιώνεται στη συνείδηση και την καρδιά των συμπολιτών μας όλων, ως ο δικός μας Άγιος που είναι φύλακας ακοίμητος, όχι μόνον «ημών των παραλειπομένων» αλλά και «των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών».

Σήμερον στον Άγιο Λουκά των Χανίων «τα άνω τοις κάτω συνομιλεί και τα κάτω τοις άνω συνεορτάζει».
Σήμερον εορτή του Αγίου, στον Άγιο Λουκά των Χανίων η γη και ο ουρανός σμίγουν, συνεορτάζουν , συναγείρονται.

Εόρτια και ευλογημένα έτη πολλά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...