20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αφιέρωμα στη σημερινή ονομαστική εορτή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνού

Ημερομηνία:

Του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

«Πας γας αρχιερεύς εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται…» (Εβρ. 8,3)

Ο Άγιος Απόστολος Παύλος εκτιμά τη ζωή του Επισκόπου ως ζωή προσφοράς και θυσίας.
Και επειδή ο Άγιος Απόστολος κινείται ο ίδιος στην «καθ’ υπερβολήν οδόν», η θυσιαστική δωρεά του Επισκόπου δεν αφορά μόνον τα υλικά αγαθά προς αναπλήρωση υπαρκτών αναγκών των εμπερίστατων αδελφών μας που και αυτό είναι «καθ’ υπερβολήν» επιτακτική ανάγκη των καιρών και των περιστάσεων που ζούμε, κάτω από τη δυναστεία της οικονομικής ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας και της γενικότερης κακοδαιμονίας που πλήττει την Πατρίδα μας με τα κύματα των ξένων, προσφύγων και μεταναστών.
Αφορά κατά τον Άγιο Απόστολο η θυσιαστική προσφορά του Επισκόπου την ίδια τη ζωή του, το σώμα και την ψυχή του, ως συνέχεια της προσφοράς και της θυσίας του Ιησού Χριστού.

Ο Χριστός με την προσφορά και τη θυσία του δεν πλήρωσε μόνο υπαρκτές ανάγκες των ανθρώπων της εποχής Του, (χορταίνει πεινασμένους, θεραπεύει αρρώστους, συντροφεύει μοναχικούς, υπερασπίζεται αδικούμενους κλπ), αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τους ουρανούς, δίνει προοπτικές για το μέλλον και τροφοδοτεί με ελπίδα και αισιοδοξία και ανοίγει την όρεξη για τη βασιλεία του Θεού, τη λύτρωση και τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου.

Αυτή τη σχέση της θυσίας του Επισκόπου με τη θυσία του χριστού επιβεβαιώνει και ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος που θεωρεί τον Επίσκοπο ότι «ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού».

«Ιδού ημέραι έρχονται λέγει Κύριος και συντελέσω επί τον οίκον Ισραήλ και επί τον οίκον Ιούδα Διαθήκην καινήν».

Αυτή η καινή Διαθήκη αφορά την επαναλειτουργία της διάβασης γης, ουρανού, τη δυνατότητα δηλαδή της αδιάκοπης επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό.

Ο Επίσκοπος ως λειτουργός των μυστηρίων του Θεού, λειτουργεί τη θυσία και την προσφορά του Χριστού και προσφέρει τα δώρα του, Σώμα και Αίμα Χριστού, στους πιστούς προς αγιασμό και ζωή αιώνια.

Λειτουργεί στην επίγεια σκηνή του μαρτυρίου με όραμα, με προσανατολισμό, με στόχο την ουράνια σκηνή του μαρτυρίου, την ίδια τη βασιλεία του Θεού.
Αυτό είναι το «καινόν», το νέο, «το καθ’ υπερβολήν».
Όταν έχουμε τον Θεό, τα έχουμε όλα. Ο άρρωστος μαζί με τον Θεό είναι ευλογημένος, βλέπε Άγιο Πορφύριο. Ο πεινασμένος μαζί με τον Θεό έχει ζωή, γιατί οι τροφές μπορεί να έχουν βιταμίνες, δεν έχουν ζωή. Η πηγή της ζωής είναι ο Θεός.

Εμείς με την εμπειρία της εννιάχρονης διακονίας του Επισκόπου μας στην Ιερά Μητρόπολή μας, των ιστορικών επαρχιών Κυδωνίας και Αποκορώνου, έχουμε τη βεβαιότητα ότι λειτουργεί το μυστήριο της σωτηρίας με την προσφορά της ίδιας της ζωής του, την οποία αναλώνει καθημερινά όχι μόνο προς ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας, βλέπε συσσίτια Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά κατεξοχήν με την λειτουργική προσφορά της θυσίας του Αίματος και του Σώματος του Χριστού προς σωτηρία και αγιασμό πάντων.

Με την ευκαιρία της σημερινής ονομαστικής του εορτής δεν υποβάλλουμε μόνο σεβάσματα και ευχές, δεν ψάλλουμε μόνο «πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μας κ.κ. Δαμασκηνόν». Κατεξοχήν χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε τον άξιο λειτουργό των μυστηρίων του Θεού, τον αγιάζοντα και ευλογούντα τους πιστούς και τον τόπο μας, την πόλη και τα χωριά μας και τον διαβεβαιώνουμε ότι ο Άγιος Απόστολος επαληθεύεται με απόλυτη πληρότητα στο πρόσωπο του Επισκόπου μας και ο Άγιος Ιγνάτιος είναι πολύ ευχαριστημένος που στην περιοχή μας ‘ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού» ο Επίσκοπος μας που λειτουργεί και προσφέρει και προσφέρεται εν Χριστώ Ιησού και εν πνεύματι Αγίω.
Για τούτο Σεβασμιώτατε, συνεχίστε να ευλογείτε, να εύχεστε, να αγιάζετε, να αγαπάτε, να προσφέρετε, να προσεγγίζετε και να συμπορεύεστε την οδόν του Κυρίου μαζί με τον λαό του Θεού, σε έτη πολλά και ευλογημένα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...