21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟ – Δύο Ιερομάρτυρες επ’ ονόματι Ειρηναίος

Ημερομηνία:

Ο άγιος Ιερομάρτης Ειρηναίος, Επίσκοπος Σιρμίου και ο άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος, Επίσκοπος Λουγδούνως.

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Στις 23 Αυγούστου, εννιάμερα της Παναγίας, η Εκκλησία μας εορτάζει δύο ομώνυμους Αγίους και Μάρτυρες, τον Επίσκοπον Σιρμίου και τον Επίσκοπον Λουγδούνω. Δύο Αγίους της Πρώτης Εκκλησίας, της Εκκλησίας όχι της Εξουσίας, αλλά της ταπεινής διακονίας και του μαρτυρίου.
Βεβαίως, την ημέραν αυτήν εορτάζουν και άλλοι Άγιοι, ωστόσο αφιερώνοντας το γραφτό αυτό στον Διδάσκαλόν μας και Επίσκοπον Μακαριστόν Γέροντα πρ. Κισάμου και Σελίνου ΕΙΡΗΝΑΙΟΝ αναφέρομαι στους δύο Ειρηναίους με συμβουλευτική πηγή τον ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΝ του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου:

Ο Άγιος Ιερομάρτης Ειρηναίος , ο Επίσκοπος Σιρμίου
τιμηθείς μετέσχε νεκρικών ο Σιρμίου Λουτρών σχεδίων υδάτων ποταμίων

Ο Άγιος αυτός έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού (288), Επίσκοπος ων Σιρμίου, η σημερινή Σελεύκεια της Συρίας. Λόγω του ότι εζούσε και εκήρυττε τον Χριστόν, συνελήφθη και οδηγήθηκε από το Σίρμιον στην Παννονίαν (ίσως η Πανονία να είανι η εν Ουγγαρία ευρισκομένη, η  μεταξύ του ποταμού Δούναβη από βορρά και ανατολάς και του ποταμού Νορικού από δυσμάς και του Ιλλυρικού περιεχομένης. Εκεί παραδόθηκε στον ηγεμόνα Πρόβον όπου με παρρησία και σθένος ομολόγησε και διεκήρυξε την πίστη στον Ιησού Χριστόν και Θεόν  ημών. Παρά τις πιέσεις και τις απειλές του δυνάστη, Εκείνος επέμενε και έτσι εκλείστηκε στην φυλακή και εκεί βασανιζόμενος.  Μετά τον έβγαλαν από την φυλακήν και άρχισαν να τον βασανίζουν με διάφορα βασανιστήρια και στο τέλος τον αποκεφάλισαν. Το δε άγιο λείψανό του το έρριξαν στον ποταμόν Σάον.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος, Επίσκοπος Λουγδούνων (Λυώνος)
Σπεύδει λιπείν γην εκ ξίφους Ειρηναίος·
Ερωτιά γαρ τω προς ουρανούς πόθω.

Ο άγιος Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Λουγδούνων, έζηγσε κατά τους χρόνους του Μάρκου Αυρηλίου, του και Αντωνίου καλουμένου και φιλοσόφου, κατά το έτος 160. Ο Άγιος Ειρηναίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης. Ως πρεσβύτερος μετέβη στην Ειδωλολατρική Δύση ως Ιεραπόστολος. Κατόπιν διεδέχθη στον επικσοπικόν θρόνον της Λυώνος τον Άγιον Ποθηνόν.
Εκήρυττε και εβίωνε τον Χριστόν. Επολέμησε τις αιρέσεις, γνωστό άλλωστε το βιβλίο του «έλεγχος και  ανατροπή της ψευδωνύμου Γνώσεις – προς Αιρέσεις» . Πολλούς επέστρεψε και εστήριξε στην χριστιανική πίστη αλλά και «πολλούς μάρτυρας επρόσφερε δια της παρακινήσεώς του εις τον Χριστόν, αθλήσαντας δια το όνομά Του», όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
Όπως και αυτοί ήθλησαν , εβασανίστηκαν, έτσι και αυτός υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια μέχρι και της τελευταίας στιγμής της ζωής του ομολογών τον Χριστόν και καλών τους ειδωλολάτρες και αιρετικούς να εγκαταλείψουν τις πλάνες τους και να ασπασθούν την χριστιανικήν και σώζουσαν πίστη. Τελικά αποκεφαλίστηκε από τον βασιλιά Σεβήρον (193) λαβών τον  της αθλήσεως αμαράντινον ελέφανον.
Να σημειώσομε ότι την προηγουμένην της εορτής των δύο αυτών ομωνύμων Αγίων, ήτοι την 22αν Αυγούστου, εορτάζει έτερος Άγιος Ειρηναίος, ο οποίος υπήρξε Διάκονος της Εκκλησίας και εκήρυττε μετά παρρησίας τον Χριστόν. Αργότερα θα συλληφθεί, θα υποστεί πολλά βασανιστήρια και στο τέλος θα παραδώσει την μακαρία του ψυχή, στην αγκαλιά του αληθινού Θεού, τελειωθείς δια ξίφους.
Με την πτωχή μας αναφορά στας παραπάνω Αγίους αφ’ ενός ευλαβώς τιμάμε την μνήμη τους και αφ’ ετέρου, προβάλλοντας τους  στον σημερινόν κόσμον της φθοράς και της υλοκρατίας, τους παρακαλούμε να πρεσβεύουν υπέρ ημών ως παρρησίαν έχοντες μετά τηνς Αγίας και αειπαρθένου Μαρίας, της Παναγίας μας, και αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Επισκόπου μας Ειρηναίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...