Την αύξηση των τιμών στις εργολαβίες των δολωματικών ψεκασμών για την δακοκτονία του 2015, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, με επιστολή του προς τη Γενική Δ/νση Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην επιστολή ο κ.Βουλγαράκης, επισημαίνει πως η αύξηση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν σχετικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.
Στην επιστολή του, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Προκειμένου να προχωρήσουμε στην σύνταξη της διακήρυξης για την εύρεση εργολάβων που θα πραγματοποιήσουν τους δολωματικούς ψεκασμούς, στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2015, και μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά την προηγούμενη χρονιά, ζητάμε διευκρινήσεις σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι η διαμόρφωση των τιμών της ως άνω διακήρυξης.
Οι τιμές σε πάρα πολλά από τα τμήματα της διακήρυξης αυτής είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις Τοπικές Κοινότητες Αρμένων, Καλυβών, Μαχαιρών του Δήμου Αποκορώνου οι τιμές κατά το έτος 2014 κατοχυρώθηκαν στα 0,0388 ευρώ ανά ψεκαζόμενο ελαιόδενδρο δηλαδή σε 0,0194 ευρώ ανά ψεκαζόμενο (ψεκάζεται ένα στα δύο ελαιόδενδρα). Στην Τοπική Κοινότητα Γλώσσας του Δήμου Πλατανιά οι αντίστοιχες τιμές είναι 0,0396 ευρώ ανά ψεκαζόμενο και 0,0198 ευρώ ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο, ενώ στις Τοπικές Κοινότητες Βασιλόπουλου και Καμισιανών του ιδίου Δήμου είναι 0,04 ευρώ ανά ψεκαζόμενο άρα 0,02 ευρώ ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο. Κάτω των 0,03 ευρώ και μάλιστα πολύ κοντά στο 0,02 ευρώ ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο διαμορφώθηκαν οι τιμές στα δύο πέμπτα των τμημάτων της διακήρυξης, περίπου στο ένα πέμπτο κάτω από 0,04 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες άνω των 0,04 ευρώ.
Σε καλύτερη κατάσταση από άποψη τιμών ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο φαίνεται να είναι οι ορεινές περιοχές οι οποίες όμως λόγω του δύσβατου του εδάφους ψεκάζονται από συνεργεία με επινώτιους ψεκαστήρες πλάτης που αποτελούνται από πολλούς εργάτες, με αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους ψεκασμού ανά βυτίου ψεκαστικού διαλύματος. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ως άνω τιμές στην ουσία δεν καλύπτουν τα έξοδα των ψεκασμών τα οποία τα τελευταία έτη έχουν αυξηθεί πολύ (άνοδος των τιμών των καυσίμων, φθορές μηχανημάτων, αλλαγή φορολογικού καθεστώτος αγροτών).
Το ως άνω πρόβλημα παρουσιάστηκε εντονότερο κατά την προηγούμενη χρονιά όταν με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (στοιχεία ενιαίας ενίσχυσης έτους 2013), τα οποία μας απεστάλησαν έπειτα από αίτησή μας, έγινε σημαντική μείωση των δένδρων της εργολαβίας. Η ανάγκη για την διόρθωση των δένδρων προέκυψε προκειμένου να συνταχθεί η διακήρυξη της παγιδοθεσίας η οποία απαιτεί προστατευόμενα ελαιόδενδρα καθώς οι μέχρι και σήμερα διακηρύξεις δολωματικών ψεκασμών αναφέρονται σε ψεκαζόμενα ελαιόδενδρα.
Τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πολλά.
Στον Δήμο Αποκορώνου ο διαγωνισμός βγήκε δύο φορές άγονος και ο πρώτος ψεκασμός πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2014, ενώ οι αντιδράσεις του προσωπικού ψεκασμών την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα ήταν έντονες με σημαντικές συνέπειες και στην ποιότητα εργασίας η οποία δύσκολα ελέγχεται τα τελεταία χρόνια λόγω της μείωσης του προσωπικού, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα έγγραφά μας. Εάν οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν κατά την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο δεν ήταν δυσμενείς για την αύξηση του δακοπληθυσμού, θα είχαμε πιθανώς σοβαρές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή.
Με βάση τα ως άνω, είναι αναγκαία η άνοδος των τιμών της εν λόγω διακήρυξης, είτε στο σύνολο τους, ή τουλάχιστον στα τμήματα που έχουν σημαντικό πρόβλημα. Η αύξηση αυτή μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας έτους 2015 για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είτε στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού. Καθώς το κόστος ανά ψεκασμό είχει μειωθεί, η διαφορά ή ένα μέρος αυτής, μπορεί να διοχετευτεί στις τιμές της εργολαβίας, χωρίς να επιβαρυνθεί παραπάνω ο κρατικός προϋπολογισμός και χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ψεκασμών για τους οποίους χορηγούνται εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες από το ΥΠΑΑΤ. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αύξηση θα καθοριστεί από το ΥΠΑΑΤ, όπως ανάλογα γίνεται κατά τα προηγούμενα έτη με τις μειώσεις στις τιμές κατακύρωσης προηγούμενων διαγωνισμών (π.χ. έγγραφό σας 663/9259/22-1-2014) τις οποίες επιβάλλει.
Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το αίτημά μας τότε είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να βγει άγονος σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας ή ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί η ποιότητα της εργασίας να είναι πολύ χαμηλή, με ολέθριο αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Τέλος, να τονίσουμε ότι η αναπροσαρμογή αυτή των τιμών θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και στις δύο εργολαβίες (ψεκασμών και παγιδοθεσίας) πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής (πεδινές, ορεινές, δυσκολίες πρόσβασης).
Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό συντομότερη απάντηση στο αίτημά μας προκειμένου για την»