21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Α”: Μια ταινία για την κρίση που εμπνέεται από το μύθο της Αντιγόνης

Ημερομηνία:

Στα βήματα του Debtocracy | Ο Στάθης Αθανασσίου είναι ένας νέος σκηνοθέτης. Στην ταινία του, την «Α» εμπνέεται από το μύθο της Αντιγόνης, και μιλά για όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα και που τα αποκαλούμε με μια λέξη «κρίση». Όμως, η “Α” πέρα από μία κινηματογραφική ταινία για την κρίση είναι και ένα πείραμα. Γιατί, όπως και στο Debtocracy, ο σκοπός είναι η δημιουργία μίας ταινίας ανεξάρτητης, πέρα από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης ή ιδιωτικής χρηματοδότησης, δίχως τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα στούντια παραγωγής και τα δίκτυα διανομής. Γι’ αυτό και απευθύνονται σ’ εμάς, δηλαδή στον τελικό θεατή, μας καλούν να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορούμε. Ήδη, μέσω crowdfunding  έχει συλλεχθεί σχεδόν το σύνολο των χρημάτων για να ολοκληρωθεί η ταινία η οποία όπως και το ντοκιμαντέρ Debtocracy θα μοιραστεί δωρεάν μέσω διαδικτύου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η 18 Μαρτίου είναι η τελευταία μέρα συλλογής χρημάτων. Εφόσον δεν έχουν συλλέξει το ποσό που χρειάζονται τα λεφτά θα επιστραφουν στον κόσμο που τα έδωσε και θα είναι σα να μην έχει γίνει τίποτα. Έως το Σάββατο 10 Μαρτίου τα χρήματα που έχουν συλλεχθεί καλύπτουν το 93% του προϋπολογισμού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας εδώ.  Εμείς, αντιγράφουμε από εκεί και σας δίνουμε κάποια στοιχεία για μία ταινία που πέρα από την θεματολογία της, ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος ολοκλήρωσής της και η σχέση που διαμορφώνει με τον θεατή. Μία σχέση πέρα από την κατανάλωση. Κι αυτό είναι ανατρεπτικό. Διαβάστε, δείτε το βίντεο με τον σκηνοθέτη και κρίνετε μόνοι σας..

Ένας νέος τρόπος για να γυρίσεις μία ταινία

Είμαστε μια κολεκτίβα καλλιτεχνών και επαγγελματιών της επικοινωνίας, που συγκροτήσαμε μια ομάδα λόγω της αγάπης μας για το σινεμά, την τέχνη, τη ζωή -και κυρίως- επειδή δεν μας εκφράζει η μέθοδος παραγωγής και διανομής ταινιών που εφαρμόζεται έως σήμερα.

Η «Α» είναι μια κινηματογραφική ταινία που εμπνέεται από το μύθο της Αντιγόνης, και μιλά για όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα και που τα αποκαλούμε με μια λέξη «κρίση». Μια γυναίκα, η «Α» , εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Θα βρει τη δύναμη όχι μόνο να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή την άδικη εντολή, αλλά και να αντιμετωπίσει τον αδελφό της όταν θα συναντηθούν στον «Άδη». Χρησιμοποιούμε μια παλιά ιστορία, όχι για να μείνουμε στο παρελθόν, αλλά για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον. Με την ταινία αυτή θέλουμε να μιλήσουμε ως καλλιτέχνες, αλλά και ως ενεργοί πολίτες, για το πώς βιώνουμε εμείς την «κρίση», γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας ως συμμέτοχοι στην κοινωνία που ζούμε.

[Δείτε το βίντεο τρέιλερ της ταινίας με παρουσίαση της πρωτοβουλίας από τον σκηνοθέτη]

[youtube id=”DUq8P4ILs3c” width=”620″ height=”360″]

Έτσι, και στο δικό μας χώρο του σινεμά, όχι μόνο πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να έρθουμε σε επαφή και σε επικοινωνία με το κοινό, αλλά το κάνουμε πράξη με αυτό το project με τον εξής τρόπο:

Δουλεύουμε ανεξάρτητοι από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης και απευθυνόμαστε στον τελικό θεατή για να μας στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί. Συνεργαζόμαστε με φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και νέους καλλιτέχνες και δουλεύουμε μαζί σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Κινούμαστε εκτός του συνηθισμένου δρόμου διανομής και φέρνουμε την ταινία με τη ζωντανή της ορχήστρα σε Αρχαία Θέατρα σε όλη τη Μεσόγειο, γιατί το θέατρο είναι ο χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων.

Φέρνουμε την ταινία στην πόλη σε Χώρους Τέχνης και Πολιτισμού και σε Εναλλακτικούς Χώρους, δημιουργώντας μια ολόκληρη θεματική ενότητα που ξεκινά από τον κινηματογράφο και εξαπλώνεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (φωτογραφία, video art, εικαστικά, installation, viral κλπ).

Διοργανώνουμε καθημερινές συζητήσεις με σημαντικούς εισηγητές, ώστε να μην είναι ο θεατής ένα απλός δέκτης, αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλα αυτά τα θέματα που θέτει ο μύθος σήμερα.

Δίνουμε την ταινία ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο με άδεια Creative Commons, μετά την περιοδεία στα Αρχαία Θέατρα και τον πρώτο κύκλο θεματικών προβολών στους Χώρους Τέχνης και τους Εναλλακτικούς Χώρους.

Γιατί οι άνθρωποι τυχαίνει να ζουν σε αυτόν τον κόσμο και αυτοί μας ενδιαφέρουν.

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...