Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποτελούν ιστορική ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μια εποχή διαπλοκής, ασυδοσίας και οικονομικών αδιεξόδων, για να ακολουθήσουμε μια νέα πορεία εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ – που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα 4ετίας – αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή της Ελλάδας από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα κόμματα, και δη αυτά που επί δεκαετίες καλούσαν την Αριστερά «να παρουσιάσει προτάσεις», αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση ή δέσμευση για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας, σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ) απαιτούσε να υπογραφεί αμετάφραστο ό,τι παρουσίαζαν οι δανειστές. Τελικά αποδείχθηκε πως το μόνο «πρόγραμμα» των δυνάμεων του χθες, ήταν και είναι οι συνταγές των δανειστών.
Την ίδια περίοδο δηλαδή, που η Κυβέρνηση εξαντλούσε όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, κάποιοι ασκούνταν σε αντιπολιτευτική γυμναστική χωρίς σχέδιο ή στόχους, βάζοντας ταυτόχρονα τρικλοποδιές με υποδείξεις και τιμωρητικές παραινέσεις προς τους δανειστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Τσίπρα διατύπωσε από τη Θεσσαλονίκη ένα αναλυτικό σχέδιο εξόδου από την ύφεση, καθώς – πλέον – το ζήτημα του δυσβάσταχτου χρέους έχει μπει οριστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προοπτική ουσιαστικής ελάφρυνσης του. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική νηνεμία της τριετούς εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των εσωτερικών και εξωτερικών αναγκών, καθώς και με την επαρκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκολύνουν την αλλαγή κλίματος στην αγορά με γοργούς ρυθμούς.
Οι προτάσεις μας στηρίζονται σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ώστε τα ανελαστικά βάρη της συμφωνίας να περιορίζονται όσο αυξάνεται ο παραγόμενος εθνικός πλούτος. Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε τομείς όπου είναι εφικτό σύντομα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Βασικές προτεραιότητες είναι στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, του φορολογικού συστήματος και φυσικά της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.
Ταυτόχρονα, στόχοι όπως Δημοκρατία, διαφάνεια, χτύπημα της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η λογοδοσία σε όλη την κλίμακα της εξουσίας είναι για μας, για την Αριστερά και μόνο γι’ αυτήν, απόλυτης προτεραιότητας.
Από την άλλη μεριά, η ΝΔ αδυνατεί όχι μόνο να συγκροτήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά μοιάζει να απεύχεται την πιθανότητα να αναλάβει το τιμόνι της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ όλοι στο στρατόπεδο της ΝΔ μας διαβεβαίωναν προεκλογικά πως στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία, μόλις προχθές μάθαμε πως η συγκεκριμένη παρουσίαση αναβάλλεται για την άνοιξη του 2016!
Όμως η χώρα δε μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα για να προλάβει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από οικονομίες που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν.
Στις 20 Σεπτεμβρίου αποφασίζουμε ποιόν θέλουμε να συνεχίσει τον αγώνα για τη χώρα μας. Ποιον εμπιστευόμαστε να πάει τη χώρα μπροστά. Ποιον εμπιστευόμαστε να συγκρουστεί με το παλιό, να μοιράσει τα βάρη με κοινωνική δικαιοσύνη, να σχεδιάσει το Καινούργιο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου αποφασίζει ο λαός αν θα πάρει οριστικό διαζύγιο με το πολιτικό προσωπικό που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδρασε. Δεν φυγομάχησε. Στάθηκε όρθιος, αντάξιος ενός όρθιου λαού, και θα συνεχίσει να στέκεται για το λαό – με τον λαό.