16.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Batman v Superman τώρα και στην Κρήτη!: Δυο θρύλοι των κόμικς που λένε μαντινάδες

Ημερομηνία:

Η πρεμιέρα της κινηματογραφικής συνάντησης των δύο θρυλικών υπερηρώων, το «Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» απέχει λίγες ημέρες και βάζει τέλος στην αναμονή εκατομμυρίων ανθρώπων που ανυπομονούν να τους δουν μαζί στη μεγάλη οθόνη.

 

Στην ταινία, ο Batman έρχεται αντιμέτωπος με τον Superman, καθώς θεωρεί ότι οι υπερφυσικές δυνάμεις του θα είναι καταστροφικές αν μείνει ανεξέλεγκτος. Την ίδια ώρα εμφανίζεται μια απειλή που βάζει την ανθρωπότητα σε κίνδυνο…

Ολοι θέλουν να δουν πώς θα μεταφερθεί από τον Ζακ Σνάιντερ στον κινηματογράφο η συνύπαρξη των δύο ηρώων, που ξεκίνησε στα κόμικς της DC το 1954 και συνεχίστηκε με τα 87 τεύχη του μηνιαίου Superman/Batman από το 2003 έως το 2011 και τα 30 τεύχη του Batman/Superman από το 2013 μέχρι σήμερα.

Οπως θα διαπιστώσει όποιος ξεφυλλίσει τα δύο μέρη της ιστορίας «Οι Εχθροί Ανάμεσά Μας», τα οποία προσφέρει σήμερα και την επόμενη εβδομάδα το «Εθνος της Κυριακής», οι περιπέτειες στις οποίες συνυπάρχουν οι θρυλικοί ήρωες της DC Comics είναι οι σκοτεινότερες όλων.

Superman και Batman, ωστόσο, δεν συνυπάρχουν μόνο στα κόμικς και στο σινεμά, αλλά και… στην Κρήτη. Ενας Ανωγειανός έχει φορέσει εδώ και χρόνια τη μαύρη στολή του προστάτη του Γκόθαμ, ενώ ένας 40χρονος οδηγός λεωφορείου από το Ρέθυμνο έχει κάνει τους επισκέπτες του YouTube να γελάνε ασταμάτητα με τα βίντεο που γυρίζει ως Superman της Κρήτης.

Το χειροποίητο batmobile αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Batman της Κρήτης. «Μέσω ενός Αμερικανού ήρωα προσπαθώ να μιλήσω για αξίες όπως η προσπάθεια και η επιμονή», λέει ο Μανώλης Γραμματικάκης.
Το χειροποίητο batmobile αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Batman της Κρήτης. «Μέσω ενός Αμερικανού ήρωα προσπαθώ να μιλήσω για αξίες όπως η προσπάθεια και η επιμονή», λέει ο Μανώλης Γραμματικάκης.    

20 χρόνια Batman

Ο Μανώλης Γραμματικάκης, ο οποίος κατάγεται από τα Ανώγεια και εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής, φορά τη στολή του Batman εδώ και περίπου 20 χρόνια. Για πολλούς, ο ρόλος που υποδύεται και το χειροποίητο Batmobile που οδηγεί είναι μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή. Για τον ίδιο, όμως, αποτελεί έναν τρόπο να μεταφέρει ένα μήνυμα. «Οι ιστορίες του Batman περιέχουν έναν ποταμό μηνυμάτων για τα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με κακά πρότυπα. Ο Batman απαλλάσσει το Γκόθαμ Σίτι από το κακό και τα παιδιά πρέπει να βγάλουν το κακό από τον δικό τους κόσμο», μας λέει.

Η γνωριμία του κ. Γραμματικάκη με τον σκοτεινό τιμωρό του Γκόθαμ Σίτι έγινε όταν η κόρη του του ζήτησε να πάνε στον κινηματογράφο για να δουν την πρώτη ταινία με τον Μάικλ Κίτον και τον Τζακ Νίκολσον.

«Δεν ήξερα τίποτα για τον χαρακτήρα, αλλά επειδή της το είχα υποσχεθεί πήγαμε μαζί. Αυτό που είδα με μάγεψε και μπήκαν στο μυαλό μου πράγματα που πέρασε καιρός για να τα τακτοποιήσω. Αργότερα έβλεπα τον γιο μου, ο οποίος είχε ένα μικρό αυτοκίνητο του Batman και του είπα ότι θα του φτιάξω ένα κανονικό με τα χέρια μου. Και του το έφτιαξα».

Aπό οδηγός λεωφορείου… Superman ο Τίτος Σπινθουράκης, που συνηθίζει να «πετά» στο YouΤube, ακολουθώντας τα βήματα του διάσημου υπερήρωα.
Aπό οδηγός λεωφορείου... Superman ο Τίτος Σπινθουράκης, που συνηθίζει να «πετά» στο YouΤube, ακολουθώντας τα βήματα του διάσημου υπερήρωα.

 

 

"google ad"

Ο Batman, λέει ο κ. Γραμματικάκης, δεν είναι τίποτα άλλο από την αμερικανική εκδοχή του Ηρακλή, όπως και πολλοί ήρωες των κόμικς. «Μέσω ενός Αμερικανού ήρωα προσπαθώ να μιλήσω για αξίες όπως η προσπάθεια, η επιμονή αλλά και την ανάγκη να βρούμε τον δικό μας Ηρακλή. Να αγαπήσουμε τη χώρα μας, να παλέψουμε, να βάλουμε το μυαλό και τη φαντασία μας να δουλέψει. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Κι αυτό είναι κάτι που απευθύνεται περισσότερο στα παιδιά γιατί οι μεγάλοι δεν το καταλαβαίνουν». Αυτό ήταν και το σκεπτικό το οποίο τον οδήγησε να βάλει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Αντίθετα, ο 40χρονος Τίτος Σπινθουράκης από το Ρέθυμνο, ο οποίος έχει σπάσει τα κοντέρ στο YouTube με τα βιντεάκια που έχουν για πρωταγωνιστή τον Superman της Κρήτης, βλέπει μόνο τη χιουμοριστική πλευρά του πράγματος.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» δεν ήταν ποτέ φανατικός οπαδός του υπερήρωα της Μετρόπολις παρά το γεγονός ότι έβλεπε τις ταινίες. «Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο για κάτι προγραμματισμένο. Ηταν κάτι που αποφάσισα να κάνω με τους φίλους μου πριν από περίπου τρία χρόνια και έγινε για την πλάκα μας» εξηγεί.

Βέρος Κρητικός
Ο Superman που δημιούργησε ο κ. Σπινθουράκης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του βέρου Κρητικού. Φοράει μαντίλα, έχει μουστάκι και βαριά προφορά και όταν φέρει σε πέρας την αποστολή του λέει μια μαντινάδα.

Βάτμαν v Superman τώρα και στην Κρήτη!

 

 

«Από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι σήμερα ο χαρακτήρας του Κρητικού είναι αρεστός. Οι άνθρωποι διασκεδάζουν με την προφορά του. Γι’ αυτό και ο Superman μου δεν θα μπορούσε παρά να έχει κρητική προφορά», λέει ο ίδιος ο… υπερήρωας.

Αυτό που προκαλεί απορία στους περισσότερους θεατές των περιπετειών του Superman της Κρήτης είναι το πώς καταφέρνει να φαίνεται ότι φεύγει πετώντας. «Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο. Απλά κρέμομαι από την καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου», λέει. Η επιτυχία των βίντεο ήταν έκπληξη για τον κ. Σπινθουράκη. «Δεν το περίμενα ότι θα συνέβαινε αυτό. Ετυχε και με παρουσίασαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή και ξαφνικά ο Superman έγινε πολύ δημοφιλής». Τα περίπου 150.000 views που έχει κάθε βίντεο, άλλωστε, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δίπλα στα παιδιά

«Οσο και αν κάποιοι με έχουν κοροϊδέψει δεν πρόκειται να σταματήσω», λέει ο «Batman» Μ. Γραμματικάκης και προσπαθεί να διασκεδάζει τα παιδιά. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, συνάντησε και ένα αγοράκι που μέσω του ιδρύματος «Κάνε μια Ευχή» εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει τους αγαπημένους του σούπερ ήρωες.

Ο Μανώλης Γραμματικάκης με το… ξεχωριστό όχημά του.
Ο Μανώλης Γραμματικάκης με το... ξεχωριστό όχημά του.

 

 

150 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα

Εισπράξεις που θα πλησιάσουν το ένα δισ. δολάρια παγκοσμίως «δείχνει» η προπώληση για την ταινία στο εξωτερικό. Η αναμονή είναι μεγάλη και στη χώρα μας. Το «Εθνος της Κυριακής» προσφέρει σήμερα στους αναγνώστες του 150 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
svogiatzakis@pegasus.gr

ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...