19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Βίντεο μέσα από τα σκάφη των ακτιβιστών από την Κρήτη για το Cape Ray στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD [βίντεο]

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα των χημικών στην Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν και τα ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ.
6λεπτο ρεπορτάζ για το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας και της διαμαρτυρίας των ακτιβιστών στα Χανιά παρουσιάστηκε στο πρώτο κανάλι της Γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή EuropaMagazine.

Στο βίντεο παρουσιάζονται για πρώτη φορά πλάνα μέσα από ένα από τα σκάφη που ταξίδεψαν για να βρουν το Cape Ray και μάλιστα είναι εμφανές το αεροπλάνο το οποίο πετούσε από πάνω τους.

Στο ρεπορτάζ αφού αρχικά γίνεται μία αναφορά στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και τη διαδικασία της υδρόλυσης στη συνέχεια επικεντρώνεται στην κινητοποίηση για να βρεθεί το σημείο όπου γίνεται η υδρόλυση εντός του Cape Ray από την ομάδα ακτιβιστών στα Χανιά με λεπτομέρειες για την οργάνωση και την προετοιμασία για το ταξίδι.

cape

Συνέντευξη δίνει ο Βαγγέλης Πισσίας ο οποίος αναλύει τους λόγους αυτού του ταξιδιού. Όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές και άλλα μέλη του Συντονιστικού, έτσι και εδώ ο κ. Πισσίας θέτει το ερώτημα «αν κι εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διαδικασία, τότε γιατί επιλέγουν να κρύβονται;».

Κατόπιν στο ρεπορτάζ υπάρχει συνέντευξη αξιωματικών της φρεγάτας Augsburg του γερμανικού ναυτικού που συνοδεύει το Cape Ray οι οποίοι εξηγούν ότι η συσκευές που βρίσκονται κρεμασμένες στο πλοίο χρησιμοποιούνται για να μετρούν το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα κατά τις ημέρες όπου πραγματοποιείται η διαδικασία της υδρόλυσης.

cape2

Υπάρχουν πλάνα από ασκήσεις ετοιμότητας των γερμανών για την περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ενώ – όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ – είναι εφοδιασμένοι με ειδικές στολές ενώ υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τον καθαρισμό.

Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι για τη συγκεκριμένη φρεγάτα οι γερμανικές στρατιωτικές αρχές είχαν διαρρεύσει την πληροφορία ότι πλέον δε συμμετείχε στην αποστολή και ότι είχε αντικατασταθεί από άλλο πλοίο. Τελικώς, απ’ ότι φαίνεται η συγκεκριμένη πληροφορία δεν είχε βάση, και προφανώς χρησίμευση ως αντιπερισπασμός.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με νέες δηλώσεις του Βαγγέλη Πισσία όπου δηλώνει ότι το εγχείρημα των ακτιβιστών δεν απέτυχε γιατί παρόλο που υποχρεώθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών να επιστρέψουν πίσω έκαναν αισθητή την παρουσία τους και έστειλαν ένα μήνυμα ενώ και εδώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει χρόνος για μια νέα αποστολή εφόσον η διαδικασία της υδρόλυσης θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

[youtube id=”9sH9Pmu0ZM8 ” width=”620″ height=”360″]

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε περιοχές της Ελλάδας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω κάπου στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαύδο λειτουργεί πλέον ανοιχτή συνέλευση επισκεπτών, κατοίκων και εργαζόμενων που αποφασίζουν δράσεις ενάντια στα χημικά. Οι πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Ιουλίου και αποφάσισαν να μοιράζεται κείμενο αντιπληροφόρησης στη Γαύδο μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες, να αναρτηθούν πανό στο λιμάνι και να διοργανωθούν δράσεις και να δημοσιοποιούνται.

"google ad"

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συναυλία από μουσικούς που βρίσκονται στο νησί με κεντρικό τίτλο «Νότες από το Νότο – Όχι στα Χημικά» στο Φάρο της Άμπελου ενώ από τις 23 Ιουλίου και καθημερινά μοιράζεται το εξής κείμενο:

«Άραγε τελειώνει το τραγούδι της θάλασσας στις ακτές ή στις καρδιές εκείνων που το ακούνε;» – Χαλίλ Γκιμπράν

Αυτή τη φορά, τα παγκόσμια πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τα χημικά όπλα τους στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Τα επίσημα ΜΜΕ, υποτιθέμενες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και κυβερνητικοί εκπρόσωποι αποσιωπούν συστηματικά την υδρόλυση των χημικών όπλων και τους κινδύνους της, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά χειραγωγημένες επιστημονικές έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή συνεργεί στις νέες γεωπολιτικές μοιρασιές του παγκόσμιου πλούτου. Στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του πολέμου της Συρίας που παράγονται και πωλούνται από τα ισχυρά κράτη του κεφαλαίου. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω εγχώριας οικονομικής και κοινωνικής λιτότητας για τα δημόσια αγαθά, δείχνοντας πως η υποταγή της κυβέρνησης στη νέα παγκόσμια τάξη ανισοτήτων και εκμετάλλευσης αποτελεί πολιτική της βούληση.

Το νερό, η υγεία, η ενέργεια, η γη, η παιδεία, και ότι αποτελεί κοινό αγαθό βρίσκεται στο στόχαστρο της ληστρικής διαχείρισης των κυβερνώντων και των συμμάχων τους. Έτσι, το νερό, δημόσιο φυσικό αγαθό, απαραίτητο για κάθε ζωή, γίνεται αντικείμενο ανίερης εκμετάλλευσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για καθετί ζωντανό.

Η Μεσόγειος, κλειστή θάλασσα σύνδεσης τριών ηπείρων και δεκάδων λαών και πολιτισμών, έχει γίνει τάφος προσφύγων των πολέμων τους, τάφος θαλάσσιου πλούτου, ενώ πλέον μετατρέπεται και σε χωματερή επικίνδυνων χημικών όπλων και αποβλήτων.

Εδώ και μήνες υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας, πραγματοποιούνται δράσεις αντίστασης, γράφονται ενημερωτικά κείμενα και δρομολογούνται θεσμικές ενέργειες για την αποτροπή του πειράματος υδρόλυσης. Μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή των Κυρίαρχων και στη φίμωση των φωνών μας, δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε με κάθε μέσο, ενεργοί και αλληλέγγυοι με όσους εκτιμούν τη Ζωή και αγωνίζονται για την προστασία της.

«Το τραγούδι της θάλασσας δε θα τελειώσει…».

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ!

Συναυλία – Διαμαρτυρία στην Παραλία Καμάρες στο Σκουτάρι – Μάνης

Τέλος, συναυλία διαμαρτυρία πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 4 Αυγούστου στις 20.00 στην παραλία Καμάρες στο Σκουτάρι Μάνης ενάντια στην αρπαγή του νερού, το ξεπούλημα των ακτών και την καταστροφή της θάλασσας από τα χημικά.

Στο κείμενο – πρόσκληση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε για τη λεηλασία της γης και του αέρα, για την αρπαγή του νερού, για το ξεπούλημα των ακτών, για την καταστροφή της θάλασσας στο βωμό της απληστίας και της συσσώρευσης πλούτου.

Ο πλανήτης και η φύση δεν είναι ‘φυσικοί πόροι’ για την κερδοσκοπική ανάπτυξη όποιο χρώμα κι αν έχει (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε). Δεν είναι η κληρονομιά που αποκτήσαμε από τους προγόνους μας, είναι το δάνειο που επιπόλαια αρπάζουμε από τις επόμενες γενιές, από τα παιδιά μας. Δεν παλεύουμε για καμιά βιώσιμη ανάπτυξη στον κυρίαρχο πολιτισμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Παλεύουμε για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να συμβιώνουν τρυγώντας συνετά τις πηγές ζωής, τους καρπούς της γης και της θάλασσας. Παλεύουμε, όπως πάντοτε, για τον πολιτισμό της συνεργασίας και της αλληλεγγύης για όλους.

Σας προσκαλούμε σε μια συναυλία διαμαρτυρίας για 6 λόγους:

1. ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ακτών που από δημόσιος χώρος για όλους, γίνονται παραλίες εμπορεύματος για την κερδοσκοπία τουριστικών επιχειρήσεων.
2. ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, στη μετατροπή της θάλασσάς μας σε εργαστήριο απόρριψης τοξικών πολέμου, σε ορυχείο εξόρυξης πετρελαίων ειρήνης, σε λεκάνη πυρηνικών εργοστασίων για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
3. ενάντια στον εφιάλτη των μεταλλαγμένων και τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι κυρίαρχοι για τον έλεγχο της τροφής στον πλανήτη, για την εισαγωγή της διατροφής μας στα χρηματιστήρια των εταιριών της απληστίας.
4. ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, της πηγής ζωής για τον πολιτισμό μας, για τα σπίτια μας και τη γη μας.
5. ενάντια στην κατάληψη των βουνοκορφών μας από τις Ανανεώσιμες Πηγές κέρδους που θέλουν να ηλεκτροδοτήσουν βιομηχανίες αρπαγής και εκμετάλλευσης.
6. ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα βουνά της Χαλκιδικής που δηλητηριάζει δάση και νερά, εκτοπίζει κοινότητες, καταστρέφει γη, αέρα και θάλασσα.

Βαδίζουμε στον αιώνα που θέλουν να ξεχάσουμε το αυτονόητο: ότι η γη, το νερό, η θάλασσα, ο άνεμος, η φύση είναι ζωντανά, είναι ελεύθερα για όλους μας. Δεν θα ζήσουμε εμείς τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν. Η αντίσταση και η συνεργασία μας θα γίνει ο δικός τους εφιάλτης.

Στη συναυλία, δίπλα στη θάλασσα με φαγητό και ποτό, θα παρακολουθήσουμε τα μουσικά συγκροτήματα LOVITURA, PROPABANDA, φίλους μουσικούς καθώς και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός Μελωδίας» από το θεατρικό σχήμα «Λυκοτσαρδά». Θα υπάρχουν σημεία ενημέρωσης για τον αγώνα στις Σκουριές, για την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, για τις απολυμένες καθαρίστριες, για την εξουδετέρωση των χημικών του πολέμου, για την ιδιωτικοποίηση του νερού, για τα γενετικά τροποποιημένα, για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη».

Η σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...