18.8 C
Chania
Monday, October 21, 2024

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Ημερομηνία:

Τα χρυσά κόλπα του διοικητή της ΑΑΔΕ και τα καυτά ερωτήματα που καταθέτουν τα σωματεία των εφοριακών

Σε τσάρο της φορολογίας μετατρέπεται ο Γιώργος Πιτσιλής και πλέον ανοίγει η λεωφόρος ώστε τα χρέη των φορολογουμένων να «πωληθούν» σε ιδιώτες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια που αγοράστηκαν από σκοτεινά funds με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δεν είναι μυστικό ότι ο Γ. Πιτσιλής θεωρεί φέουδό του την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και δεν διστάζει να ποδοπατήσει το σύνταγμα, τους νόμους, ακόμη και τις αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για να περάσει τα βρόμικα σχέδιά του που εντέλει προκαλούν ζημιά στο κράτος, καταστρέφουν τις υποδομές της συλλογής φόρων, ενισχύουν τα κυκλώματα διαφθοράς εφοριακών και «φτιάχνουν» ημετέρους του συστήματος Πιτσιλή διά της απαλλαγής από φορολογικές υποχρεώσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Πλέον δεν αποτελεί μυστικό αλλά πανθομολογούμενη κατάσταση εντός της ΑΑΔΕ.

Ο Γ. Πιτσιλής λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Φτάνει στο σημείο να νομοθετεί χωρίς να υφίσταται τέτοια αρμοδιότητά του. Μέχρι και εξαιρέσεις από ΦΠΑ έχει επιβάλει χωρίς να υφίσταται νομοθεσία.

Η αυτού εξοχότης

Μέχρι τώρα εμφανιζόταν και χαρακτηριζόταν ως πρίγκιπας… Πλέον, με την πλήρη υποταγή ακόμη και του Κωστή Χατζηδάκη (μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία Πιτσιλή αλλά ο ίδιος (!) άλλαξε τους νόμους για να παραταθεί αυτή για άλλα πέντε έτη) μετατρέπεται σε «ελέω Θεού βασιλεύς των φόρων». Πλέον βέβαια έχει και το δικό του παλάτι που απέκτησε σε βάρος του κράτους με φωτογραφικό διαγωνισμό και με τεράστια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και τα κοινοτικά κονδύλια.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, στο mall που νοίκιασε με φωτογραφικό διαγωνισμό από επιχειρηματία με τεράστιες οφειλές στην ΑΑΔΕ κατασκεύασε γέφυρα που συνδέει το διοικητήριο με τους «δουλοπάροικους» εφοριακούς, τους οποίους στοίβαξε ακόμη και στα υπόγεια του Athens Heart Mall στην Πειραιώς, χωρίς παράθυρα και χωρίς φυσικό φωτισμό. Αναμφίβολα μετά την εγκατάσταση Μητσοτάκη το 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκε τον ιδανικό σύμμαχο για να δημιουργήσει κρυφούς αλλά και φανερούς μηχανισμούς (όπως η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων) που στέκουν δίπλα στην εξουσία των Μητσοτάκη – Πιτσιλή και ακολουθούν εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ προς εξυπηρέτηση ημετέρων, προς υπόθαλψη της διαφθοράς διάφορων κυκλωμάτων εφοριακών, προς στραγγαλισμό των αντίθετων φωνών και προς πάταξη τεράστιων τμημάτων της κοινωνίας όπως οι συνταξιούχοι (σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 28-29).

Ας δούμε όμως ένα ένα τα θλιβερά ατοπήματα Πιτσιλή που εγγράφουν ζημιές στο κρατικά και κοινοτικά κονδύλια και εντέλει χαλιναγωγούν την οικονομική και πολιτική ζωή προς το συμφέρον του ιδίου και της Μαξίμου ΑΕ.

Η αδιαφανής ΑΑΔΕ

Εν αρχή ην τα ερωτήματα όπως προκύπτουν από τους εφοριακούς διά των συνδικαλιστικών τους ενώσεων:

Επιτρέπεται ένας άνθρωπος να έχει στα χέρια του τη φορολογική διοίκηση, επιδεικνύοντας αυτές τις τεράστιες αστοχίες στην αναδιοργάνωση του μηχανισμού δημόσιων εσόδων και την εκτέλεση δημόσιας διοίκησης;

Επιτρέπεται ένας άνθρωπος να βρίσκεται στο τιμόνι της φορολογικής διοίκησης όταν έχει δομήσει έναν οργανισμό όπου τα θεσμικά όργανα δεν λειτουργούν και οι κανόνες διαφάνειας δεν εφαρμόζονται;

Επιτρέπεται ένας άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα άσκησης δημόσιας εξουσίας όταν αντιλαμβάνεται περιστατικά (πιθανής) διαφθοράς ως γεγονότα που δρουν ως «επιταχυντές εξελίξεων» για να οδηγηθεί η ΑΑΔΕ σε πλήρως «κεντρικοποιημένες» λειτουργίες;

Επιτρέπεται ένας άνθρωπος να αναλαμβάνει την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος όταν υποστηρίζει ή/και προωθεί την υιοθέτηση διατάξεων νόμων και εγκυκλίων όπως για παράδειγμα (α) το άρθρο 28 του ν. 5104/2024 (νέος ΚΦΔ) για τον περιορισμό της διάρκειας του φορολογικού ελέγχου και ταυτόχρονα την ταχύτερη της πενταετίας παραγραφή των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου και  (β) την εγκύκλιο ΠΟΛ.1209/2017 του διοικητή της ΑΑΔΕ περί της αποποινικοποίησης της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής επί των ενδοομιλικών συναλλαγών (χωρίς να προβλέπεται κάτι αντίστοιχο από τις διατάξεις περί φοροδιαφυγής του ΚΦΔ);

Η γέφυρα του πρίγκιπα

Εντάξει, το παντελώς ακατάλληλο για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες mall στον Ταύρο μισθώθηκε με φωτογραφικό διαγωνισμό για να στεγάσει πλείστες όσες αποκεντρωμένες υπηρεσίες που πλέον κεντροποιήθηκαν. Βέβαια το ακατάλληλο αυτό κτίριο δεν γινόταν να αποτελεί έδρα του Γ. Πιτσιλή. Ετσι όποιος περάσει από το πρώην mall θα δει να δεσπόζει η «γέφυρα του πρίγκιπα». Είναι ο τρόπος που ο σερ της διαφθοράς περνά από το «παλάτι» του εκεί όπου είναι στοιβαγμένοι οι εφοριακοί.

Ας φύγουμε όμως από τη μη σοβαρή αλαζονεία του ανδρός και ας πάμε στα σοβαρά. Ο Γ. Πιτσιλής ξενοίκιασε πάνω από 18 κτίρια όπου στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες στο Λεκανοπέδιο και στοίβαξε εφοριακούς στο Athens Heart Mall που μίσθωσε με φωτογραφικό διαγωνισμό. Ετσι όμως, όπως μας πληροφορούν άνθρωποι που γνωρίζουν, αύξησε κατά 30% τη δαπάνη στέγασης αυτών των υπηρεσιών. Για να μην τον τσιμπήσει η λαβίδα των Ευρωπαίων εισαγγελέων, δεδομένου ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και κοινοτικά κονδύλια, διαλαλεί, άκουσον άκουσον, ότι υφίσταται ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται χρήματα.

Στοιβαγμένοι υπάλληλοι

Αν κάποιος εισέλθει στο πρώην mall που έγινε το κέντρο της ΑΑΔΕ, θα του κάνει εντύπωση ο τρόπος που έχουν στοιβαχτεί οι υπάλληλοι και η έλλειψη φυσικού φωτισμού. Πολλοί εξ αυτών εργάζονται στο υπόγειο του κτιρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία και την απόδοσή τους.

Το σχέδιο Πιτσιλή μπορεί να μη γνωστοποιείται ευθαρσώς αλλά άπαντες γνωρίζουν. Με το πρόσχημα του ψηφιακού κράτους σταθερά από το 2019 απογυμνώνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Η κατάσταση πλέον εν έτει 2024 σύμφωνα με τους συνδικαλιστές είναι η εξής: «Το ΚΕΦΟΔΕ είναι ένας ψηφιακός εφιάλτης για τους φορολογουμένους. Τα ΚΕΒΕΙΣ – ΚΕΦΟΚ είναι συνώνυμα της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι ΔΟΥ της περιφέρειας είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό και το απειλητικό σύννεφο της “οργανωτικής εξαφάνισής” τους βρίσκεται πάνω από το κεφάλι των συναδέλφων εκεί.

Τα αιτήματα του ΚΕΦΟΔΕ εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ της περιφέρειας, τις οποίες θέλει ο κ. διοικητής να καταργήσει. Στη συνέχεια, θα εξυπηρετούνται από τις ΥΦΕ. Τα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ, ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ) λειτουργούν με δραματική υποστελέχωση (άνω του 50%), με συνεχώς αυξανόμενη στοχοθεσία, με ένα νομικό πλαίσιο άκρως τοξικό για τη διενέργεια ουσιαστικών φορολογικών ελέγχων και τον εντοπισμό της μεγάλης φοροδιαφυγής, υπό το βάρος της αστικής, διοικητικής και ποινικής ευθύνης. Οι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών “τραβάνε τα μαλλιά τους” και όλοι οι υπάλληλοι ζούνε έναν εφιάλτη».

Ολα αυτά έχουν ένα στόχο. Ο πρώτος ήδη θεσμοθετήθηκε. Στα πρότυπα του eΕΦΚΑ εγκαθίστανται από τις αρχές του 2025 τρεις υποδιοικητές και ιδιώτες μάνατζερ από την αγορά. Από εκεί και πέρα όπως ο ΕΦΚΑ παρέδωσε τις συνταξιοδοτήσεις σε ιδιώτες, έτσι και η ΑΑΔΕ θα παραδώσει, στα πρότυπα των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων τις οφειλές των φορολογουμένων σε αδίστακτα σκοτεινά funds για τα οποία δεν θα γνωρίζουμε την ιδιοκτησία ούτε την εκπροσώπησή τους. Ετσι οι καταχρηστικές πρακτικές τους θα μένουν ατιμώρητες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Προτεραιοποιήσεις ελέγχων, κυκλώματα διαφθοράς και ημέτεροι

Πώς απονευρώνονται οι καταγγελίες για την εκβιαστική δράση εφοριακών

Αν σε κάτι έχει ξεχωρίσει ο Γ. Πιτσιλής, είναι η συγκάλυψη των κυκλωμάτων διαφθοράς. Οπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, υφίστανται περί τις 1.300 καταγγελίες για εκβιαστική δράση εφοριακών ανά την επικράτεια. Τι κάνει ο σερ των φόρων Πιτσιλής; Χρησιμοποιεί τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν ζητά τη βοήθεια των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, διενεργώντας μόνο πειθαρχικούς ελέγχους. Ετσι και αφού δεν υφίσταται η συνδρομή των ειδικευμένων καταδιωκτικών αρχών του κράτους, δεν ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί δεν καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω οι δράστες, δεν προσημειώνονται τα χρήματα των εκβιασμών και τελικά συσκοτίζεται η καταγγελία, με τα θύματα των κυκλωμάτων να απογοητεύονται από τις παραλείψεις και να συνεχίζουν να υποτάσσονται στους εκβιασμούς κάποιων εφοριακών.

Παραδοχή της ενοχής

Ηταν 18 του περασμένου Ιουλίου. Ο Γ. Πιτσιλής, έμπλεος υπερηφάνειας, σε συνέντευξη Τύπου εκθείαζε τη συνεργασία ΑΑΔΕ – αστυνομίας – εισαγγελίας για την αποκάλυψη κυκλώματος με πειραγμένες ταμειακές μηχανές. Ξαφνικά άσπρισε από τον φόβο του και σκοτείνιασε από την οργή του. Ηταν όταν δέχτηκε το ερώτημα του Documento: «Γιατί ενώ επιλέγει τη συνεργασία αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών για να αποκαλύψει το κύκλωμα φοροδιαφυγής κινέζικων εταιρειών μέσα σε πέντε μήνες, δεν πράττει το ίδιο και στις ανώνυμες καταγγελίες εναντίον επίορκων εφοριακών και επιλέγει τους πειθαρχικούς ελέγχους;».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ παραδέχτηκε ότι οι υποθέσεις διερευνώνται ως προς το πειθαρχικό τους σκέλος και αν βρεθεί κάτι επιλήψιμο αποστέλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Καθίσταται προφανής η ομολογία ενοχής… Πώς είναι δυνατόν εφοριακοί να γνωρίζουν τις ποινικές διαστάσεις μιας καταγγελίας;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών στη Χαλκίδα και την Κέρκυρα δεν εμπεριείχαν την εμπλοκή της ΑΑΔΕ αλλά τα θύματα γνωρίζοντας το ποιόν Πιτσιλή αποτάθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία και ενεπλάκη, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες. Πώς είναι άλλωστε δυνατόν να εμπιστευτούν την ΑΑΔΕ του Γ. Πιτσιλή οι πολίτες όταν γνωρίζουν ότι οι δύο κεφαλές του επταμελούς κυκλώματος στη Χαλκίδα, δηλαδή η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της εφορίας, διορίστηκαν στις 7 Μαρτίου 2023 όχι με βάση τα προσόντα τους αλλά, όπως αναγράφεται στο έγγραφο της Διαύγειας που υπογράφει ο Γ. Πιτσιλής, με «Ειδική αιτιολογία του Διοικητή»;

Ωστόσο η ώσμωση Πιτσιλή με την οικογένεια της διευθύντριας καθίσταται αυταπόδεικτη εκ του γεγονότος ότι και ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού της ΔΟΥ Χαλκίδας Χρυσοβαλάντης Μπακαρό διορίστηκε σε νευραλγική θέση της ΑΑΔΕ με ειδική αιτιολογία Πιτσιλή.

Εκεί που παίζεται το μεγάλο παιχνίδι είναι στις προτεραιοποιήσεις. Οπως μας καταγγέλλεται σχετικά, η αρμόδια διεύθυνση δεν εξηγεί ούτε γνωρίζει κάποιος ποιος είναι ο τρόπος και οι προϋποθέσεις με τις οποίες προτεραιοποιούνται οι έλεγχοι.

Αυτό που επίσης μας καταγγέλλεται από συνδικαλιστές είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των προτεραιοποιήσεων δεν οδηγεί κάπου. Ξεπλένονται έτσι επιχειρήσεις που είναι αρεστές στο σύστημα Μητσοτάκη – Πιτσιλή; Χάνεται χρόνος σε ανερμάτιστες υποθέσεις από τις υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες εξαιτίας της δράσης Πιτσιλή; Ουδείς γνωρίζει να απαντήσει με σαφήνεια. Ωστόσο καθίσταται πρόδηλο ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο Πιτσιλή»…

Ξέπλυμα με εγκυκλίους

Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν τη με αριθμό Ε.2042/10.05.2022 απόφαση της ΑΑΔΕ που υπογράφει ο Γ. Πιτσιλής η οποία θεσπίζει ανώτατο όριο για τα πρόστιμα που άπτονται εικονικών και πλαστών τιμολογίων το ποσό των 2.500 ευρώ ανά φορολογική χρήση, ανεξαρτήτως ποσού και αριθμού εκδοθέντων τιμολογίων.

Ποιοι εδώ και χρόνια έκοβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να φοροδιαφεύγουν; Ποιοι είναι αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μεθόδους; Πόσα δισεκατομμύρια χάνει το κράτος από τέτοιες πρακτικές;

documentonews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεσιτάλ πιάνου από τον Andrew Zolinsly στα Χανιά

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου...

Χανιά: Μαθητές «στολίζουν» με γιασεμί τον «Πράσινο Τοίχο» του Δημοτικού Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ

Η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος...

Άρθρο Γ. Σταθάκη για τον “αιφνίδιο θάνατο” της Αριστεράς

Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, γράφει στο NEWS 24/7...

Στην 24ωρη απεργία στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων στηρίζει την 24ωρη απεργία...