15.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Βαγγέλης Γιακουμάκης: 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ημερομηνία:

Σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου διέμενε, αφήνοντας πίσω του πορτοφόλι και κινητό.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 15 Μαρτίου του 2015, ο νεαρός φοιτητής από την Κρήτη βρέθηκε νεκρός περίπου 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με τραύματα από μαχαίρι.

Οι έρευνες για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς οι αποκαλύψεις για το ανελέητο bullying και τον εκφοβισμό που δεχόταν από συμφοιτητές του διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν για τις δύσκολες μέρες που περνούσε ο Γιακουμάκης μέσα στη σχολή. Ο Βαγγέλης – αλλά και άλλοι μαθητές – είχε πέσει συχνά θύμα εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς “εξευτελιστικής και απαράδεκτης”, όπως σημειώνει μια μάρτυρας, από τους “Κρητικούς” συμφοιτητές του. Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλείσει μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να “τραγουδήσει” όπως τα μηχανήματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του και τον έδεναν σε καρέκλες.

‘Όπως ο ίδιος είχε πει στη μητέρα του, τον είχαν χτυπήσει και είχαν βγάλει δύο τάβλες από το κρεβάτι του, μεταξύ άλλων.

Η διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής παραδέχθηκε ότι συνέβαιναν περιστατικά βίας, αλλά θεωρούσε ότι αρκούσε η αλλαγή δωματίου, συγκατοίκου και κάποιες συστάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι Κρητικοί από την πλευρά τους έκαναν λόγο για “αγορίστικα παιχνίδια” υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τραμπούκοι ή φονιάδες.

Η δικαίωση για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ήρθε, έστω και αργά, ενώ ο ίδιος έγινε σύμβολο κατά του μπούλινγκ και του τραμπουκισμού.

Η πολύκροτη δίκη

Αυλαία έπεσε, μετά από 6,5 χρόνια, πέρυσι τον Ιούλιο, στην πολύκροτη υπόθεση του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννινα, Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης των 8 εφέσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε, οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως, ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.

Παράλληλα, σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή.

Να σημειωθεί πάντως, ότι την ώρα που ανακοινώθηκε από την Έδρα η απόφαση η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα για αρκετή ώρα στην αγκαλιά του συζύγου της.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάσεις Σουδας: Υψηλόβαθμες επισκέψεις και εκπαιδεύσεις στις νατοϊκές εγκαταστάσεις

Σειρά επίσημων επισκέψεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καταγράφηκε το τελευταίο...

Κρήτη: Είχε εξαφανιστεί ξανά ο 33χρονος γιατρός που αγνοείται

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την εξαφάνιση του 33χρονου...

Χανιά: «Τα βιβλία αλλάζουν χέρια» – Μια γιορτή φιλαναγνωσίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σε μια κίνηση με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό συμβολισμό,...