Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Βάλια Βαγιωνάκη με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και νέων επιστημόνων.
Η βουλευτής Χανίων έκανε λόγο για «μια καλή μέρα για το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό», όχι μόνο γιατί ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που «ανακουφίζει 250 χιλιάδες συμπολίτες μας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και γιατί αποδεικνύει με καθαρό τρόπο ότι πια βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή και μπορούμε, μετά από μια δεκαετία, να προχωρήσουμε σε λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση».
«Θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερη αυτή η επέκταση, αλλά τα περιθώριά μας είναι συγκεκριμένα. Και δε μιλάμε για παροχές, αλλά για σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, για στήριξη στρωμάτων που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση και τη λιτότητα και συζητάμε για στήριξη κοινωνικών στρωμάτων, που εμείς θεωρούμε σπονδυλική στήλη για την πραγμάτωση αυτού που αποκαλούμε ως ‘δίκαιη ανάπτυξη’» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη για να προσθέσει πως όσο περνά ο καιρός το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται: «Δεν ήταν ούτε και είναι εύκολη η προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Ωστόσο φαίνεται ότι εδώ υπάρχει πυξίδα, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει στρατηγική, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Παράλληλα, η βουλευτής Χανίων ζήτησε από τους βουλευτές «να δουν το νομοσχέδιο όπως και τα μέτρα που προηγήθηκαν για τις συλλογικές συμβάσεις και τις επιστροφές αναδρομικών ή αυτά που θα ακολουθήσουν, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση του ενοικίου για 300.000 οικογένειες, τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή και στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ και τη μη περικοπή των συντάξεων, ως κομμάτι του σχεδιασμού που εξ αρχής είχε η κυβερνητική Πλειοψηφία»
«Σε πρώτη φάση στοχεύσαμε στη στήριξη των πιο αδύναμων, όσων βρέθηκαν στο περιθώριο και τώρα αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε, στοχεύουμε στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών» συμπλήρωσε.
Για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σημείωσε: «Ο «νόμος Κατρούγκαλου» δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να χρειαστεί άλλη οριζόντια περικοπή συντάξεων, με ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και με λογική σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων. Και τα κατάφερε. Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης με έλλειμμα 1,1 δις, το οποίο, πλέον, είναι σταθερό και πλεονασματικό. Και παρότι ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε μικρότερες εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων (88% και πάνω), ωστόσο παρήγαγε και αδικίες ρίχνοντας βάρη σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων. Και το παρόν νομοσχέδιο αυτές τις αδικίες θέλει να θεραπεύσει».
Η κα Βαγιωνάκη παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία: «Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από 1/1/19 κατά 33,3%, από 20% στο 13,3%. Αντίστοιχα, η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών μειώνεται σε 12% από 18% που θα ήταν την πρωτοχρονιά του 2019, ενώ θα αναπροσαρμοστεί σε 12,67% το 2020, σε 13% το 2021 και σε 13,3% από το 2022 και εντεύθεν. Για τους νέους επιστήμονες και για το διάστημα έως και το πέμπτο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση έχουμε μείωση από το 2019 στο 13,3%, βελτιώνεται δηλαδή το ήδη ισχύον καθεστώς των εκπτώσεων. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς το ασφαλιστήριο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από 1/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος».
Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η κα Βαγιωνάκη ανέφερε: «Ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ένα μάχιμο σώμα με ανθρώπους που δίνουν σκληρό αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς για να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους. Τα 3 τελευταία χρόνια πρέπει να πούμε ότι το ΣΕΠΕ έφερε αποτελέσματα καθώς η μαύρη εργασία από 18% το 2014 μειώθηκε στο 12% σήμερα. Και ήταν οξύμωρο το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν υπήρχε ένα πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους αυτούς, που δουλειά τους είναι να προστατεύουν άλλους εργαζόμενους».
Τέλος, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στη ρύθμιση που επιτρέπει σε μισθωτούς να παρίστανται στα ποινικά δικαστήρια ως πολιτικώς ενάγοντες για τη μη καταβολή του μισθού τους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ ανέδειξε και την υπουργική τροπολογία που αφορά τη ρύθμιση για οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες ενταγμένους σε προγράμματα έναρξης/επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ, καθώς και στην επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια. «Και τα δύο αυτά είναι πολύ σημαντικά. Με το πρώτο αποκτούν δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας επαγγελματίες που θα μπουν σε αυτά τα προγράμματα εφόσον είναι συνεπείς με τις τρέχουσες εισφορές, ενώ τα σχολικά γεύματα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και μάλιστα, και τα έχει μεγάλη ανάγκη ο θεσμός των εσπερινών και βραδινών γυμνασίων – λυκείων».