16.8 C
Chania
Thursday, January 16, 2025

Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα: «Πρόθυμη» η χώρα να γίνει «ασπίδα» κατά των Χούθι – «Θετικά δεκτή» η πρόταση για στρατηγείο στη Λάρισα

Ημερομηνία:

Σημαντικό ρόλο στο επικίνδυνο «παιχνίδι» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ναυτικής δύναμης της ΕΕ που αναπτύσσεται στην περιοχή, ψάχνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού πρώτα διάλεξε συγκεκριμένη πλευρά σε μια εν εξελίξει παγκόσμια σύγκρουση. Θετικά δεκτή από την ΕΕ η πρόταση Δένδια να αναλάβει η χώρα τη διοίκηση της επιχείρησης για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, ως «πρόθυμος σύμμαχος», οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Μετά την απόφαση που με μέγιστη προθυμία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει με την αποστολή μιας φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα τους Αμερικανο-Βρετανούς που βλέπουν να διασαλεύεται η «τάξη τους» στο «φλεγόμενο» και κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας «οικόπεδο» της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις δύο επιχειρήσεις στην περιοχή, της ΕΕ («EMASOH / Agenor») και των ΗΠΑ (Prosperity Guardian), τώρα προσέφερε το Στρατηγείο της Λάρισας ως επιχειρησιακό κέντρο, επιδιώκοντας να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης της ΕΕ για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι και μάλιστα, χωρίς διαβούλευση ή να γίνει πρώτα ενημέρωση για τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει.

Η πρόταση να γίνει στρατηγείο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ το Στρατηγείο της Λάρισας, έγινε «θετικά δεκτή» από το  Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. «Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Δένδια:

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα  προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε».

«Επίσης, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση», πρόσθεσε.

«Έχουμε ένα όνομα, Άσπιδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και “πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Μπορέλ.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και “πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα «πολύ εύθραστη» και υποστήριξε ότι «γίνεται προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των εχθροπραξιών».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μετάσχει με μια φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα, στην επιχείρηση που ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», ανέφερε για να προσθέσει ότι οι ενέργειες των Χούθι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη ναυσιπλοϊα και μόνον η απειλή αυτή και μόνο η απειλή έχει δημιουργήσει τεράστια επιβάρυνση στο διαμετακομιστικό εμπόριο. «Έχουν αυξηθεί ασφάλιστρα πλοίων που μετακυλύεται και στα εμπορεύματα», είπε για να συμπληρώσει ότι «αυτό βραχυπρόθεσμα και κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών».

Σε ότι αφορά γενικότερα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν  σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «δεν κατάλαβα αν η αποστολή θα είναι υπό την αιγίδα ΕΕ και θα είναι στην ομάδα πλοίων που θα σταλούν από ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική».

Ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα;»

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει το κόμμα.

«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», σημειώνει καταληκτικά.

Την ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Οπως αναφέρει, «σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη γενικεύεται ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: “Θα προσφέρω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης. Θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση”.

Εκφράσεις που μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω και φέρνουν στην μνήμη το “Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας”. Αποφάσεις που βάζουν την χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση.

Με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;

Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;

Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου. Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης.»

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

2025: Αγκάθια για την πράσινη μετάβαση

Της Βάννας Σφακιανάκη «Σύνθετο και συναρπαστικό», για τη χώρα μας,...

Κοινοβουλευτική Αναφορά για Ενίσχυση του Εφετείου Κρήτης από τη Βουλευτή Σέβη Βολουδάκη

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς...

Χανιά: Τι ζήτησαν οι τυροκόμοι στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Νομού Χανίων, κ. Σπύρος...