19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Βαριά καμπάνα» στον αδελφό της βουλευτίνας της ΝΔ Σέβης Βολουδάκη για την αμαρτωλή σύμβαση 717

Ημερομηνία:

Ελεύθεροι με την επιβολή υψηλότατης χρηματικής εγγύησης αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, οι δύο πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους για την υπόθεση της σύμβασης 717 για κρίσιμα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο η οποία παρέμεινε ανεκτέλεστη επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώτες βαριές καμπάνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έπεσαν χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ  και συγκεκριμένα τον Άνθιμο Αμανατίδη και τη Λουκία Τουμπανάκη που βρέθηκαν ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.

Οι προαναφερθέντες είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 14 υπαλλήλους της εταιρείας στους οποίους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες για την μη εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης 717, στα έργα της οποίας περιλαμβάνονταν και αυτό της σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο δίκτυο.

Οι δύο κατηγορούμενοι έφυγαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, πλην όμως με την επιβολή συνολικής χρηματικής εγγύησης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ καθώς και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

O Άνθιμος Αμανατίδης

Συγκεκριμένα στον Άνθιμο Αμανατίδη, ο οποίος είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ και αδελφός της νεοδημοκράτισας βουλευτίνας Σέβης Βολουδάκη, επιβλήθηκε εγγύηση 600.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη κατηγορούμενη Λουκία Τουμπανάκη 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αδελφή του κατηγορούμενου Άνθιμου Αμανατίδη, η κα Σέβη Βολουδάκη αποτελούσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, μετά το θάνατο του συζύγου της Μανούσου Βολουδάκη.

Τα άλλα 14 πρόσωπα τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι οι: Διονύσιος Ράππος, Γεώργιος Κατάκος, Βασίλειος Παππάς, Κωνσταντίνος Βενετσανάκος, Απόστολος Τσακίρης, Εμμανουήλ Γεωργιλάκης, Νικόλαος Δένης, Παύλος Κουζής, Σταμάτιος Ελευθερίου, Δημήτριος Τσοτσορός, Αθανάσιος Βούρδας, Χρήστος Διονέλης, Χρήστος Βίνης και Κωνσταντίνος Χρονάκης.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς σε βάρος των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ , οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι οι ακόλουθες:

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Κατά την εκτίμηση των εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση , η μη εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται τόσο με το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο, το 2017 όσο και με την τραγωδία των Τεμπών , το 2023.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για σειρά σοβαρότατων κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.

"google ad"

Ενώπιον της κ. Σαλάππα θα απολογηθούν 14 υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ , οι δύο εκ των οποίων απολογήθηκαν σήμερα, στους οποίους αποδίδεται απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις που πιστώθηκαν για την εκτέλεση του έργου. Από αυτούς δύο βαρύνονται και με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

*4 Στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους οποίους αποδίδεται απιστία κονδυλίων·

*5 Ιδιώτες, νομίμους εκπροσώπους και στελέχη της Αναδόχου Κοινοπραξίας, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

zougla.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...