Βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας, με αφορμή το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.
«Πρέπει να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις. Τρυπούν τις βάρκες των μεταναστών και τους σέρνουν επίτηδες ως το θάνατο. Οι ενέργειες που προβάλλει η Ελλάδα είναι ενέργειες που πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το να σιωπάς είναι επαίσχυντη υποκρισία. Το Αιγαίο μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών» ανέφερε.
«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτροπή έρευνας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Θέμα Κυπριακού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Θέμα Κυπριακού αναμένεται να θέσει επίσης η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, όπως αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.
«Το Κυπριακό θα είναι αναπόφευκτα στην ατζέντα, ειδικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε πρόσφατα κι ο πρόεδρός μας, πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα της ΤΔΒΚ για να μπορέσουν από εδώ και στο εξής να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι Έλληνες ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν ό,τι κέρδισαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν στην επόμενη διαπραγμάτευση. Αυτή δεν είναι μια υγιής κατάσταση. Θα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τη διαδικασία κάνοντας κάποιες ασκήσεις με τους Έλληνες και προσθέτοντας ένοπλες δυνατότητες σε αυτές», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ισότιμοι λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη (στην Κύπρο). Εδώ, οι πρόσφατες προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν ήταν καθόλου θετικές».
Ο Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, αλλά πρέπει να ανοιχτούν πρώτα κεφάλαια.
«Οι σχέσεις με την ΕΕ συνεχίζονται. Θα πρέπει να ανοίξουμε κεφάλαια και να τα συζητήσουμε. Όταν υιοθετούν μια προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει καν να διαπραγματευτούμε στο τραπέζι, αυτό δείχνει ότι δεν είναι πλέον μια πολιτική ένωση, αλλά ενεργεί με ιδεολογικές προκαταλήψεις. Είδαμε στον τελευταίο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να κάνει άνοιγμα και να διεξάγει διπλωματία χωρίς την Τουρκία.
Μπορούν να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα ήταν σημαντικό όσον αφορά τους μηχανισμούς συνεργασίας για το μέλλον», σημείωσε.