19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Βαρουφάκης: Η επέτειος μιας ‘χειραψίας’ που η τρόικα εσωτερικού δεν μου συγχωρεί

Ημερομηνία:

Ένας χρόνος πέρασε από την περίφημη “χειραψία” του τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ. Τι έγραψε ο Γ. Βαρουφάκης στο Twitter

“Αιχμηρή” ανάρτηση Γιάνη Βαρουφάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με αφορμή τον ένα χρόνο από την περίφημη χειραψία του με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την πρώτη επίσημη τους συνάντηση, μπροστά στις κάμερες

Ήταν 30 Ιανουαρίου του 2015, μόλις πέντε ημέρες μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η τρόικα ερχόταν στην Αθήνα εν μέσω πυρετού διαβουλεύσεων για να κανονιστούν οι επίσημες συναντήσεις με την νέα κυβέρνηση της χώρας.

Μετά τον Μάρτιν Σουλτς είχε έρθει η σειρά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να επισκεφθεί την Αθήνα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του, τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου οι δύο ΥΠΟΙΚ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Το βίντεο της συνάντησης τους που έμεινε στη σύγχρονη ιστορία: [youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=OPVECnQCKYI”] Η φράση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ ήταν “You just killed the troika”. Πριν το σχόλιο για τη χειραψία, ο πρώην υπ. Οικ. ανάρτησε άλλωστε την προαναγγελία του νέου του, ευρωπαϊκού κόμματος, του DiEM (Democracy in Europe | Movement):

Η επίσημη ανακοίνωση του DiEM θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Η πρεμιέρα στα μέσα δικτύωσης πάντως, έγινε ήδη. Η “Δημοκρατία στην Ευρώπη|Κίνημα 2025”, θα έχει στο εξής παρουσία και στα social media, με λογαριασμούς τόσο στο Twitter όσο και στο Instagram. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί”, είναι το πρώτο μήνυμα που αναρτήθηκε.
Democracy in Europe Movement 2025. The EU will be democratised Or it will disintegrate! #diem25… https://t.co/GzPLnFQ3Hc
— diem25.official (@diem25_official) January 29, 2016

Το DIEM 2025 φιλοδοξεί να προσφέρει έναν “τρίτο δρόμο” στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική ανάμεσα στην επιστροφή στο “κουκούλι του Έθνους-Κράτους” και στις “αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών Ευρωπαϊκών θεσμών”.

Στις 25 Δεκεμβρίου, σε άρθρο του στην “Εφ.Συν.”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προανήγγειλε τη “γέννηση” του κινήματος: “Ο λόγος που νιώθω αισιόδοξος, παρά τη συντριπτική μας ήττα το καλοκαίρι, είναι ότι το 2016 μας δίνει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουμε την Άνοιξη της Αθήνας στο κέντρο της Ευρώπης.

"google ad"

Ξεκινώντας τον Φλεβάρη. Στο… Βερολίνο!”, είχε γράψει.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...