22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Βαρουφάκης: «Κωμωδία λαθών» τα μνημόνια στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε σήμερα ότι η αποτυχία του πενταετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι δείγμα της ευρύτερης αποτυχίας των ηγεσιών της Ευρώπης.

Με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στο Project Syndicate, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη αποτέλεσαν μια σημαντική κωμωδία λαθών». «Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια το 2008 και το 2011, επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξαν «αυταρχικές συνθήκες που επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις».

«Η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και συντηρητικών. Η δική μας «Άνοιξη της Αθήνας» αφορούσε το δικαίωμα μια μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αντιταχθεί σε μια αποτυχημένη πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες γενιές. Όσοι από εμάς επιθυμούμε να μειώσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την επαναπολιτικοποίηση της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της», αναφέρει σχετικά.

Και συνεχίζει ο Γ. Βαρουφάκης: «Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, έδειξαν στους ευρωπαίους πολίτες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ευρωζώνη, κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες διαδικασιών και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο ‘εμπιστευτικό’χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«Εναπόκειται σε εκείνους από εμάς που επιθυμούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «να εργαστούν προς την κατεύθυνση περαιτέρω πολιτικοποίησης της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της. Μετά από όλα, η Ευρώπη δεν αξίζει μια κυβέρνηση που είναι τουλάχιστον περισσότερο υπόλογη από εκείνη της κομμουνιστικής Κίνας;».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ