«Παραλογισμό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την απαίτηση των θεσμών για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές έχουν ήδη «κατακρημνιστεί και το εργατικό δυναμικό έχει ήδη μειωθεί. Όπως σημειώνει άλλωστε στο Δημόσιο βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά.
Η απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων για περαιτέρω λιτότητα και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, εξυπηρετεί μόνο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και δεν γίνεται με βάση κάποιο μακροοικονομικό μοντέλο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Australian.
Σκιαγραφώντας το εργασιακό τοπίο που διαμορφώθηκε στην μνημονιακή Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι στην αγορά εργασία επήλθε «πλήρης αταξία» εξαιτίας της ύφεσης, η οποία οδήγησε σε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας τόσο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές όσο και στο ωράριο. Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα για τον οποίο η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους δανειστές της, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι οι αποδοχές έχουν «κατακρημνιστεί» , την ίδια στιγμή που σημειώνεται «μείωση εργατικού δυναμικού, είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε με άλλους τρόπους, πλην όμως απολύσεων».
Σε ερώτηση για το τι προτείνει, η λύση που ο Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει για την κρίση, είναι η εκ των έσω «θεραπεία» της νομισματικής ένωσης με «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και παράλληλη αποσύνδεση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος από την οικονομική κρίση της εκάστοτε χώρας-μέλους της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να έχει την αποκλειστική ευθύνη».