14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Βαρουφάκης στο ARD: Θα πληρωθούν και οι πιστωτές και οι συνταξιούχοι μας

Ημερομηνία:

«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια ρευστότητας στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Αυτό το συγκινητικό ενδιαφέρον για τα οικονομικά μας είναι ευπρόσδεκτο. Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας, οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους. Το ηθικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη. Και για αυτό επενδύουμε οι υπουργοί Οικονομικών τόσο χρόνο μαζί με τους θεσμούς ώστε να διασφαλίσουμε ότι μικρά, ασήμαντα, προβλήματα ρευστότητας, δεν θα διαλύσουν την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τόνισε ότι ο διαμελισμός της Ευρώπης θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. «Ούτε η Άγγελα Μέρκελ ούτε ο Μάριο Ντράγκι θέλουν διάσπαση της Ευρώπης. Θέλουμε μια επιτυχημένη Ευρώπη, μια επιτυχημένη Ευρωζώνη», πρόσθεσε.

«Επιχειρούμε μια νέα τακτική, να πούμε την αλήθεια. Για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης για τον γερμανό φορολογούμενο, για τον Έλληνα, για ολόκληρη την Ευρώπη. Να μπορέσουμε να τελειώσουμε με την κρίση του ευρώ και να συζητήσουμε για το πραγματικά σημαντικό, την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», συνέχισε, ενώ, αναφερόμενος σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν αρνητική στάση των Γερμανών έναντι της Ελλάδας, σημείωσε: «Θεωρώ τραγικό ότι έφεραν το ένα περήφανο έθνος εναντίον του άλλου, αντί να μας φέρουν μαζί εναντίον ενός κοινού προβλήματος το οποίο λέγεται ευρωκρίση. Είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός, όπως οι Αμερικανοί – να μιλάμε ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας. Είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε ‘αυτοί οι Έλληνες’ ή ‘αυτοί οι Γερμανοί’».

Ερωτώμενος σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα της φοροδιαφυγής και κυρίως των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι καινούργια και ότι εξελέγη «διότι η προηγούμενοι ήταν στις δαγκάνες των ολιγαρχών και δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητες οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους για να πιάσουν τους φοροφυγάδες».

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακριβώς αυτό, υπογράμμισε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι Έλληνες οι οποίοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν φόρους, θα πιαστούν και θα τιμωρηθούν», δήλωσε και ανέφερε ότι ήδη γίνεται διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα ωστόσο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την στήριξη εκείνων οι οποίοι πτώχευσαν λόγω της κρίσης, με την δυνατότητα να πληρώσουν σε δόσεις. «Και για αυτό χρειαζόμαστε την βοήθεια των θεσμών και των εταίρων μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει δημοσίους υπαλλήλους, διευκρίνισε ότι πρόκειται για 2.000 άτομα που απολύθηκαν παρανόμως.

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε ακόμη των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι είναι αντιλαϊκιστικό κόμμα, το οποίο, παρά τα όσα λέγονται στο εξωτερικό, δεν υποσχέθηκε ούτε ευρώ ή προνόμια για ανθρώπους που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας.

«Κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να έρθει πάλι σε κατάσταση όπου θα πρέπει να δανειστούμε από τους εταίρους για να καλύψουμε τα κρατικά έξοδα», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια υπόσχονταν όλο και περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πάρουν όλο και περισσότερα δάνεια, αλλά δεν σκόπευαν να τις κάνουν – και μάλιστα μεταρρυθμίσεις που έπαιρναν τα χρήματα από τους μικρούς και όχι από τους μεγαλοκαρχαρίες». Η τραγωδία είναι, πρόσθεσε, ότι «η δική μας πολύ νέα κυβέρνηση έχει τη θηλιά στον λαιμό από διάφορα συμφέροντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φοβάμαι πολύ ότι μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η CSU (οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στην εκπομπή εκπροσωπούνταν από τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ) διεξάγει εκστρατεία ώστε να στραγγαλιστεί η κυβέρνησή μας και να έρθει πάλι στην εξουσία το παλιό καθεστώς, το οποίο δεν ήθελε μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και κληθείς να σχολιάσει πρόσφατα σχόλια του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μετά τις εκλογές δεν υπήρχε πολύς χρόνος, ενώ «είχαμε έναντι των Ελλήνων αλλά και της Ευρώπης την υποχρέωση να σχηματίσουμε γρήγορα κυβέρνηση». «Έλειπαν δύο έδρες. Και οι ΑΝΕΛΛ μας πρόσφεραν την στήριξή τους για να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη συμφωνία μαζί τους. Θα πάρουν ένα υπουργείο και η υπόλοιπη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά δικαιώματα του πολίτη, διαπραγματεύσεις με την Ευρώπης κλπ, αυτά θα παραμείνουν στον Πρωθυπουργό και στο υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε σχετικά, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει ο ίδιος τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για τους μετανάστες, αλλά «εάν το είπε, μπορώ μόνο με όλη μου την καρδιά να το καταδικάσω. Εγώ είμαι υπουργός Οικονομικών. Δεν μπορώ να βάλω χαλινάρι στους συναδέλφους μου υπουργούς. Εάν έγινε, αποστασιοποιούμαι και το καταδικάζω».

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε βίντεο με αναφορές στην καριέρα του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο περιλαμβανόταν και στιγμιότυπο από ομιλία του στο Ζάγκρεμπ, όπου αναφερόμενος στους Γερμανούς, ο σημερινός υπουργός εμφανίζεται να κάνει μια άσεμνη χειρονομία.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι έχει κάνει ποτέ αυτή την κίνηση και έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο: «Αυτό το βίντεο είναι ψεύτικο. Έχει μονταριστεί έτσι. Δεν έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι που θεωρεί κανείς ότι είμαι ικανός για κάτι τέτοιο. Είναι ψεύτικο. Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», τόνισε και, αναφερόμενος ειδικά στον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι ουδέποτε τον προσέβαλε, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Στο τέλος της εκπομπής, ο κ. Γιάουχ διαβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες του θα ερευνήσουν το θέμα της εγκυρότητας του βίντεο και θα ενημερώσουν σχετικά.

Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για «λάθος» απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛΛ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Είναι ένα θέμα να κάνεις μια δήλωση για έναν πολιτικό μιας χώρας και κάτι εντελώς διαφορετικό να υπαγορεύεις σε πολιτικό μιας άλλης χώρας ή να συμβουλεύεις για θέματα συνασπισμού. Θεωρώ ότι δεν έχω το ηθικό δικαίωμα να πω στους Γερμανούς τι κυβερνητικό συνασπισμό θα έπρεπε να κάνουν. Και δεν το θεωρώ σωστό για έναν γερμανό πολιτικό όχι μόνο να προτείνει αλλά και να υπαγορεύει».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι η προσωπική του και όχι αυτή του υπουργού. Θα χαιρόταν, είπε, αν αυτό το θέμα έφευγε τώρα από το τραπέζι και αν μπορούσαμε κάποτε να το διευθετήσουμε μια κι έξω.

«Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι», σημείωσε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στην δεκαετία του ’40. «Ας πούμε σήμερα ότι βρισκόμαστε στη βάση μιας κοινής συνεννόησης, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στερεότυπα, χωρίς κακή διάθεση. Μεταξύ δύο υπερήφανων εθνών, ας βρούμε δρόμους να φτιάξουμε γέφυρες, να ιδρύσουμε ιδρύματα τα οποία θα φέρουν κοντά τους νέους, αλλά γιατί όχι και τους πολύ παλιούς, διότι και αυτοί έχουν τις αναμνήσεις τους από αυτή την καταστροφική εποχή. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να πάμε κάποια βήματα πίσω από το μέτωπο της σύγκρουσης», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Σέντερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφραστεί ακόμη και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη πρέπει να οικοδομηθεί το ευρωπαϊκό σπίτι, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες.

«Έχουμε πολλούς εταίρους, πχ. Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίοι τηρούν και μάλιστα με επιτυχία τους κανόνες. Οι μόνοι που δυσκολεύονται είναι οι Έλληνες. Το στιλ με το οποίο συμπεριφέρονται εν μέρει έναντι μελών της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι το ενδεδειγμένο και οι Γερμανοί στηρίζουν περισσότερο τον δικό τους υπουργό των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρά τον Γιάνη Βαρουφάκη», δήλωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται πολύ λίγο καιρό στην εξουσία, «αλλά μέσα σε αυτόν τον λίγο χρόνο έχουν ήδη δώσει πάρα πολλές συνεντεύξεις και με κάθε συνέντευξη γινόταν όλο και πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους εταίρους».

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του κ. Σουλτς σε ό,τι αφορά την δήλωση περί του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη, είπε: «Το μόνο που κάνατε ως τώρα παλιές διστακτικές μεταρρυθμίσεις να τις ακυρώσετε. Οι Γερμανοί τηρούν εδώ τις συμφωνίες και είναι και πρόθυμοι να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί, αλλά, εάν στο τέλος πρόκειται η Ελλάδα να δημιουργεί χρέη και η Γερμανία να τα πληρώνει, αυτό δεν μπορεί να είναι το μοντέλο στην Ευρώπη. Ευρώπη σημαίνει ότι ο καθένας στο τέλος πρέπει να πληρώσει μόνος τα χρέη του και όχι ότι πρέπει να τα πληρώνει όλα η Γερμανία».

Διαβεβαίωσε ότι η εταίροι της Ελλάδας θέλουν να βοηθήσουν, «αλλά και η Ελλάδα πρέπει και να θέλει να βοηθηθεί». Αυτό σημαίνει, επισήμανε, ότι όταν έχεις να κάνεις «τα μαθήματά» σου, δεν βοηθά να δίνεις συνέχεια συνεντεύξεις, στις οποίες αμφισβητείς τις υποχρεώσεις σου, αλλά πρέπει να υλοποιήσεις τα συμφωνηθέντα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να ρωτάει τι μπορούν οι άλλοι να κάνουν για αυτήν, αλλά το βασικό θέμα είναι από μόνη της να ξεκινήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, να κάνει τα ‘μαθήματά’ της και να μην χάνει καθημερινά χρόνο με καινούργιες προτάσεις κάθε μέρα». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν και στην Γερμανία συνταξιούχοι που δεν παίρνουν μεγάλες συντάξεις, άνθρωποι που εργάζονται πολύ σκληρά, για να καταλήξει λέγοντας: «Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά sorry, δεν είμαστε και αφελείς εμείς οι Γερμανοί».

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ