17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Βαρουφάκης: Το Ελληνικό ένα διαχρονικό, οικουμενικό σκάνδαλο, ορισμός της διαπλοκής

Ημερομηνία:

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυση ο γραμματεάς του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προς την κυβέρνηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. «Είχατε τρεις απανωτούς άσσους που βγάλατε από το μανίκι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Ο πρώτος άσσος ήταν το ακαταδίωκτο -όχι μόνο το άσυλο, η ασυλία, αλλά το ακαταδίωκτο- των στελεχών του ΤΧΣ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής -Συγκάλυψης- Σταθερότητας -πείτε το όπως θέλετε- διότι βλέπουμε τι γίνεται τώρα και με την Πειραιώς. Ο δεύτερος άσσος ήταν η αυτοαξιολόγηση των προμηθευτών και μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου. Ο τρίτος άσσος ήταν η ασυδοσία της Eldorado, που πέρασε πριν από μερικές μέρες. Τώρα έρχεται η Kυβέρνηση Mητσοτάκη να ολοκληρώσει το καρέ της διαπλοκής με έναν τέταρτο άσσο, την απονομή του Ελληνικού στον κ. Λάτση. Μέσα σε μερικές μέρες διαμορφώθηκε ένα συντριπτικό σκορ: Αρπακτική ολιγαρχία-Ελληνικό Δημόσιο και δημόσιο συμφέρον: 4-0.» τόνισε.

«Εσάς δεν σας πειράζει να σας διαψεύδει η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Άλλωστε, έχετε τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, που εγγυώνται ότι η κοινή γνώμη ποτέ δεν θα μάθει τι ειπώθηκε σήμερα εδώ, τι ψηφίσατε. Όπως δεν έμαθε τι ψηφίσατε για την Eldorado προχθές. Εμάς, δυστυχώς, μας θλίβει το γεγονός ότι η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για τις διώξεις του φιλοκουρδικού κόμματος, ΗDP από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία:

«Την περασμένη εβδομάδα ήρθη η βουλευτική ασυλία του Βουλευτή του HDP στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, γνωστού αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών, εναντίον της αστυνομικής βίας του κράτους του κ. Ερντογάν. Το καθεστώς του κ. Ερντογάν «τύλιξε σε μια κόλλα χαρτιού» τον Ομέρ Φαρούκ με την κατηγορία της υπόθαλψης τρομοκρατίας, με ποινή φυλάκισης έναν χρόνο, για ένα tweet, μία καταχώριση στο διαδίκτυο προ πενταετίας στην οποία υποστήριζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της κουρδικής κοινότητας. Είναι το πρώτο βήμα για να τεθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας εκτός νόμου.

Εμείς ως ΜέΡΑ25, και ως DIEM25 και ως «Προοδευτική Διεθνής», ξεκινήσαμε από χθες παγκόσμια καμπάνια για την προστασία των δημοκρατών της Τουρκίας απ’ αυτή τη νέα καθεστωτική επίθεση. Καλούμε όλες σας και όλους σας να ενώσουμε τις φωνές μας γι’ αυτό. Γιατί όπως λέμε στο ΜέΡΑ25 σε όλους τους τόνους, οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στην περιοχή εναντίον των εντάσεων, υπέρ της κοινής ευημερίας είναι οι Τούρκοι δημοκράτες που έχουν το κουράγιο να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στο καθεστώς του κ. Ερντογάν και γενικότερα στο στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας. Αξίζουν την αλληλεγγύη μας και ελπίζω τα υπόλοιπα κόμματα να μην σιωπήσετε γι’ αυτό.»

Αναφέρθηκε επίσης στην απώλεια 1,3 δισ. για το Δημόσιο, από την υπόθεση των ομολόγων CoCo’s της Τράπεζας Πειραιώς, που παραδέχθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Στη σελίδα 24 των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων του ΤΧΣ για το εννιάμηνο του 2020 που αναρτήθηκαν πριν από λίγο καιρό στο διαδίκτυο αναφέρεται ρητά η απώλεια του Δημοσίου, η ανεπανόρθωτη ζημιά του Δημοσίου μέσα σε τρεις μήνες των 1.318 εκατομμυρίων που στόχο έχουν να μην πληρώσει η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» 166 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην ετήσια δόση της προς το Δημόσιο για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων CoCos των ομολογιών, που οφείλει μετά τα 2 δισεκατομμύρια που πήρε προηγουμένως» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Καταθέτω στα Πρακτικά την αισχρή παραδοχή του «τάγματος χυδαίας συγκάλυψης» που εσείς ονομάζετε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 24, πάνω-πάνω, το λέει ξεκάθαρα: «Δεδομένου ότι η εύλογη αξία των CoCos ανέρχεται στα 1.589,7 εκατομμύρια, η ζημιά αυτή έχει οριστικοποιηθεί σε 1.382,5 εκατομμύρια για το έτος που αρχίζει την 1-1-2020 και θα καταγραφεί στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος…» αριθμητικού εισοδήματος «…του ΤΧΣ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020». Έχω υπογραμμίσει και τη συγκεκριμένη παράγραφο για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Δυστυχώς, η υποκρισία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι τέτοια που σχεδόν συγκαλύπτει τη δική σας, κύριε Υπουργέ. Άκουσα τον κ. Τσίπρα πριν να σας ασκεί κριτική και να λέει ότι δρομολογήσατε εσείς αυτό που μόλις περιέγραψα. Δεν το δρομολογήσατε εσείς. Εσείς το εκτελέσατε. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος το δρομολόγησαν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μη το ξέρετε εσείς. Ψάξτε να το βρείτε.»

Συνέχισε την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι «αυτό που έγινε μετά τη συνθηκολόγηση και την υπογραφή του «Ναι σε όλα» στο τρίτο μνημόνιο από εσάς, μαζί με αυτούς βεβαίως, είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Τους δώσατε αυτές τις μετατρέψιμες ομολογίες, ένα δάνειο ουσιαστικά, το οποίο μετατρέπεται σε μετοχές, με προκαθορισμένη τιμή, απίστευτη τιμή, και αυτή η μετατροπή του δανείου σε μετοχές θα γινόταν αν δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν αυτά τα 166 εκατομμύρια. Είχατε βάλει ένα επιτόκιο -βασικά, η Τρόικα σας είπε να το βάλετε, αλλά εσείς το υπογράψατε, όπως υπογράφατε ό,τι παλιόχαρτο σας έδιναν- 8%. Σιγά μην μπορούσε η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» να αποπληρώσει επιτόκιο 8%. Με άλλα λόγια, αυτό που υπογράψατε είχε μέσα του τον σπόρο αυτού που γίνεται σήμερα. Γιατί το επιτόκιο ήταν τόσο ψηλό που η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» δεν θα μπορούσε σήμερα να το αποπληρώσει. Έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη αυτή η απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Αυτοί την εκτέλεσαν σήμερα. Εσείς την υπογράψατε το Φθινόπωρο του 2015.»

Σχετικά με το Ελληνικό κατήγγειλε ότι πρόκειται για «ένα διαχρονικό οικουμενικό σκάνδαλο που αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής. Δεν υπάρχει καλύτερος ορισμός της διαπλοκής. Στο όνομα των επενδύσεων επιχειρείται η μεγαλύτερη αποεπένδυση στην ιστορία της Αττικής από αρχαιοτάτων χρόνων. Μια μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθούμε όλοι μαζί οι σύγχρονοι Έλληνες για το έγκλημα της τσιμεντοποίησης της Αθήνας θυσιάστηκε στον βωμό της ολιγαρχίας»

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Στη Χαλκιδική πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, δώσατε το δικαίωμα στην «ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ» να κάνει ό,τι θα έκανε σε οποιαδήποτε μπανανία. Είναι σαν να πήρατε αυτό το κομμάτι γης της Χαλκιδικής και το κάνατε εξαγωγή, να το στείλετε με email κάπου.

"google ad"

Το ίδιο κάνετε στο Ελληνικό, μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Δώσατε στον κ. Λάτση το δικαίωμα να ιδρύσει -αυτό θέλατε να κάνετε, διαβάζοντας το αρχικό σας νομοσχέδιο- μια περίφρακτη μικρή κοινωνία ολιγαρχών, κάτι μεταξύ της πράσινης ζώνης που έστησε η κ. Χάλι Μπάρτον, του κ. Ντικ Τσέινι για όποιον θυμάται, στο κέντρο της κατεχόμενης απ’ τους Αμερικανούς Βαγδάτης και των περίφραχτων γειτονιών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου πλούσιοι ντόπιοι ολιγάρχες ταμπουρώνονται πίσω από τα τεράστια τείχη, ελπίζοντας να κρατήσουν έξω τις ορδές των πεινασμένων της διπλανής φαβέλας.

Χαίρομαι που λόγω της παρέμβασης του ΜέΡΑ25 και της κατάθεσης τροπολογίας βάλατε νερό στο κρασί της περίφραξης και αναφέρεστε σε αυτήν ως προσωρινή. Θα δούμε πόσο προσωρινή είναι. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, είμαστε εδώ. Μπράβο που το αλλάξατε αυτό, έστω και κάτω από πίεση, αλλά αυτή η περίφραξη, να ξέρετε, είναι απαίτηση του ολιγάρχη που τραβάει και κινεί τα νήματά σας. Να σας δούμε για πόσο ακόμα θα είναι προσωρινή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πολίτες που μας βλέπετε, το Ελληνικό είναι ένα διαχρονικό οικουμενικό σκάνδαλο που αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής. Δεν υπάρχει καλύτερος ορισμός της διαπλοκής. Στο όνομα των επενδύσεων επιχειρείται η μεγαλύτερη αποεπένδυση στην ιστορία της Αττικής από αρχαιοτάτων χρόνων. Μια μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθούμε όλοι μαζί οι σύγχρονοι Έλληνες για το έγκλημα της τσιμεντοποίησης της Αθήνας θυσιάστηκε στον βωμό της ολιγαρχίας.

Μιλάτε με όρους αγοράς για κάτι που καμία αγορά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να εκτιμήσει. Καταστρέφεται σήμερα μια ανεκτίμητη αξία για ένα ευτελές αντίτιμο, που σιγουρέψατε ότι θα είναι ευτελές διώχνοντας όλους τους σοβαρούς επενδυτές. Γι’ αυτό υπήρχε ένας. Εν αρχήν, λοιπόν, ην ένας πλειστηριασμός με έναν συμμετέχοντα, τον υπέροχο κ. Λάτση. Δέκα χρόνια, τώρα, γελάνε και οι πέτρες με όλες τις κυβερνήσεις σας. Το παραδέχθηκαν και Βουλευτές του σκληρού μνημονιακού πυρήνα.

Αναφέρθηκε τέλος, συνολικά σε σκανδαλώδεις δραστηριότητες του ομίλου Λάτση, υποστηρίζοντας ότι «είτε κοιτάμε στο «The Mall» στο Μαρούσι, είτε κοιτάμε στην «EUROBANK», ή κοιτάμε στα «Ελληνικά Πετρέλαια», είτε κοιτάμε στο «Ελληνικό», βλέπουμε το ίδιο μοτίβο, βλέπουμε μια καταιγίδα σκανδάλων υπέρ ενός εκ των εθνικών νταβατζήδων, όπως τους αποκάλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής. Για το «The Mall», μάλιστα, ο κ. Καραμανλής -προς τιμήν του!- ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, παλιά, είχε και συγκεκριμένη εκτίμηση της ζημίας του δημοσίου. Είχε εκτιμήσει τη ζημιά του δημοσίου υπέρ του κ. Λάτση στα 146 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κάπως, όμως, βρε παιδιά -επιτρέψτε μου, θα το πω έτσι- όταν έρχεστε στα πράγματα -όλοι σας!- ως διά μαγείας εκεί που βλέπατε σκάνδαλο, ξαφνικά βλέπετε επένδυση, εκεί που βλέπατε και μιλούσατε για διαπλοκή, μιλάτε για ευκαιρίες, εκεί που στηλιτεύατε τον ολιγάρχη, ανακαλύπτετε μια καλώς λειτουργούσα αγορά.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...