21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βαρουφάκης: «Φτάνει με τις έξωθεν παρεμβάσεις – Περισσότερο χρόνο για το χρέος»

Ημερομηνία:

Συνέντευξη του οικονομολόγου, καθηγητή του πανεπιστήμιου του Τέξας, Γιάννη Βαρουφάκη δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», με τίτλο «Φτάνει με τις έξωθεν παρεμβάσεις – Περισσότερο χρόνο για το χρέος».

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι οι εκκλήσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι «απαράδεκτες έξωθεν παρεμβάσεις σε μια δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία», σημειώνοντας ότι το ευρώ «σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο και για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία – θα ήταν καλύτερο να μην είχε ενταχθεί σε αυτό», αλλά και πως «δεν άντεξε στη χρηματιστική κρίση του 2008, αλλά τώρα, πλέον, δεν γίνεται να γυρίσει, κανείς, πίσω».

«Είναι σαν ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει προς την Αμερική και στα μισά του ωκεανού αρχίζει να μπάζει νερό. Δεν χρησιμεύει σε κάτι να αρχίσουμε να αναλύουμε τα λάθη των μηχανικών που το έφτιαξαν, πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να φτάσουμε στο λιμάνι», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο «υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ο άνθρωπος που συνέταξε το οικονομικό του πρόγραμμα», όπως αναφέρει η La Repubblica, προτείνει να μετατραπεί το χρέος προς την τρόικα, «το οποίο αυξήθηκε από 240 στα 280 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των τόκων, σε ένα τεράστιο ομόλογο απεριόριστης διάρκειας» και υπογραμμίζει: «Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματα όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και θα έχει ξεκινήσει, στην Ελλάδα, μια ανάπτυξη τουλάχιστο του 3% με 3,5%».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρεται στις λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, παρατηρώντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν κάθε διαθέσιμο ευρώ χρησιμοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη».

«Τα χρέη προς την τρόικα αποτελούν το 81% του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το υπόλοιπο ποσοστό, οφειλές προς τους ιδιώτες, δεν θα το αγγίξει κανείς», αναφέρει, ενώ στην ερώτηση «πώς μπορεί να ξεκινήσει μια δυναμική ανάπτυξη», ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Στοχεύουμε στην ποσοτική χαλάρωση, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τολμήσει να μας αποκλείσει, όπως και σε μια ειδική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης: την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να αρχίσει να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, να χρηματοδοτεί, δηλαδή, επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης, ασφαλώς, και της Ελλάδας».

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...