15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Βιβλιοκρισία: Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Θ. Χατζηνικολάου «Αγιολογικόν Λειμωνάριον, Γνωριμία με τους Αγίους μας»

Ημερομηνία:

Χανιά 2017, σς. 214

Μελετώντας τα πονήματα, και είναι τόσο πολλά, του σεβαστού και αγαπητού π. Ιγνατίου Χατζηνικολάου, γίνεσαι συμμέτοχος της αγωνίας του, την οποία ανιχνεύεις σε κάθε σελίδα, σε κάθε λέξη, σε κάθε σημείο στίξης. Είκοσι επτά βιβλία ίσαμε τώρα, αποκαλύπτουν τον Ποιμένα, τον Δάσκαλο, τον Κοινωνικό Εργάτη. Συνεχίζει, στην ένατη δεκαετία της ζωής του, το πολύτιμο έργο του διδάσκοντας και νουθετώντας τους σύγχρονους και τις μελλοντικές γενιές, όταν πια ο συγγραφέας θα περιοριστεί σε μια προτομή, έστω σε ένα κάδρο.

Στο ο.π. βιβλίο του ο π. Ιγνάτιος μας παρουσιάζει εκατόν επτά μορφές Αγίων, των οποίων ο βίος είναι δυσεύρετος για τους ειδικούς και απρόσιτος για τους πιστούς. Και μόνο από την άποψη αυτή του χρωστάμε ήδη ευγνωμοσύνη. Οι Άγιοι αυτοί είναι μπροστά μας και έχουμε τη δυνατότητα, αφού τους μελετήσουμε, να τους μιμηθούμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τη ζωή μας. Τώρα σε εποχή κρίσης και ποικίλης αναστάτωσης έρχεται στη σκέψη ο Παύλειος λόγος «ού επλεόνασεν η αμαρτία, υπερπερίσσευσεν η χάρις» (Ρωμ. 5,20)

Από τις πολλές αρετές του πονήματος περιοριζόμαστε σε δύο. Η πρώτη είναι αυτή η αναφορά του Παύλου, την οποία επικαιροποιεί με μαεστρία το σεβαστός Γέροντας, καλώντας μας να ενεργοποιούμε τη διαπίστωση του Αποστόλου, εναρμονίζοντας την ζωή μας με το θέλημα του Θεού, με πρότυπα τους Αγίους μας. Δεύτερη αρετή είναι η συντομία. Ζούμε σε εποχή ταχύτητας, που μάλλον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ακούμε έναν Ιεροκήρυκα να μιλάει επί τριάντα ή και σαράντα λεπτά, εξαντλώντας τάχα το θέμα, μάλλον εξαντλώντας τους ακροατές του, πολλοί από τους οποίους το βάζουν στα πόδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κείμενα. Τα στοιχεία για τη ζωή ενός Αγίου είναι ελάχιστα και βλέπουμε σε κάποια έργα παράθεση σελίδων, όλα από όλους για όλους, δίκην κολλάζ, με τελικό αποτέλεσμα την κόπωση του αναγνώστη. Ο Ιεροκήρυκας και ο συγγραφέας πρέπει να εμπιστεύονται τη σκέψη του καθενός, αφήνοντας το περιθώριο της προσωπικής αξιοποίησης και της ανάλογης προσαρμογής. Ο π. Ιγνάτιος λαμβάνει Άριστα στο πόνημά του και προσωπικά του είμαι ευγνώμων»

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης
καθηγητής – συγγραφέας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...