14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: “Ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Καστελλίου Κισάμου – Ιωβηλαίον 150ετηρίδος”

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ.Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Γόνιμο και αθόρυβο , ψυχοσωστικό και κοινωνικό το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Κάθε ενορία με το έργο της και τον εφημέριόν της και τους πιστούς που, από διαφορετική θέση και ευθύνη τους συμπαραστέκονται πάντοτε υπό την ευλογία και ποιμαντική καθοδήγηση του Ποιμενάρχου της, Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου.

Κέντρον της Ενορίας ο ιερός Ναός και άλλα παρεκκλήσια. Κάθε ενορία και η ιστορία της και οι ναοί και όποιοι την διακόνησαν.

Με το ταπεινό μας αυτό γραφτό αναφερόμαστε σε μια από τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας, της οποίας (Μητροπόλεως) από του 1960 είμαι ταπεινός διάκονος με πολλά βιώματα. Και, γίνεται αυτή η   αναφορά με την καλαίσθητη, έκδοση ενός βιβλίου, αφιερωμένο στον Ιερόν Ναόν επ’ ονόματι του Πολιούχου της Πόλεως Καστελλίου Κισάμου, του Αγίου Σπυρίδωνος  και με την ευκαιρία της 150ετηρίδος λειτουργίας του (1865-2015). Μια έκδοση με την υπεύθυνη επιμέλεια του αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Μπαργιωτάκη, προϊσταμένου του Ναού, Αρχιερατικού Επιτρόπου Δυτικής Κισάμου , ο οποίος επί τριακονταετία διακονεί ενόρκως, αυτοθυσιαστικώς και υποδειγματικώς τον Ναόν αυτόν, κάτι πανθομολογούμενο.

Όλα τα κείμενα, 64 σελίδων, περιβάλλονται από  ωραίο πλαίσιο με δεσπόζουσα βεβαίως την θαυματουργόν εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πολύ αρμονικός με το πνεύμα του βιβλίου, και με την υπεύθυνη Ποιμαντορία που διακρίνει και χαριτώνει τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιον, είναι ο Πρόλογος του βιβλίου. Επίσης και το καταπληκτικό εισαγωγικό σημείωμα του π. Εμμανουήλ Μπαργιωτάκη. Ομιλεί για τον Άγιον, και υπέρμαχον της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, Σπυρίδωνα και τον Ναόν του και με ευγνωμοσύνη αναφέρει τους Επισκόπους της Τοπικής Εκκλησίας, μετά το 1865 που ενθρονίστηκαν στον Ναόν αυτόν, τους διατελέσαντας εφημερίους (1875-1994), τους ιεροψάλτες και εκκλησιαστικούς συμβούλους.

Αξιοσημείωτος είναι ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Κισάμου κ. Θεοδώρου Σταθάκη, φίλου και συμπαραστάτη του έργου της Μητροπόλεως.

Μέσα, και στο ιστορικό υλικό του βιβλίου  υπάρχει το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ σημαντικοτέρων σταθμών και εκκλησιαστικών γεγονότων του Ιερού Ναού (1865- 3/8/2015, εορταστικόν τριήμερον Ιωβηλαίον των εκατόν πεντήκοντα ετών του Ιερού Ναού. Μεταφορά και προσκύνησις των Τιμίων Δώρων των Μάγων, εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, Αγίου Όρους).

Στο βιβλίον εμπεριέχονται σχετικές εικόνες, φωτογραφίες, ως επίσης οι φωτογραφίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και των μακαριστών επισκόπων, της αυτής Μητροπόλεως , μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, ενθρόνισις β’ Αρχιερατείας (15-2-1981) και Κυρίλλου Κυπριωτάκη (1975-1979), και αυτού μακαριστού.

Το εξώφυλλον κοσμείται με τον επιβλητικόν Ναόν του Αγίου Σπυρίδωνος και στο οπισθόφυλλον Αρχιερατικόν Επιγονάτιον (Ο Άγιος Σπυρίδων ευλογών της Κίσσαμο).

Ο Ναός, κυρίως ο εσωτερικός, περιγράφεται καταπληκτικά με όλον τον πλούτον  του, εικονογραφικόν κ.λ.π.

Το όλο βιβλίο εκστασιάζει, σε φέρνει όχι σε μια ευλογημένη σώζουσα και διακονούσα πορεία του μόνο, αλλά σε καλεί να αναβαπτίζεσαι στην αναγεννώσα κολυμβήθρα του, να ευχαριστείς τον Θεόν και τον Άγιόν του Σπυρίδωνα και να ευγνωμονείς ευχαριστηριακά και μιμητικά όσους διακόνησαν, εργάσθηκαν, επρόσφεραν και προσφέρουν στο πολύπλευρο έργο της ενορίας και γενικότερα στο μεγάλο και δυσκολοβάδιστο έργον της Μητροπόλεως μας.

Θερμά τα συγχαρητήριά μας στον εκλεκτόν αδελφόν μας π. Εμμανουήλ Μπαργιωτάκη και για το βιβλίο του αυτό και την πλουσίαν διακονίαν του στην Μητρόπολή μας. Τιμή, αναγνώρισις και σε όλους κληρικούς και λαϊκούς, για την όποια προσφορά τους σ’ αυτήν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα στοιχεία για τον νεκρό φαντάρο στη Ρω – “Καθάρισαν τον χώρο πριν γίνει έρευνα”

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις παρουσίασε η εκπομπή «Φως στο...

Χωροταξικό ΑΠΕ: Πλάκα μας κάνουν!

Κέρδη και ζημιές από πειράματα δημοκρατίας μπορούσαν να μετρούν...