19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: +ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Γ. ΓΑΛΑΝΑΚΗ – “Των γονιών μου Γη ιερή και πώς να σου ξεχάσω”

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

«Τα πάντα ρει» (Ηράκλειτος). Λόγια σοφά, διαχρονικά. Ερχόμαστε. Παρερχόμαστε. Αφήνομε σημάδια στο πέρασμά μας. Ευτυχία, θησαυρός να είναι όμορφα κι ευλογημένα.

Μια ευλογημένη ευκαιρία να αναφέρω τα παραπάνω είναι η αξιέπαινη έκδοση από το ευαγές και κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» Αποκορώνου με τα γραπτά του σοφού Ιεράρχη μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου: «Των γονικών μου Γη ιερή και πώς να σου ξεχάσω». Μια αλησμόνητη φωτισμένη ψυχή, γεννημένη για στοχασμό,  υπερβάσεις και έργα. Λόγος και Πράξη. Φλόγα και δημιουργία. Δεν φθάνουν μόνο οι στοχασμοί, που είχε πολλούς κι αγιοφώτιστους ο μέγας  Δάσκαλός μας και Επίσκοπός μας Ειρηναίος.
Όπως δεν μπορούμε να παραβλέψομε το τεράστιο κοινωνικό και παιδαγωγικό του έργο, έτσι δεν μπορούμε να λησμονήσομε τον πύρινο και θεόπνευστό του λόγο με αξιοθάυμαστη λογοτεχνική επένδυση. Από έφηβος την εθαύμαζα και την «ρουφούσα» κυριολεκτικά. Κι αν τώρα, χάριτι Θεού, μπορώ να γράφω δύο σειρές, χωρίς φυσικά να φθάνω ούτε στο χιλιοστό του, το οφείλω σ’ αυτόν και πάντα θα τον ευγνωμονώ. Όπως επίσης επαινούμε την εργώδη αυτή έκδοση, που το μεγάλο φορτίο είχε ο ανεπανάληπτος και μονάκριβος πνευματικός φάρος του τόπου μας, και πολύ κοντά στον μακαριστόν Γέροντά μας Ειρηναίο, λίαν  αγαπητός, δάσκαλος και λαογράφος κ. Σταμάτης Αποστολάκης. Ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τι θησαυρόν έχομε!

Είναι καταπληκτικά τα κείμενά του και αξιέπαινη η υπεύθυνη επιμέλειά του της  πολύτιμης αυτής έκδοσης. Μεγάλη και επίπονη η άψογη αποδελτίωση των κειμένων του μεγάλου ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, που δημοσιεύτηκαν  στην εφημερίδα «Φωνή του Αποκορώνου».

Στον χαιρετισμό στην έκδοση από Δ.Σ  και τα μέλη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» , δημιούργημα του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου και με το συγκινητικό γράμμα της οικογένειας Γαλανάκη μπαίνομε στο κεφαλαιώδες και μνημιώδες περιεχόμενο του βιβλίου, τονιζομένου του Κεντρικού άξονα των υπέροχων κειμένων του αγιασμένου Γέροντα, που, όπως προαναφέρομε, δημοσιεύτηκαν στην «Φωνή του Αποκορώνου» από το 1978 – έως το 2007: «Η πλούσια θεματολογία, όπως αναφέρεται στο κείμενο, περιέχει στοιχεία από τη χριστιανική ηθογραφία που παραπέμπουν στις περιγραφές του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και από αυτοβιογραφικές αναφορές που κάνουν τον αναγνώστη σε μια δεύτερη ανάγνωση να διαβάζει τον Νίκο Καζαντζάκη. Με κεντρικό άξονα θεματολογίας του τη μητρώα γη, τον Αποκόρωνα, ο Ειρηναίος Γαλανάκης μιλά με τους ζευγάδες στις Χαλέπες, ακούει τα σπερνά από τα γύρω ξωκκλήσια και βιγλίζει από την Αγία Σοφία τις αντικρινές Μαδάρες. Ο λόγος των κειμένων αυτών εκλαϊκευτικός και εύληπτος και  συνάμα αυστηρός και αφυπνιστικός θα  συγκινήσει βαθιά τον αναγνώστη και θα τον κάνει να αναστοχαστεί τις δικές του ρίζες και το δικό του προορισμό».

Λόγια ουσιώδη και περιεκτικά, συναισθήματα και βιώματα που έφθασαν στα μύχια της καρδιάς μας και ξαναζήσαμε την μεγάλη ψυχή, τον μεγάλο Ειρηναίο, που χάραξε έναν πρωτόγνωρο δρόμο, και χαρά σ’  όσους τον περπάτησαν.

Τι να πει κανείς για τις «Προλογικές σημειώσεις του χαρισματικού και ομορφόποιου κ. Σταμάτη Αποστολάκη. Ό,τι και να γράψω δεν θα μπορέσω καν ν’ αγγίξω το μεγαλείο, την αξιωσύνη του και την πλούσια εμπειρία του κοντά σον σοφό και λογιώτατο μεγάλο Ιεράρχη Ειρηναίο. Σταματώ, συγκινησιακά, στα λόγια της μακαρίτισσας  της μητέρας του μακαριστού Σεβ. Ειρηναίου προς αυτόν, λεγμένα με πολλή συγκίνηση και αγάπη για την γενέτειρα: «… Κάμε, παιδί μου, απού να ‘χεις την ευχή μου, και πράμα για τον Αποκόρωνα!…»

Και έγινε η εκκλησία Αγία Σοφία, στο όνομα της μάνας του, και το διπλανό της Ίδρυμα κι ένα μικρό σπιτάκι παραδίπλα για την ανάπαυσή του.

Χάρισε στον Αποκόρωνα το υπέροχο και πάντα ανοιχτόκαρδο Ίδρυμα εις ανάμνηση του μακαριστού  και οραματιστή Μητροπολίτη Ειρηναίου και προς συνεχή και πολύπλευρη προσφορά πανθομολογούμενη και την οποία όλοι, και από όποια θέση, και τρόπο, όπως την αγορά αυτού του υπέροχου βιβλίου, τα έσοδα του οποίου θα πάνε για το έργο του Ιδρύματος. Αξίζει κάθε θετικής ανταπόκρισης.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ένα αποθησαύρισμα μια γλυκύφθογγη φωνή του λατρεμένου μας Επισκόπου, ευχαριστούντες, συγχαίροντες και επαινούντες για την έκδοση , που τόσο μίλησε, και θα μιλεί, στην καρδιά μας, στην οποία είναι θρονιασμένος ο Γέροντας μας, αείφωτος και ουρανοδρόμος Σεβ. Ειρηναίος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...