19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση 4 βιβλίων του Δρ. Ηλία Μαζοκοπάκη, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής ΝΝΚ

Ημερομηνία:

Γράφει ο Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Γεωργιλάς *

Με μεγάλη χαρά ήδη από την περίοδο της Αναστάσεως του Κυρίου μας αλλά και λίγο μετά που μου απεστάλησαν 4 εξαιρετικά βιβλία , τιμή για την ελαχιστότητά μου, από τον εξαιρετικό άνθρωπο , επιστήμονα θετικών και θεωρητικών επιστημών, Διευθυντή ήδη και Πλοίαρχο ιατρό , Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής ΝΝΚ , Δόκτορα και επί πλέον Διδάκτορα, πτυχιούχο Θεολογίας , φίλο από τα παλιά, κύριο Ηλία Μαζοκοπάκη , εκλεκτό τέκνο των Χανίων και ιδίως της επαρχίας Κισσάμου. Συγγραφέας ιατρικών και θεολογικών δοκιμίων , πολλαπλών δημοσιεύσεων που έτυχαν απηχήσεως στους θεολογικούς, ιατρικούς και όχι μόνο κύκλους. Τούτο διότι εις πολλά γραφόμενα ο συγγραφέας , αγαπητός Ηλίας γίνεται προσιτός εις όλους. Συνδυάζει θεολογική-πατριαρχική παρουσίαση με την ιατρική επιστήμη. Γιατί όχι; Γνωρίζουμε παλαιούς και νεότερους πατέρες της εκκλησίας αλλά και απλούς συγγραφείς  που κάνουν συγκερασμό αυτών .
Τα τέσσερα υπέροχα βιβλία είναι τα εξής:

  • Το πρώτο βιβλίο 2020 Έκδοση, με τίτλο : « Η συνδυασμένη κατανάλωση οίνου και ελαίων στα περί Νηστείας Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μια θεολογική ιατρική προσέγγιση» .

Ο συγγραφέας τονίζει την σημαία της ψυχο-σωματικής υγείας των ανθρώπων και την μακροβιότητά τους. Η σωστή διατροφή βασικός παράγων. Μιλάει για παράχρηση, κατάχρηση τροφής , παραθέτοντας αγιογραφίες και πατριαρχικά κείμενα λίαν επιτυχή. Νηστεία, πρότυπο Νηστείας Χριστού και πειρασμών.  Έπειτα ο ιατρός Ηλίας Μαζοκοπάκης αναλύει την λειτουργία της γαστρός μας και τις παρενέργειες με ιατρικούς όρους αλλά ωφέλιμοι για την ζωή μας και την υγεία μας.

  • Το δεύτερο βιβλίο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής , εκδ.2021 με τίτλο: «Το Ψυχοσωματικό Στρες του Θεανθρώπου Χριστού στον Κήπο της Γεθσημανή, Θεολογική και ιατρική προσέγγιση». Υπέροχα προσωπικά σημειώματα επωνύμων. Ο Ιησούς  στον κήπο της Γεθσημανή –αγωνία- διάλογος με τον Πατέρα , προδοσία Ιούδα , πλούσιες οι παραπομπές και τεκμηριωμένες . Θεολογικοί όροι : Φύσεις Χριστού. Προγνώριζε τα επερχόμενα ο Ιησούς αλλά …υπάκουε. Ενίσχυση με προσευχή, την περίφημη Αρχιερατική (Ιωάννης). Ιατρική τώρα ανάλυση: Στρες.  Παράπονο Χριστού στους μαθητές . Ανθρώπινα γεγονότα που αγγίζουν ιατρικά δεδομένα. Συνδρομά , «ραγισμένη καρδιά» , συναισθηματισμός και άριστες περιγραφές.
  • Το τρίτο βιβλίο εκδ.2022 με τίτλο : «Η Χολέρα Στην Ιπποκρατική Συλλογή Και Την Αγία Γραφή». Σε αυτό το σύγγραμμα ο αγαπητός Ηλίας, καταφέρνει να μεταφέρει την ασθένεια – μάστιγα από την σκοπιά του θεολόγου ιατρού. Από τον Ιπποκράτη αφού αναλύει την λέξη χολέρα «χολέρα ή χολή», εντόσθια , έντερα-χλόη , χλωρός, παλινδρόμηση. Πολλές οι έννοιες. Ονόματα, γεγονότα, φαρμακευτή και θεραπευτική αναφορά. Μετά αναφέροντας την Παλαιά Διαθήκη , λαός Ισραήλ , πτώση ανθρώπου , Πατέρας, Εκκλησία , αδικία , παρενέργειες αμαρτίας, παρεκτροπές των ανθρώπων και ασθένεια. Ιπποκρατική – Ιατρική –  με θεολογική συνάντηση.
  • Το τέταρτο υπέροχο δοκίμιο – βιβλίο εκδ. 2022 με τίτλο : «Το Μάννα της Ερήμου, Θεολογική και Ιατρική Προσέγγιση» . Πρόλογος αξιόλογων ανθρώπων , παράθεση αγιογραφικών λίαν εύστοχων κειμένων από Παλαιά Διαθήκη , εξ’ ου Μάννα Ερήμου αλλά και καινοδιαθηκικών , όχι απλοποίηση τροφών, το κεντρικό θέμα . Υπέροχοι λόγοι Χρυσόστομου και άλλων. Το Μάννα παράδοξη τροφή για τους Ισραηλίτες στην έρημο , εξ’ ουρανού «ώσει κόριον λευκό , ώσει πάγος της γης». Φύλαξη αυτού , 40 έτη τροφής των εβραίων . Έρχεται ο Ιησούς μετά και λέει : « Ο τρογών μου την σάρκα … εν εμοί μένει».  Το Μάννα φέρνει το Σωτηριολογικό γεγονός της ενανθρωπήσεως του Θεού και Λόγου Ιησού Χριστού. Μάννα, εντολές, λίθινες πλάκες, ράβδος Ααρών, Θεία Ευχαριστία , Αίμα Κυρίου, Ουράνιο Μάννα θεόσταλτο – σε εμάς , η Θεία Κοινωνία παραδομένη από τον Κύριο. Ιατρική προσέγγιση – όροι παθολογίας , οργανισμού , λειτουργίας , όροι Ιατρικοί , παρατίθενται με επιτυχία και τεκμηρίωση , με πλούσια βιβλιογραφία.

Ευχαριστούμε όλοι εμείς και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά , τον φίλο μου, Ιατρό, Θεολόγο, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής ΝΝΚ Δρ. Ηλία Μαζοκοπάκη για την προσφορά του. Ευχόμενος τα βέλτιστα , την ευλογία του Κυρίου μας να τον ενδυναμώνει και να μας προσφέρει και άλλα συγγράμματα διαφωτιστικά και να αποσπούν στην ενημέρωσή μας σε Ιατρικά και Θεολογικά θέματα. Τέτοιες προσωπικότητες σαν του κ. Ηλία Μαζοκοπάκη είναι για μας ηλιαχτίδα αισιοδοξίας για την ψυχοσωματική μας ισορροπία που τόσο μας χρειάζεται να την κατέχουμε , ιδίως την σήμερον εποχή.

* Συντ. Καθηγητής , πρώην Ιεροκήρυκας Πολεμικής Αεροπορίας και Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...