20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Αρχιμ. Ιγνάτιου Θ. Χατζηνικολάου «Αγιολογικόν Λειμωνάριον» – Γνωριμία με τους Αγίους μας

Ημερομηνία:

Έλαβα το νεοκδοθέν βιβλίο σας, αγαπητές και πολυσάβαστε Γέροντα, έργο της καρδιάς και των χεριών σας και πολύ σας ευχαριστώ και σκέφτηκα: Ο π. Ιγνάτιος μέσα στο ερημητήριό του, στην καρδιά της πόλης, αλλά μακριά από το βουητό και την παραζάλη, προσεύχεται, μελετά, γράφει και προσφέρει στον κόσμο, πίστη, υπομονή, ταπεινότητα, γνώση και προσευχή.

Ο π. Ιγνάτιος που αξιοθαύμαστα υπομένει τα προβλήματα της υγείας του, ζει και εφαρμόζει το «λάβε βιώσας» όμως η διδαχή του μέσα από τα συγγράματά του και τα άρθρα του στον Τύπο, τον κάνει πασίγνωστο και παρόντα στις δυσκολίες, τις θλίψεις, τα βάσανα και τις χαρές των ανθρώπων. Συμβουλεύει, παρηγορεί, επαινεί, και στηλιτεύει τα στραβά και τα παράξενα από όπου κι αν προέρχονται.

Ξεφυλλίζοντας το «αγιολογικός λειμωνάριον» την γνωριμία με τους αγίους της εκκλησίας διάβασα και γνώρισα αγίους, οσίους και μάρτυρες, άγνωστους στους περισσότερους, γνωστούς όμως στον Θεό αναπαυομένους στο φως και στο έλεός Του.

Θυμήθηκα τον Αλεξ. Παπαδιαμάντη και το διήγημά του «Φτωχός άγιος». Φτωχοί και άγνωστοι άγιοι που δεν έχουν ούτε ακολουθία, ούτε απολυτίκια, που δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά τους, περιλαμβάνονται στις δέλτους του Θεού και η εκκλησία σ’ όλες ανεξαιρέτως τις ιερές ακολουθίες μνημονεύει «πάντων των Αγίων τω Θεώ ευαρεστησάντων» και ζητά την πρεσβεία τους και τη μεσιτεία τους στην αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους.

Πιστεύω πως και το καινούργιο πόνημα του π. Ιγνατίου θα ωφελήσει τους αναγνώστες, και εκείνους που έχουν σπάνια ονόματα και δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο άγιος που φέρουν το όνομά του και εκείνους που θέλουν να μάθουν τους αγίους της εκκλησίας είτε για να ζητούν την πρεσβεία τους, είτε γιατί είναι φιλομαθείς και θέλουν να πλουτίσουν τη γνώση τους για να διηγούνται, να διακρίνουν και να μαρτυρούν.
Στον σεβαστό συγγραφέα, αρχιμανδρίτη, προηγούμενο, και πρ. Λυκειάρχη εύχομαι από καρδιάς υγεία, δύναμη και υπομονή για να εξακολουθήσει να προσφέρει στο πλήρωμα της εκκλησίας τη διδαχή του, τη συμβουλή του, την γνώση του και την αγάπη του για τους ανθρώπους, τους αγίους και τον Θεό.

Ι.Σ. Μαυρομμάτης
Δάσκαλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...