18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΘΕΜ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Θεολόγου – τ. Λυκειάρχου – ιεροκήρυκος Αγιολογικόν Λειμωνάριον

Ημερομηνία:

Γράφει ο Δημήτρης Κ. Τυραϊδής*

Ξεδίπλωσε πάλι τις σελίδες της σκέψης του ο πατέρας Ιγνάτιος και βουτώντας την πολυκέλαδη γραφίδα του στο καλαμάρι της καρδιάς του, έφερε στον φως της δημοσιότητας το 27ο βιβλίο του με τον τίτλο «ΑΠΟΛΟΓΙΚΟΝ ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ: Γνωριμία με τους Αγίους μας».

Αυτή τη φορά ο πατέρας Ιγνάτιος με περίσσια αγάπη και με τεράστια υπομονή και επιμονή αναμοχλεύοντας επί σειρά ετών διάφορα βιβλία και συναξάρια, βρίσκει και φέρνει στο φως Αγίους και Αγίες που τα ονόματά τους δεν είναι πολύ γνωστά στους χριστιανούς και για πολλούς αγίους το βίο τους που είναι τελείως άγνωστος.

Η έρευνα του φωτισμένου συγγραφέα δεν σταματάει όμως εκεί. Ακούραστος ψάχνει και βρίσκει την ακριβή ημερομηνία που γιορτάζει ο κάθε άγιος και αγία και πάρα πολλές άλλες λεπτομέρειες για τον μαρτυρικό βίο τους πολλές φορές, πότε έζησε, που γεννήθηκε κ.α.π.

Να τι μας γράφει ο συγγραφέας για την Αγία Αγαθοκλεία. Εδώ πρέπει να πω ότι εγώ τυχαία διάλεξα την παραπάνω αγία. Η αγία μάρτυς Αγαθοκλεία, μας λέει ο πατέρας Ιγνάτιος ήταν κόρη ενός χριστιανού ονόματι Νικολάου. Η γυναίκα του όμως ήταν άπιστη και ασεβής και τιμωρούσε την αγία με ανείπωτη βαρβαρότητα με σκοπό να την κάνει ν’ απαρνηθεί τον Χριστό και να προσκυνήσει τα είδωλα. Όμως το πολυπόθητο αποτέλεσμα που επιθυμούσε να πετύχει η άπιστη δεν ερχότανε και στο τέλος από την οργή της την κατάκαψε κι έτσι η Αγία Αγαθοκλεία, αυτή η μάρτυς μετέστη μετά των λοιπών Αγίων στα ουράνια σκηνώματα. Η Αγία Αγαθοκλεία εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πατέρας Ιγνάτιος στο πόνημά του αυτό, αποκαλύπτει πάρα πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή και τον βίο περίπου εκατό Αγίων κάτι που για να το πετύχει αυτό κάποιος πρέπει να είναι προικισμένος, εκτός των άλλων, με τεράστια θέληση και υπομονή, κάτι βέβαια που στον συγγραφέα μας τα δώρα τούτα του θεού μας περισσεύουν.

Με όλες αυτές τις λεπτομέρειες ο συγγραφέας βοηθάει εκείνους μου έχουν ονόματα σπάνια και όχι πολύ γνωστά π.χ. ο έχων το όνομα Αριστοκλής θα μάθει, αν δεν το γνωρίζει, ότι εορτάζει την 23 Ιουνίου και που την ίδια μέρα εορτάζει και ο Άγιος Δημητριανός διάκονος και ο Αθανάσιος Αναγνώστης. Επίσης θα μάθει για τον Άγιο, πότε γεννήθηκε, που γεννήθηκε, ποιός τον καταδίωξε, πως γλίτωσε κ.λπ. όσον αφορά τον άγιο που έχει το όνομά του.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι για να καταγράψει κανείς τις μύριες λεπτομέρειες κι αναφορές του συγγραφέα για όλους τους Αγίους του βιβλίου του, δεν είναι δυνατόν, γιατί θα χρειαζότανε να γράφει πολλές μέρες, έχοντας συγχρόνως απεριόριστο χώρο στη διάθεσή του, κάτι που είναι αδύνατο να τον εξοικονομήσει στις στήλες της όποιας εφημερίδας.

Τελειώνοντας την ταπεινή τούτη αναφορά μου όσον αφορά το βιβλίο του πατέρα Ιγνάτιου, αισθάνομαι την ανάγκη να πω κι από τούτη τη θέση ότι ο εν λόγω συγγραφέας υπήρξε μαζί με τον αείμνηστο ποιητή – συγγραφέα Νίκο Μαραγκουδάκη οι πρώτοι μου δάσκαλοι, στο ξεκίνημα της λογοτεχνικής μου διαδρομής. Ευχαριστώ δε το μεγαλοδύναμο που τους έφερε κοντά μου. Ήταν εκείνοι που με την αμέριστη συμπαράστασή τους και την απέραντη αγάπη τους, που σκόρπισαν τις όποιες ομίχλες και τις αμφιβολίες μου που με δυσκόλευαν, να βαδίσω με θάρρος στα μονοπάτια των γραμμάτων και της λογοτεχνίας γενικότερα. Με δυο λόγια ακούμπησα στα φτερά τους και πέταξα.

Τέλος αγαπητοί μου αναγνώστες ανεπιφύλακτα σας παροτρύνω να αποκτήσετε το παραπάνω βιβλίο πάση θυσία. Έχετε πολλά να διδαχτείτε από αυτό.

Πατέρα Ιγνάτιε δέξου τα θερμά μου συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ που για μια ακόμη φορά με τίμησες χαρίζοντάς μου το βιβλίο σου αυτό. Παρακαλώ δε το θεό να σου δίνει δύναμη για πολλά χρόνια ακόμα, χαρίζοντάς μας το φως της σοφίας σου μέσα από τις σελίδες κι άλλων πολλών ακόμα βιβλίων σου.

*συγγραφέας – ποιητής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...