15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Βιβλιοπαρουσιαση: “Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής”

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 22 Μαϊου, στην Κατάληψη Rosa Nera και ώρα 20: 30, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, η Terra Verde και η συνέλευση της Κατάληψης Rosa Nera, φιλοξενούν το συνεργατικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες και τους εργάτες του εργοστασίου της Αυτοδιαχειριζόμενης Βιο.Μετ για την παρουσίαση του βιβλίου: “Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής” του Αντρές Ρουτζέρι,

Με ομιλητές:

– το Χρήστο Μανούκα, από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες

– το Μάκη Αναγνώστου, εργαζόμενο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ

Το βιβλίο είναι μια μελέτη των περίπου 300 επιχειρήσεων, όπου οι εργάτες και οι εργάτριες στην Αργεντινή κατέλαβαν και διαχειρίστηκαν οι ίδιοι/ ες ως “ρεκουπεράδος” τις επιχειρήσεις που κλείνουν τα αφεντικά την περίοδο μιας μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Η κίνηση των επανακτήσεων στην Αργεντινή ξεκίνησε ως συλλογική δράση αυτο/οργάνωσης με σκοπό την επιβίωση, κατά την περίοδο της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου στις παραγωγική διάρθρωση της χώρας.

Οι κινήσεις κατάληψης και εργατικής επανάκτησης και λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων με όρους αυτοδιαχείρισης ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα από τη συνάντηση τους με τα κοινωνικά κινήματα. Η σημαντική ιστορία της κατάληψης των μέσων παραγωγής από τους εργάτες, η αλληλεγγύη και οι αντιστάσεις τους στις ορέξεις των αφεντικών αποτελούν ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αγώνων της εργατικής τάξης.

Ο εργατικός έλεγχος κατέλαβε υλικά κατεστραμμένες από τους μπράβους των εργοδοτών υποδομές και δίνει έναν ταξικό, νομικό και κοινωνικό αγώνα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ekdilosi_biome2

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...