Categories: ΘΕΣΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Τα τρία φίδια – Φιλαργυρία, φιληδονία, φιλοδοξία»

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης  κ. Φιλόθεος Γεωργιλάς
Καθηγητής

Ένα ακόμη βιβλίο είχα την τιμή και την  ευλογία να λάβω από το σεβαστό μου καθηγητή και πατέρα Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Π. Ιγνάτιο. Με τη χαρά του Θεού και τη προστασία της Παναγίας ο Π. Ιγνάτιος μας προσφέρει το 25ο βιβλίο της αρχής γενομένης από το 1967!! Βιβλία όλα με πατρικό, αγιογραφικό και κοινωνικό περιεχόμενο, γεμάτο με πολλά μηνύματα σωτηρίας, αφύπνισης και αγωνιστικότητας στην δύσκολη εποχή μας ειδικά με τις πολλές προκλήσεις το νέο του βιβλίο είναι το πλέον επίκαιρο. Επιτυχημένος ο τίτλος: Τα τρία φίδια ακολουθούν 3φ – φιλαργυρία, φιληδονία, φιλοδοξία. Δυστυχώς και τα 3 μάστιγα της εποχής μας. Ο πολυγραφότατος Π. Ιγνάτιος με μεγάλη επιτυχία αναφέρεται στο καθένα χωριστά με παράθεση αγιογραφικών, πατερικών αλλά και δανειζόμενος από άλλα πονήματα αξιόλογων συγγραφέων.

Στη φιλαργυρία ο Π. Ιγνάτιος αναφερόμενος χρησιμοποιεί τη σοφία σειράχ «ο άνθρωπος πρέπει να είναι φιλόχριστος και όχι φιλόχρυσος!!» αλλά και τον λόγο του Αγίου Πορφυρίου του νέου «Να εργαζόμαστε ως αθάνατοι και να ζούμε ως ετοιμοθάνατοι». Πολλά επίσης κείμενα παρατίθενται από πατρικές πηγές και το Γεροντικό. Ο πλούσιος δεν καταδικάζεται, αλλά η κακή και η άδικη χρήση ζήτησης του πλούτου. Αναφερόμενος στο δεύτερο φίδι τη φιληδονία τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες της θεραπείας και εγκράτειας. Αναφέρεται στη θλιβερή σημερινή πραγματικότητα και στην ανάγκη να συνέλθουμε όλοι μας. Ποιμένες, ποιμενόμενοι, Άρχοντες, αρχόμενοι, Γαστριμαργία, φιλαυτία, υπερηφάνεια, καταστροφικές για κάθε άνθρωπο.

Τέλος το τρίτο μέρος τη φιλοδοξία ο σεβαστός μας Π. Ιγνάτιος αναφέρει τις καταστροφικές συνέπειές της. Εγωισμός, κενοδοξία, υπηρηφάνεια αναλύονται εμπεριστατωμένα με τη χρήση πολύ επιτυχημένων κειμένων. Από το 4ο κεφάλαιο ο συγγραφέας παραθέτει τη πρόληψη θεραπείας. Πολύ διδακτική παράθεσης του Μεγάλου Κανόνος Ανδρέου Κρήτης, αλλά και της κλίμακος του Αγίου Ιωάννη Σιναϊτη. Οι άγγελοι φύλακες μας στη πορεία μας. Ο θεός μας αγαπά και μας προστατεύει. Στο χέρι μας είναι να αποδεχτούμε αυτή την αγάπη. Στον επίλογο τονίζεται ότι έχουμε τα μέσα μετά τους Αγγέλους «Προσευχή, νηστεία, Θεία Κοινωνία, μυστήρια, αυτογνωσία, μετάνοια, εγκράτεια, ταπείνωση, φιλανθρωπία και ελεημοσύνη». Η ζωή του χριστιανού είναι ένας διαρκής αγών.

Ευχαριστούμε πολυσέβαστε γέροντα πατέρα Ιγνάτιε. Ο θεός να σας ενδυναμώνει και να σας χαρίζει υγεία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

1 day ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

1 day ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

1 day ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

1 day ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

1 day ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

1 day ago

This website uses cookies.