15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη: Το καλό παράδειγμα των κτηνοτρόφων των Ανωγείων

Ημερομηνία:

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Δ/νση Δασών Ρεθύμνου, το Δήμο Ανωγείων και το Πολυτεχνείο Κρήτης συνέβαλαν στη δημιουργία του 8ουΜικρο-Αποθέματοςτου ΔίκτυουΜικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτηςμε σκοπό την προστασία του φυτούHorstrisseadolinicolaστην περιοχή ‘Πετραδολάκια’ του Δήμου Ανωγείων.

Το Horstrissea dolinicola είναι ένα σημαντικό ενδημικό της Ελλάδας καθώς φύεται μόνο στον Ψηλορείτη (Ίδη) στην κεντρική Κρήτη σε περίπου 1.500 m υψόμετρο, και πουθενά αλλού στον πλανήτη το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το Horstrissea dolinicola ανθισμένο

Μετά τη δημιουργία του Μικρο-Αποθέματος, η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ συνεχίζει τις δράσεις διατήρησης του φυτούέως το 2022, με διάφορες δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών MohamedbinZayed (MbZ)(περισσότερες πληροφορίες στο:https://www.speciesconservation.org/case-studies-projects/horstrissea-dolinicola/23456).

Η επιτυχία αυτών των δράσεων οφείλεται, κυρίως, στην ευαισθησία των νέων κτηνοτρόφων της περιοχής των Ανωγείων οι οποίοι εμπράκτως συμβάλουν στη διατήρηση του φυτού καθώς αποδέχτηκαν και συνέβαλανστη δημιουργία του Μικρο-Αποθέματος στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα,απομάκρυναν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποδέχτηκαν τα διαχειριστικά μέτρα διευκολύνοντας, έτσι, την εγκατάσταση πειραματικών επιφανειών. Πλέον, στο δεύτερο έτος του Προγράμματος αυτή η υποστηρικτική στάση παραμένει.Η όλη προσπάθεια αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης που αποδεικνύει ότι ο πρωτογενής τομέας και η διατήρηση της Βιοποικιλότητας μπορούν να συμπορευθούν μέσω αλληλοενημέρωσης, συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Περίφραξη μικρής πειραματικής επιφάνειας για μελέτη του φυτού Horstrissea dolinicola.
Ενημερωτική ταμπέλα για το Μικρο-Απόθεμα του φυτού Horstrisseadolinicola

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ