14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Ημερομηνία:

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν πριν λίγες ημέρες στο όρος Αράκυνθος της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο δράσης για την ενίσχυση του πληθυσμού του Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τρία είδη γυπών (Όρνιο, Μαυρόγυπα, Γυπαετό), το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας
Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης απαιτήθηκε η συνεργασία πολλών φορέων: η αρχική περισυλλογή των εξουθενωμένων πουλιών έγινε με την ευθύνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που ανέλαβε και τη μεταφορά των πουλιών στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φροντίδα και τη μεταφορά τους στον ειδικό κλωβό προσαρμογής που έχει κατασκευάσει η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Μετά από προσαρμογή λίγων εβδομάδων στο νέο τους περιβάλλον, στα τρία πουλιά τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, με σκοπό τόσο την παρακολούθηση της ομαλής ένταξής τους στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τις περιοχές που χρησιμοποιούν οι γύπες για τροφοληψία και κούρνιασμα.

Η επιλογή της απελευθέρωσης μικρού αριθμού νεαρών όρνιων με προέλευση από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί δράση που προέκυψε μετά από επιστημονική ανάλυση των στοιχείων για τους υφιστάμενους πληθυσμούς του είδους στις δύο περιοχές. Παρά την ελαφριά πληθυσμιακή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός των αναπαραγωγικών ζευγαριών όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει κρίσιμα χαμηλός (λιγότερα από 50 ζευγάρια), ενώ αυτός της Κρήτης βρίσκεται σε πολύ πιο ευνοϊκή κατάσταση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά επιτυχή έκβαση των προηγούμενων πιλοτικών απελευθερώσεων που είχε πραγματοποιήσει ο τοπικός πρώην Φορέας Διαχείρισης (νυν ΜΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ), το πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA συνεχίζει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης σημαντικής δράσης. Τα πρώτα δεδομένα, μάλιστα, από τους δορυφορικούς πομπούς δείχνουν πως σε διάστημα μόλις 10 ημερών τα τρία πουλιά έχουν ήδη ενταχθεί στον τοπικό πληθυσμό όρνιων στα Ακαρνανικά Όρη!

Για να τιμηθεί η συμβολή της Κρήτης στις προσπάθειες ενίσχυσης του ηπειρωτικού πληθυσμού του όρνιου, στα τρία πουλιά δόθηκαν ως ονόματα Κρητικά τοπωνύμια, που σχετίζονται με περιοχές σημαντικές για τους γύπες: «Γιούχτας» και «Κέδρος», από τους δύο ορεινούς όγκους της κεντρικής Κρήτης και «Μυρσίνη», από το ομώνυμο χωριό της Σητείας, στις βόρειες πλαγιές της Θρυπτής.

Στη δράση απελευθέρωσης παρευρέθηκαν, εκτός από τα εμπλεκόμενα στελέχη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, ο Προϊστάμενος και στελέχη του Δασαρχείου Μεσολογγίου, καθώς και ο Συντονιστής και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή άφιξη κρουαζιερόπλοιων στη Σούδα με 4.746 επιβάτες

Συνολικά 4.746 επιβάτες έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι...

Η Ντόρα, το Κόσοβο και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι αποφάσεις Ευρωπαϊκών Οργανισμών, ακόμη και όταν αφορούν σε...

Νέα στοιχεία για τον νεκρό φαντάρο στη Ρω – “Καθάρισαν τον χώρο πριν γίνει έρευνα”

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις παρουσίασε η εκπομπή «Φως στο...