19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

“Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!”: Η λίμνη του Κουρνά από ψηλά και οι πολλοί μύθοι που την περικλύζουν | Bίντεο

Ημερομηνία:

Αναμφίβολα τα νερά της λίμνης από την πρώτη κιόλας ματιά προκαλούν δέος γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίς πυθμένα.

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.

Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν.

Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!».

Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.

Επίσης ένας μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει.

Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.

Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.

Ωστόσο, τι σημαίνει ο Κουρνάς και από πού πήρε το όνομά της η λίμνη;

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται να ήταν αφιερωμένος στον Ίππο ή και στην Κόρη. Τα ονόματα αυτά έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνας.

Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει «λίμνη» ή «λουτήρας» και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης «κρουνό».

Όπως και να έχει, η λίμνη του Κουρνά είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός -προστατευόμενος από το πρόγραμμα Νatura- που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες… με ή χωρίς τη στοιχειωμένη νεράιδα…

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=R6fUy8vQ2iw”]

"google ad"

e-kritikos.blogspot, cretanbeaches.com, neatv.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους: Διακόπτονται οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...