24.8 C
Chania
Tuesday, July 2, 2024

Βραβείο… Ευρωπαίου Πολίτη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος I.J.F.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοπιήθηκε εκδήλωση για την απονομή μεταλλίου στους φετινούς νικητές του βραβείου ευρωπαίου πολίτη για το 2015.

Το βραβείο ευρωπαίου πολίτη απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1988, αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των χωρών μελών της Ε.Ε.

Οι εθνικοί νικητές του βραβείου για το 2015 είναι:

1). Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ)

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού με σύνθημα “Κανείς μόνος στην κρίση” και με τη συνεργασία και στήριξη του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης, ξεκίνησε την λειτουργία του στις 15 Δεκεμβρίου 2011. Περισσότεροι από 270 εθελοντές εργάζονται εθελοντικά, με βασικό σκοπό να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους / άνεργους και άπορους συμπολίτες μας, κάνοντας ουσιαστικά πράξη την υπέρβαση του ΕΓΩ με το ΕΜΕΙΣ. Δεν αποτελεί σκοπό του Κοινωνικού Ιατρείου να υποκαταστήσει δομές του συστήματος υγείας ή την πολιτεία. Τουναντίον με την δράση του επιδιώκει να προσφέρει αξιοπρέπεια, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στους περισσότερο πληττόμενους και παράλληλα εν δυνάμει προστασία της δημόσιας υγείας μέσα στη δίνη της κρίσης που βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία. Κανείς από το προσωπικό του Ιατρείου δεν αμείβεται και δεν έχει ιδιαίτερα δικαιώματα. Το ΜΚΙΕ δεν δέχεται χρηματικές δωρεές παρά μόνο υποστήριξη σε εργασία και είδη (φάρμακα, μηχανήματα, βρεφικό γάλα, πάνες). Δεν αποτελεί ΜΚΟ και δεν χρηματοδοτείται από πουθενά.

Οι ειδικότητες που προσφέρουν σήμερα εθελοντικά τις υπηρεσίες τους είναι: ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ- ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ, ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ, ΩΡΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ. Ακόμη πλήθος ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικών καλύπτουν εργαστηριακές εξετάσεις και άκρως επείγουσες επεμβάσεις. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων στο ιατρείο έχει ξεπεράσει τις 36.000 στα τρία χρόνια λειτουργίας.

2). Η «Κοινωνική Κουζίνα» – Ο Άλλος Άνθρωπος

Η Κοινωνική κουζίνα μαγειρεύει, καθημερινά, φαγητό για ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δεν ντρέπονται γι αυτό, καθώς βρίσκονται όλοι μαζί σε μια γιορτή επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Κάθε μέρα, σε κάποιο διαφορετικό σημείο της πόλης, στήνεται η εστία υγραερίου με το καζάνι και το φαγητό ετοιμάζεται, μέσα σε λίγα λεπτά. Στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μέσα από την δράση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με αυτή ό,τι χρήματα περισσεύουν από το ταμείο, καθώς και από τα διάφορα δρώμενα που γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές. Η Κοινωνική Κουζίνα – ο Άλλος Άνθρωπος ξεκίνησε από τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, πριν λίγα χρόνια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να μπει στη διαδικασία να μετουσιωθεί σε μια Μ.Κ.Ο. για τους ανέργους και τους αστέγους. Επίσης στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μεσα απο την δράση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δράση της κουζίνας,οτι χρήματα περισευουν απο το ταμείο, (30-40 ευρώ τον μήνα) καθώς και από τα διάφορα δρώμενα που θα γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές! Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας Ό Άλλος Άνθρωπος είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κρήτης, στα Χανιά – Μια γιορτή με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο...

Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα

Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα...

Πολάκης: Για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς

Με αιχμές για την «ενιαία Κεντροαριστερά», την ηγεσία του...

Επετειακή εκδήλωση στο μνημείο της Καλής Συκιάς

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η ΤΚ Καλής Συκιάς ,...