21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Βραδιά Μνήμης για τον Χανιώτη ποιητή, συγγραφέα και εκπαιδευτικό Νίκο Μαραγκουδάκη

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Σύλλογος για την Ελληνική Γλώσσα διοργανώνουν Βραδιά Μνήμης για τον Χανιώτη Ποιητή, Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό Νίκο Μαραγκουδάκη, με τίτλο: “Με της ψυχής τα μάτια” την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, ώρα 8.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ο ποιητής, συγγραφέας και δάσκαλος Νίκος Μαραγκουδάκης πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων του 2014 σε ηλικία 85 ετών. Ο Νίκος Μαραγκουδάκης δίδαξε πολλές γενιές μαθητών στα Χανιά και υπήρξε ένας συνεργάτης σε καθημερινή σχεδόν βάση στον “Αγώνα της Κρήτης”. Eπίσης, επί σειρά ετών ήταν παρουσιαστής της μοναδικής τηλεοπτικής εκπομπής για την ποίηση στην Κρήτη με τιτλο “Με της ψυχής της μάτια” που προβαλλόταν στην ΚΡΗΤΗ1

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας δημοσίευε την ποίησή του υπό τον τίτλο “Από την σκοπιά της ψυχής” αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις και πιο σπάνια κριτικές σε βιβλία. Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, εξαιρετικά αγαπητός στην τοπική κοινωνία και καταξιωμένος ποιητής.

1098195_690404654310392_22551585_n

Ο Νίκος Μαραγκουδάκης ήταν ξάδελφος του Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα έχουν συνεργαστεί το 1994, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης κυκλοφορεί με την Polygram έναν δίσκο με τον τίτλο «40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά», τραγουδισμένα από την Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Όπως ανέφερε ο συνθέτης στο εισαγωγικό σημείωμα, τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην συλλογή γράφτηκαν τα περισσότερα «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία» και αποτελούσαν τις πρώτες απόπειρές του να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Κωστή Παλαμά, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Νίκο Μαραγκουδάκη.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου θα μιλήσουν οι:

Μανώλης Αλιφιεράκης, Ιατρός, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Ελληνική Γλώσσα

Βίκυ Κόλλια, Φιλόλογος, Δημοσιογράφος

Καίτη Αλέξη, Δημοσιογράφος, Συνεργάτις του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΜΑΡΤΥΡΙΑ 95,5 FM»

Εμμανουήλ Κελαϊδής, Πτέραρχος ε.α., Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων

Θεοχάρης Φραγκιουδάκης, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Ανάγνωση: Ρόζα Κονταδάκη – Μοτάκη, Δικηγόρος

Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται βιβλία του Νίκου Μαραγκουδάκη, προς ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς & Στήριξης «Ορίζοντας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...