16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού η αιτία της πυρκαγιάς στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ – Αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο θα είχε πεθάνει κόσμος

Ημερομηνία:

Ήταν το βράδυ της Τρίτης, 28.08.2018, όταν το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκινούσε από τον Πειραιά, με προορισμό τα Χανιά. Περίπου δύο ώρες μετά κι ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου, μια φωτιά εκδηλώθηκε στο τρίτο γκαράζ, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση για άμεση επιστροφή στον Πειραιά!

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την φωτιά μεσοπέλαγα στο πλοίο “Ελεύθερος Βενιζέλος”, το οποίο, εκτός από το πλήρωμα του μετέφερε 875 επιβάτες, 152 ΙΧ και 80 φορτηγά έρχονται στο φως οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα των ειδικών για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την οποία έζησαν εφιαλτικές ώρες οι επιβάτες, μέχρι να μπορέσουν να αποβιβαστούν ασφαλείς στον Πειραιά, όπου επέστρεψε το πλοίο που είχε ξεκινήσει με προορισμό την Κρήτη.

Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής”, η αιτία της φωτιάς στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού-ψυγείου, που βρισκόταν στο γκαράζ.

Σύμφωνα με πηγές του λιμενικού που επικαλείται η εφημερίδα, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στο μοτέρ και από την υπερθέρμανση πήραν φωτιά τα καλώδια και στη συνέχεια τα σκέπαστρα των οχημάτων που βρίσκονταν στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών, μόλις τέσσερα λεπτά χρειάστηκαν να επεκταθεί η φωτιά στο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πηγές από το Λιμενικό τονίζουν ότι δύο ήταν οι λόγοι που η φωτιά δεν επεκτάθηκε προς τα πάνω, σε καμπίνες και καταστρώματα. Ο πρώτος ήταν η καλή λειτουργία του αυτόματου συστήματος καταιονισμού νερού (σπρίνγκλερ νερού), που δημιούργησε στα γκαράζ, τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο. Το σύστημα ενεργοποιήθηκε ένα λεπτό μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Ο δεύτερος λόγος ήταν η πυράντοχες θύρες του πλοίου, οι οποίες έκλεισαν και «στεγανοποίησαν» κομμάτια του πλοίου, προκειμένου να μην επεκταθούν παντού και ανεξέλεγκτες οι φλόγες.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και ίσως βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πολύνεκρη τραγωδία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ